dinsdag 20 september 2022

Startzondag 'Aan Tafel' van de Protestantse Gemeente van Stiens

Zondag 18 september 2022
 
De kinderen presenteren hun zelfgemaakte lekkernijen aan de gemeente

















Kerkdienst op Startzondag
Vandaag vieren we als Protestantse Gemeente van Stiens de start van het kerkelijk werk-seizoen 2022-2023. Het jaarthema 'Aan Tafel' is voor het seizoen 2022-2023 aangedragen door de landelijke kerk (PKN). Als gemeenteleden kunnen we dit jaarthema ook gebruiken als een opstap naar het bieden van gastvrijheid. Gastvrijheid kan ook betekenen dat er vertrouwen is om te vragen en te luisteren naar elkaars levensintenties en elkaars levensverhaal. Daar gaan we iets mee doen in het komende jaar.
De ochtendkerkdienst van deze Startzondag wordt gehouden in De Hege Stins te Stiens, met onze eigen gemeentepredikant dominee Jak Verwaal als voorganger. Muzikale medewerking wordt vandaag verleend door onze gemeenteband United, die niet alleen voor ons spelen en zingen, maar ook in wisselzang en in samenzang voor ons spelen en met ons zingen. Gezien de liedkeus van de liturgie is voor vandaag gekozen voor een overwegend evangelische inslag. Dat de muzikale begeleiding en de muziek van United bijzonder wordt gewaardeerd in onze kerkdiensten - en zeker ook vandaag - blijkt vanmorgen wel weer uit de enthousiaste reacties van de gemeenteleden in de kerkzaal. 

"By him thús hâlde Levy in grut gastmiel foar Him."
Aan de hand van de twee bijbellezingen van lector Hannah Osinga en van de verkondiging van dominee Jak Verwaal wordt ons duidelijk gemaakt dat veel van de inhouden van het Oude en het Nieuwe Testament gericht is op het met elkaar Aan Tafel gaan. 
Zo worden we in het Oudtestamentische bijbelboek Deuteronomium (26:1-11) opgeroepen om de eerstelingen van het werk van onze handen (bijvoorbeeld van de oogst) aan God te schenken, en in het Nieuwtestamentische bijbelboek Lucas (5: 27-32) lezen we over de tollenaar Levi, die thuis een feestmaal organiseert en Jezus nodigt om met hem en anderen 'Aan Tafel' te gaan. 
In de Joodse traditie staat 'gastvrijheid' centraal, en uiteindelijk draait veel van wat in de Bijbel staat om het 'samen aan tafel delen'.

Lekkernijen van de Kindernevendienst
Het zijn vooral ook de kinderen van de Kindernevendienst die ons vanmorgen tijdens de kerkdienst laten zien hoe dat samen delen in de praktijk uitgevoerd kan worden. Tijdens de preek hebben de kinderen in de bijzalen van de kerk hard gewerkt om een grote variatie aan lekkernijen te maken van 'de vruchten van het veld', en met die rijke opbrengst komen ze aansluitend op de verkondiging de kerkzaal in.  
Een lange stoet kinderen en jeugd komt in kokstenue de kerkzaal binnen, compleet met een Startzondags keukenschort en met een hoge kokshoed op het hoofd. Nadat ze alle schalen vanaf en vóór het podium hebben getoond, gaan ze allen de kerkzaal in, om alle aanwezige gemeenteleden te trakteren op een groot aantal verschillende lekkernijen. Het is lekker en er is veel voor iedereen, dus de koks van de Kindernevendienst krijgen welverdiend volop tijd om al dat lekkers uit te serveren. Met al het lekkers dat met liefde is gemaakt, dat door hen gastvrij wordt gedeeld en wat door de gemeenteleden in de kerkzaal met smaak wordt gegeten, wordt duidelijk dat samen delen fijn is.

Koffie met Appeltaart & Lunch Aan Tafel
Nadat we ter afsluiting van deze kerkdienst Gods Zegen voor vandaag en voor deze week hebben meegekregen, worden we onder de muzikale klanken van United heengezonden naar de ontvangsthal van De Hege Stins, waar voor iedereen koffie, thee of ander drinken klaar staat, met daarbij enkele honderden stukjes lekkere appeltaart, die alle door ons medegemeentelid Dethmer Boels zijn gebakken. Het is al snel heel gezellig aan de koffietafels en aan de statafels in de hal van de kerk. 
En om het samen delen en samen eten evenzo gastvrij af te sluiten, gaan de gemeenteleden na de koffie letterlijk met elkaar aan tafel om het thema van deze Startzondag-kerkdienst en van ons nieuwe jaarthema in stijl af sluiten met een gezamenlijke lunch 'Aan Tafel'

Geen opmerkingen: