woensdag 21 september 2022

Via Tolosana - Von Arles über Toulouse zu den Pyrenäen

Woensdag 21 september 2022
 
Cover van de Duitstalige wandelgids van de Via Tolosana

Pelgrimeren naar Santiago de Compostela
Ten behoeve van onze pelgrimstochten kochten Durkje en ik als vervolg op onze vorige pelgrimages enkele wandelgidsen van de zogenoemde 'Via Tolosana'. Dat is de pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, die begint in de Franse stad Arles, dat één van de vier middeleeuwse startplaatsen is, van waaruit al eeuwenlang de pelgrims van Sint Jacob hun pelgrimage naar Santiago de Compostela aanvangen.
Toen resteerden voor ons nog de twee Franse startplaatsen Parijs en Arles, en besloten Durkje en ik om Arles als startplaats van onze volgende (de 3e) pelgrimage te kiezen.
Er zijn verschillende pelgrimsgidsen die je de weg wijzen van Arles naar Santiago de Compostela, en één daarvan is de Duitstalige wandelgids 'Frankreich: Jacobsweg GR 653 Via Tolosana', die ons ook door de stad Toulouse (Tolosana) liet wandelen.
Een andere gids is de Duitstalige wandelgids 'Via Tolosana - Französische Jacobsweg von Arles über Toulouse zu den Pyrenäen'. Over deze 'Rother Wanderführer' (versie 2017) gaat deze blog.

Der Weg ist das Ziel
Ondanks het feit dat de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela wel de wandelbestemming is van de pelgrimstocht van Sint Jacob, vormt voor de meeste pelgrims van vroeger en heden vooral de pelgrimsweg daar naar toe het doel.
Een pelgrim is geen toerist. Een toerist is veelal gericht op een reisbestemming, maar voor een pelgrim is daarentegen met name de weg naar die bestemming van groter belang voor de ervaringen die je als mens in den vreemde (pelgrim) opdoet.
Pelgrimsgidsen kunnen de pelgrim heel goed van dienst zijn om van de pelgrimstocht een onvergetelijke belevenis te maken. Pelgrims kopen soms meerdere pelgrimsgidsen, om zich vooraf te oriënteren op wat de tocht gaat brengen en/of om na afloop met veel genoegen nog eens terug te lezen en te bekijken wat zoal nog dierbare herinneringen van onderweg oproept.
 
Deze foto maakten we op 27 augustus 2018 in Villelongue

De Ritter-gids van Rother
Deze Duitstalige pelgrimsgids van uitgeverij Rother is geschreven en met 111 foto's geïllustreerd door Albrecht Ritter.
De Via Tolosana is het eerste traject van de Frans-Spaanse pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De Via Tolosana begint in Arles en loopt tot boven op de Pyreneeën, op de Col du Somport, de hoge berggrens tussen Frankrijk en Spanje. Vanaf deze col gaat de pelgrimsroute verder via de Spaanse 'Camino Aragonés' tot aan Puente la Reina, waarna de pelgrim verder pelgrimeert op de 'Camino Franchés'.
De wandelgids bevat kleurenfoto's, kaartschetsen, hoogteprofielen van etappes en overzichtskaarten.
Na het voorwoord van de auteur volgen enkele informatieve hoofdstukken over deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Daarin krijg je onder andere informatie over je uitrusting, de route, overnachtingsadressen, de oorsprong van de Jacobus-legende en enige geschiedenis over de Romeinen en de pelgrims. 
Dan volgt een routebeschrijving van de Via Tolosana in 34 + 5 = 39 etappes, die qua afstand variëren. De eerste 34 etappes beschrijven de hoofdroute van Arles via Maubourguet en Oloron-Sainte-Marie tot aan Col du Somport, en de 5 andere routes beschrijven de Lourdes-routevariant vanuit Maubourguet via Lourdes naar Oloron-Sainte-Marie.
Het boek besluit met een plaatsnamenregister en een korte taalgids Frans-Duits. De inhoudsopgave - inclusief de etappes-indeling - staat voorin de wandelgids. De 39 in deze wandelgids beschreven etappes hebben Durkje en ik in 42 etappes gelopen.
 

Onze 42 etappes van de Via Tolosana
Gebruik makend van enerzijds ook de Duitstalige pelgrimsgids van Norbert Rother (Frankreich: Jacobsweg GR 653 Via Tolosana) en de Franstalige pelgrimsgids van Mireille Retail (Miam Miam Dodo) hebben Durkje en ik per wandeldag de etappes qua plaats van vertrek en aankomst en qua afstand zelf ingedeeld, en hebben daarmee de bijna 935 kilometers wandelend niet afgelegd in 39, maar in 42 etappes, waarmee de gemiddelde etappe ongeveer 22 kilometer werd.
Hieronder staan de 42 etappes zoals Durkje en ik die hebben gelopen in de zomers van de jaren 2018, 2019 en 2022, waarbij achter elke etappe het etappenummer tussen haakjes (#) staat, zoals dat is beschreven in deze pelgrimsgids van Albrecht Ritter.

Bas -Languedoc: Auf den Spuren von Römern und Pilgern:
Garrigue: Tiefe Schluchten und karge Höhen:
Naturpark Haut-Languedoc: Dunkle Wäldern und einsamen Gipfeln:
Lauragais: Sonnenblumen und Backsteingotik am Canal du Midi:
Gascogne: In der Heimat d'Artagnans:
Béarn: Durch grüne Täler einstiger Königreiche:
Weg über Lourdes: Wälder, Weiden und Klöster:
 

Geen opmerkingen: