dinsdag 20 september 2022

Zuidafrikaanse fietspelgrims passeren Refugio Ultreia Feinsum

Dinsdag 20 september 2022
 
Zuidafrikaanse fietspelgrims bij Refugio Ultreia Feinsum

















Van Zuid-Afrika
Geboren in Nederland, vroeger geëmigreerd van Nederland naar Zuid-Afrika, en nu weer terug geëmigreerd vanuit Zuid-Afrika naar Nederland, en nu wonend in de wijk Camminghaburen te Leeuwarden. Dat is in grote lijnen het levensverhaal van één van de Zuidafrikaanse fietspelgrims die ik vandaag op bezoek heb in onze Refugio Ultreia Feinsum. Getrouwd met een Zuidafrikaanse piloot die naar verre bestemming vloog, en zelf als verpleegster gewerkt hebbend in Zuid-Afrika, is een eind gekomen aan hun aanvankelijk zo comfortabele, goede leven in Zuid-Afrika. 
De levensomstandigheden in Zuid-Afrika zijn in hun ogen voor hen ernstig verslechterd, en ook de Corona-pandemie heeft hun positie in hun thuisland bepaald niet ten goede gekeerd.

Naar Nederland
Op zoek naar betere, veiliger levensomstandigheden wendden ze hun blik op Nederland, waar zij is geboren en getogen. Hij kwam als piloot ook wel in Nederland, en beiden zagen ze hun toekomst in ons land wel zitten.
Ze gingen met pensioen, verkochten hun huis en alle huisraad in Zuid-Afrika, en emigreerden toen naar Nederland, waar ze met de middelen die ze hebben een nieuw bestaan opbouwen. Het gevoel van veiligheid overheerst, en ze maken er hier het beste van.

Ultreia
Het zijn fervente fietsers, en ook fietspelgrims. Ze hebben voorheen namelijk al eens vanuit Portugal als pelgrims de Caminho Portugués gefietst naar het Spaanse Santiago de Compostela. Ook fietsten ze als pelgrims vanuit het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Hun ring met daarin de middeleeuwse pelgrimsgroet 'Ultreia' is het zo gekoesterde symbool van hun pelgrimstochten. 
En dan fietsen ze vandaag vanuit Leeuwarden en Stiens voor een rondje door Hallum, Marrum en Birdaard - en dan terug naar Leeuwarden - aan het eind van deze ochtend langs Feinsum. Ze zien dan tot hun verrassing de voor hen zo bekende pelgrimssymbolen zoals de Camino-pijlen, de Jacobsschelp en de naam 'Ultreia' van onze Refugio Ultreia Feinsum langs hun fietsroute van vandaag.
Buiten maken we kennis met elkaar en binnen bij een kopje koffie raken we met elkaar in gesprek over onze beider pelgrimstochten, en over hun vroegere leven in Zuid-Afrika vergeleken met hun huidige leven in Nederland.
Na deze aangename ontmoeting nemen we afscheid van elkaar, en fietsen zij over de route van het Jabikspaad van de Hege Hearewei vanuit Feinsum in de richting van de Hallumerhoek en Hallum.

Geen opmerkingen: