vrijdag 16 augustus 2019

Pelgrimeren van Brax naar Monferran-Savès


Van Arles richting Santiago de Compostela

Via Tolosana van Brax naar Monferran-Savès
Donderdag 18 juli 2019 – 28,2 km 
Dag 25: 501,5 – 529,7 km

Via de Pont Tourné over de river de Save bij de camping van L'Isle-Jourdain


















Een zomerse dag
Vandaag gaan we de etappe van Brax naar Monferran-Savès lopen, over een afstand van 28,2 kilometer. Het begint met een vroege ochtendtemperatuur van zo’n 19 graden Celsius, en de temperatuur loopt vandaag op tot 27 graden Celsius. Vanmorgen is het nog lang bewolkt, maar rond het middaguur trekt de bewolking weg en schijnt de zon. Mede door een heerlijk verfrissende wind blijft het de hele dag aangenaam zomerweer, en al helemaal prima wandelweer.

Twee dagen David
We staan om 6:15 uur op. Met onze auto rijden Durkje en ik om 7:15 uur vanaf camping Municipal du Pont Tourné in L’Isle-Jourdain naar Monferran-Savès. We parkeren de auto bij een centrale instellingskeuken in het kleine dorp, en lopen dan naar de dorpskerk. Gisteren hebben we in Pibrac voor hier om 8:00 uur een taxi geregeld. De taxichauffeur arriveert vlak na ons, om 7:45 uur, dus we kunnen al vroeg het dorp verlaten. De taxichauffeur rijdt ons van Monferran-Savès naar Brax, waar onze etappe van gisteren eindigde.
Hij brengt ons naar de plek vanwaar we onze route vervolgen, en daar vragen we David of hij ons morgenochtend om 8:00 uur kan afhalen uit L’Isle-Arné. Dat is voor hem prima, dus ons arrangement voor morgen is met inzet van Taxi David voor morgen ook alvast geregeld.

Vijf pelgrims in Léguevin
Ter hoogte van de rotonde aan de zuidzijde van Brax wandelen we Brax uit, en gelijktijdig lopen we het volgende dorp – Léguevin – binnen.
In het dorpscentrum bij de kruidenierswinkel ontmoeten we drie andere pelgrims; de eerste drie die we na drie dagen op deze vierde dag ontmoeten. Ze zijn op het dorpsplein nog bezig om zich voor te bereiden op de komende etappe. Wij lopen nog even langs Maison Saint-Jacques, want daarvan hadden we al een richtingwijzer zien staan in Brax. Dit blijkt een refugio, dus een overnachtingsplek voor pelgrims, te zijn.
We lopen Léguevin uit, en passeren de andere drie Franse pelgrims, die aan de rand van de bebouwde kom niet zeker weten waar ze nu langs moeten. We wijzen hen de plek waar ze aan de overzijde van de straat een andere straat in kunnen lopen, om in de richting van het bos te gaan. Ze vertellen dat ze vannacht hebben overnacht in Léguevin, en nu evenals ons ook weer verder trekken. Wij gaan voorop en zij volgen, zij het zo langzaam, dat we hen de rest van de dag niet weer zien.
Vlak buiten Léguevin komen we langs een ogenschijnlijk verlaten huis, met achter op het erf een stenen schuurtjescomplex, en op de voorgrond naast het huis een gemetselde waterput.

Forêt Dominiale du Bouconne
De asfaltweg gaat over in een smal laantje, met aan beide zijden kleine bomen en struikgewas. Dat pad voert ons naar het boscomplex Forêt Dominiale du Bouconne. Eerst lopen we een eind in noordwestelijke richting het bos in, om dan met een scherpe bocht te draaien in zuidwestelijke richting. Vlak voordat we bij Le Cardayre het bos uit zouden lopen, moeten we kiezen of we de reguliere route blijven volgen, of dat we de variant via Le Cardayre en Pujaudran nemen. We kiezen voor de standaardroute, die ons over mooie bospaden in noordwestelijke richting verder door het bos voert.

Heuvellandschap van Gascogne
Als we ten noorden van Pujaudran het bos verlaten, zien we dat we op een behoorlijke hoogte hebben gelopen, want rechtsvoor ons ligt een diepe vallei, met verderop weer de opgaande heuvelruggen van de Gascogne.
We volgen heel lang de afdaling over de asfaltweg, totdat we linksaf verder – weer omhoog - moeten, tussen grote graanstoppelakkers door, over een prachtig veldpad.


Verderop gaat het veldpad bij het grote huis van Monfielle boven op een heuvel weer over in een asfaltweg, die we langs enkele buurtschappen volgen, en waarbij we op een gegeven moment ver in het dal de plaats L’Isle-Jourdain zien liggen. Dat is de plaats waar we enkele dagen kamperen, en waar we straks langs zullen lopen.

Camping als pauzeplek
Vanaf deze hoge heuvelkam gaat het wederom lang heuvelafwaarts over asfalt. Na enige tijd lopen we L’Isle-Jourdain binnen over de spoorwegovergang nabij het plaatselijke treinstation.
Met een grote boog moeten we dan om de noordzijde van L’Isle-Jourdain verder lopen. De route gaat hier over brede karrensporen tussen maïsakkers door. Bij één ervan moeten we even goed opletten, want het irrigatiesysteem sproeit liters water herhaaldelijk ook over het pad dat we bewandelen. We kunnen er door een goede timing droog aan voorbijgaan.
Nadat we onder de spoorlijn door zijn gelopen, en een eindje langs de rivier La Save hebben gelopen, arriveren we bij het gemeentelijk sportterrein.
Voorbij dat rugbyveld komen we bij het begin van de gemeentelijke camping, waarop onze caravan staat.
We lopen om de camping heen en gaan naar onze caravan, waar we in de koele schaduw genieten van onze lunch met een kop koffie. Zo langzamerhand was het ook wel even nodig om te pauzeren, want vanuit Brax hebben we nu 18 kilometer aaneensluitend gelopen.
Op de camping zien we dat de twee grote kindergroepen met hun groepsleiders bezig zijn om alle tenten en bagage in gereedheid te brengen om straks te vertrekken.

Langs rivier en autowegen
Na zo’n drie kwartier rustpauze verlaten we de camping weer, om via de oude stenen boogbrug – de Pont Tourné – de rivier de Save over te steken.
Verderop komen we dan eerst langs de grote recreatieplas van L’Isle-Jourdain.
Daar buigen we af naar het zuidwesten, om eerst een eind langs de rivier La Save te lopen.
Daarna lopen we een eind over mooie karrensporen langs de N124, en steken we verderop de N224 over.
Dan moeten we een eind tussen het treinspoor en de N124 lopen, over een mooi breed veldpad.
Voorbij En Trigoli zien we nog een combine aan het werk op een graanveld. De aanhanger van een tractor op het veld is al rijkelijk gevuld met het waardevolle graan.

Kleurrijke planten en vlinders
Nabij Daouguères steken we de N124 over, op de plek waar een mooie oude wegwijzer van het pelgrimspad hangt.
Daarna volgt een aangename route door een bomenrijke laan met een breed karrenspoor. Tussen de bomen door krijgen we mooie doorkijkjes naar de kleurrijke planten en begroeide, of al geoogste akkers.
Prachtige vlinders met een mooie variatie aan kleuren fladderen hier vrolijk tussen de bomen en langs de kleurrijke planten in de bermen en tussen de bomen en struiken.

Monferran-Savès
Dit mooie boerenpad voert ons naar het begin van Monferran-Savès, onze bestemming voor vandaag. Bij de ingang van het dorp staat een picknicktafel, waar we nog even een rustpauze nemen om iets te eten en te drinken. Daarna wandelen we naar het centrum van dit dorpje.
Tegen de dorpskerk is een poortgebouw gebouwd.
Als je daar doorheen kijkt naar de voorkant van de 14e eeuwse kerk, zie je ook de vakwerkhuizen in de smalle straat, met de schaduwrijke arcade op de begane grond.
Ook achter de kerk, waar wij onze auto vanmorgen hebben geparkeerd, staat een groot oud huis, dat is gebouwd in vakwerkstijl.
Vanuit Monferran-Savès rijden we weer terug naar L’Isle-Jourdain, waar we eerst nog boodschappen voor de komende dagen halen, alvorens we terugkeren naar de camping in het dorp.

Geen opmerkingen: