vrijdag 18 oktober 2019

Frankreich: Jacobsweg GR 653 Via Tolosana

Donderdag 17 oktober 2019
Cover van de wandelgids Via Tolosana

Pelgrimeren naar Santiago de Compostela

Ten behoeve van onze pelgrimstochten kochten Durkje en ik als vervolg op onze vorige pelgrimages enkele wandelgidsen van de zogenoemde 'Via Tolosana'. Dat is de pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostela, die begint in de Franse stad Arles, dat één van de vier middeleeuwse startplaatsen is, van waaruit al eeuwenlang de pelgrims van Sint Jacob hun pelgrimage naar Santiago de Compostela aanvangen.
Tijdens onze eerste pelgrimage passeerden we in Frankrijk de pelgrimsplaats Vézelay, toen wij vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie pelgrimeerden naar Santiago de Compostela.
De tweede Franse startplaats voor pelgrims is Le Puy-en-Velay, van waaruit wij op 14 juli 2013 vertrokken voor onze tweede pelgrimage naar Santiago de Compostela. Langs twee verschillende routevarianten van de 'Camino del Norte' (de 'Camino Primitivo' en de 'Camino de la Costa') pelgrimeerden wij naar Santiago de Compostela.
Toen resteerden voor ons nog de startplaatsen Parijs en Arles, en besloten Durkje en ik om Arles als startplaats van onze volgende (3e) pelgrimage te kiezen.
Er zijn verschillende pelgrimsgidsen die je de weg wijzen van Arles naar Santiago de Compostela, en één daarvan is de Duitstalige wandelgids 'Frankreich: Jacobsweg GR 653 Via Tolosana', die ons ook door de stad Toulouse (Tolosana) liet wandelen.

Der Weg ist das Ziel
Ondanks het feit dat het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela wel de wandelbestemming is van de pelgrimstocht van Sint Jacob, vormt voor de meeste pelgrims van vroeger en heden vooral de pelgrimsweg daar naar toe het doel.
Een pelgrim is geen toerist. Een toerist is veelal gericht op een reisbestemming, maar voor een pelgrim is daarentegen met name de weg naar die bestemming van groter belang voor de ervaringen die je als mens in den vreemde (pelgrim) opdoet.
Pelgrimsgidsen kunnen de pelgrim heel goed van dienst zijn om van de pelgrimstocht een onvergetelijke belevenis te maken. Pelgrims kopen soms meerdere pelgrimsgidsen, om zich vooraf te oriënteren op wat de tocht gaat brengen en/of om na afloop met veel genoegen nog eens terug te lezen en te bekijken wat zoal nog dierbare herinneringen van onderweg oproept.

De Rother-gids van Stein
Deze Duitstalige pelgrimsgids van Stein is geschreven en met foto's geïllustreerd door Norbert Rother.
De Via Tolosana is het eerste traject van de Frans-Spaanse pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De Via Tolosana begint in Arles en loopt tot boven op de Pyreneeën, op de Col du Somport, de berggrens tussen Frankrijk en Spanje. Vanaf deze col gaat de pelgrimsroute verder via de Spaanse 'Camino Aragones' tot aan Puente la Reina, waarna de pelgrim verder pelgrimeert op de 'Camino Franchés'.
De wandelgids bevat 53 kleurenfoto's, 23 kaartschetsen, 17 hoogteprofielen van etappes en 2 overzichtskaarten.
Na de informatie over de auteur, en diens voorwoord, volgt een informatief hoofdstuk over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Daarna volgt specifieke informatie over allerlei aspecten waarmee de pelgrim onderweg te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld: uitrusting, lokale feestdagen, medische zaken, overnachten en bewegwijzering.
Dan volgt een routebeschrijving van de bijna 800 kilometer van de Via Tolosana in 40 etappes, die qua afstand variëren tussen 9 en 32 kilometer. Gemiddeld is dat zo'n 20 kilometer per etappe.
Het boek besluit met een korte taalgids Duits-Frans, en sluit af met een trefwoordenregister.

Onze 36 etappes van de Via Tolosana
Gebruik makend van enerzijds ook de Duitstalige pelgrimsgids van Albrecht Ritter (Jakobsweg - Via Tolosana) en de Franstalige pelgrimsgids van Mireille Retail (Miam Miam Dodo) hebben Durkje en ik per wandeldag de etappes qua plaats van vertrek en aankomst en qua afstand zelf ingedeeld, en hebben daarmee de bijna 800 kilometers wandelend niet afgelegd in 40, maar in 36 etappes, waarmee de gemiddelde etappe niet ongeveer 20, maar - voor ons - 22 kilometer werd.
Hieronder staan de 36 etappes zoals Durkje en ik die hebben gelopen in de zomers van de jaren 2018 en 2019, waarbij achter elke etappe het etappenummer tussen haakjes (#) staat, zoals dat is beschreven in de pelgrimsgids van Nobert Rother.



Geen opmerkingen: