maandag 19 september 2022

Nederlands Kustpad deel 3: Graanrepubliek (1 & 2 & 3)

Zaterdag 17 september 2022 
Over het schouwpad langs een suikerbieten-akker naar Kostverloren


















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, hebben we in de afgelopen maanden naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes lopen en inmiddels eveneens de eerste 18 van de 21 dagwandelingen.
  • Vanmiddag wandelen we de Dagwandeling 'Graanrepubliek' door het oostelijk kustgebied van de provincie Groningen; vanuit Bad Nieuweschans via Kostverloren, Drieborg, Nieuw-Beerta en Oudezijl weer terug naar Bad Nieuweschans, over een totale afstand van 17,7 kilometer.
Vanuit Bad Nieuweschans langs de Westerwoldsche Aa
Enkele minuten na 7:30 uur verlaten we Feinsum en rijden we met onze auto naar Bad Nieuweschans, op de landsgrens van Nederland en Duitsland. Daar parkeren we onze auto bij het NS-station, waar voor ons zowel het begin- als het eindpunt is van deze rondwandeling.
Het is vanmorgen 10 graden Celsius, en de weersverwachting is dat we in de ochtend af en toe enkele miezerige buitjes zullen krijgen, en na het middaguur iets steviger buien, met daarbij gedurende de hele dag een behoorlijk harde wind uit het noorden. Uiteindelijk blijkt het vandaag qua weer voor ons behoorlijk mee te vallen, want een paraplu of onze regenkleding hebben we bijvoorbeeld helemaal niet nodig tijdens deze wandeldag. De temperatuur loopt vandaag op naar 15 graden Celsius.
Direct voorbij het treinstation lopen we Bad Nieuweschans uit, om op dat moment ook al het dorpje Oudezijl in te lopen. Lang lopen we hier echter niet in de bebouwde kom, want we verlaten het dorp onmiddellijk, om langs de Westerwoldsche Aa in noordoostelijke richting over de Oudezijl B de Kroonpolder in te lopen. 

Door de Kroonpolder naar Kostverloren
Voorbij het buurtschap Oude Statenzijl verlaten we het pad parallel aan de Westerwoldsche Aa bij een aardgaslocatie, om dan over een schouwpad langs een brede sloot de Kroonpolder in noordoostelijke richting te doorkruisen. Daar krijgen we gedurende enkele minuten midden in het veld een regenbui over ons heen, maar gelukkig is die snel voorbij.
Onze wandelgids van Wandelnet noemt dit schouwpad een maaipad, maar het is geenszins een gemaaid pad, want aan de hoog opgaande grassen met riet en andere veldplanten kun je wel zien dat dit pad sinds maanden niet is gemaaid. Dit betekent dat we hier door een hoge plantengroei heen moeten lopen, hetgeen betekent dat onze wandelbroeken van beneden tot boven doornat worden, omdat de planten op dit schouwpad zo nat zijn geworden van de regenbui. Van een zichtbaar pad is in het geheel geen sprake, dus ik moet hier even denken aan een citaat van Antonio Machado (1875-1939), die zoiets schreef als: 
Reiziger, er is geen weg;
de weg maak je zelf, door te gaan.

Van Kostverloren naar Drieborg
Voorbij een bocht in de sloot wandelen we over het maaipad langs een suikerbieten-akker naar het buurtschap Kostverloren.
Evenals twee weken geleden gaan we ook nu even naar het Rustpunt van de minicamping van Kostverloren. We zien een fikse bui aankomen over het veld vanuit het noordwesten, en kunnen door vlot door te lopen tijdig onder het afdak van het houten sanitairgebouwtje van deze minicamping komen.
Daar raken we in gesprek met de enige campinggasten, die hier enkele dagen kamperen met hun kampeerauto, een oldtimer. De eigenaar uit Harderwijk vertelt dat het een Renaul Estafette is, die oorspronkelijk in Frankrijk is gebruikt als personen(taxi)bus voor het vervoeren van hotelgasten van een hotel uit Troyes. De huidige eigenaar kocht dit oude kampeerbusje (1959) in Frankrijk van een Fransman, die de stoelen eruit had gehaald en het busje had omgebouwd tot kampeerauto. Naast de kampeerbus ligt het opgevouwen vernielde onderstel van een luifel, die vannacht door de stormachtige wind vanuit zee kapot is gegaan. De gastvrije campingeigenaar Mark voegt zich even later bij ons. Hij heeft zijn gasten vanmorgen al een andere luifel geleend, zodat ze in elk geval een luifel bij hun kampeerbusje hebben om daar het kampeermateriaal onder te stallen.
Onder het afdak van de buitenkeuken van de camping houden we onze koffiepauze, en daarna verlaten we Kostverloren, om parallel aan de Oudedijk dan langs een sloot naar de ijsbaan van Drieborg te lopen. 
Als we ter hoogte van de voetbalvelden van Drieborg zijn, begint het hard te regenen, maar gelukkig kunnen we in de luwte van een bomensingel bij het voetbalveld de bui droog afwachten.
Daarna lopen we via Stocksterhorn naar de Hoofdweg richting Nieuw-Beerta.

Door De Binnenlanden naar Nieuw-Beerta
Toch is het niet de bedoeling van deze route om nu rechtstreeks naar Nieuw-Beerta te lopen. Net voorbij de boerderij 't Börgje verlaten we namelijk de Hoofdweg, om dan over een schouwpad het open veld van polder De Binnenlanden in te lopen. Dan volgt een lang en recht traject over de weilanden van deze polder.
Waar we twee weken geleden vanuit Kostverloren van de andere kant af een betonpad op gingen, doen we dat nu weer, maar nu lopen we in tegenstelling tot de vorige keer over dat betonpad het dorp Nieuw-Beerta voorbij, totdat we ter hoogte van het KNMI-Meteo(weer)station over de Hamer- en Sikkellaan in zuidelijke richting weer teruglopen naar de Hoofdweg. Als we die bereiken, gaan we wel richting Nieuw-Beerta, dat we net voorbij de boerderij Ebelsheerd binnenwandelen ter hoogte van de dorpskerk van Nieuw-Beerta.
Voorbij de kerk vinden we in een abri aan de Hoofdweg een bankje, waarop we plaatsnemen voor onze lunchpauze in de luwte van de transparante wanden van dit bushokje.

Terug via Oudenzijl naar Bad Nieuweschans
En nu volgt dan tot slot de rest van deze route, over exact hetzelfde traject als toen wij twee weken geleden de etappe van Termunten via Nieuw-Beerta naar Bad Nieuweschans liepen.
Achter de kerk en langs het kerkhof en om het dorpsbosje heen verlaten we Nieuw-Beerta, om dan over de Stadskiel tussen de omgeploegde akkers van polder de Nieuwe Spitlanden en de Uiterdijken naar de spoorlijn tussen Groningen en Bad Nieuweschans te lopen. 
Bij de spoorlijn aangekomen, gaan we dan parallel langs het spoor over de veldpaden langs sloten richting Bad Nieuwschans. Onderweg komt de trein vanuit Bad Nieuweschans richting Groningen ons tegemoet.  
Tussen de bomen van het smalle en langgerekte bosperceel tussen ons en de spoorlijn staan meerdere uitgebloeide exemplaren van de Bereklauw. Inmiddels schijnt de zon weer even, en met het zonlicht op de grote schermen van deze Bereklauw ontstaat een decoratief contrast tussen de uitgebloeide bloemen en het groen van de bomen erachter.
Bij de Lange Weg aangekomen, wandelen we het dorpje Oudezijl binnen, en enkele honderden meters verderop gaat Oudezijl al over in Bad Nieuweschans.
En dan nog een klein eindje verderop arriveren we vóór de spoorwegovergang bij het NS-station, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
We stappen rond 14:00 uur in de auto, halen bij de Coop-supermarkt van Bad Nieuweschans nog enkele boodschappen, en rijden dan via de stad Groningen naar Burum, voor een familiebezoek aldaar. Na deze visite rijden we rond 21:30 uur vanuit Burum door naar Feinsum.
Met het lopen van deze laatste Dagwandeling hebben we vandaag alle etappes van het derde deel van het Nederlands Kustpad bewandeld. 

Geen opmerkingen: