zondag 4 september 2022

Miam-Miam-Dodo du Chemin d'Arles + Le Camino Aragonés

Zondag 4 september 2022
 
Cover van de Miam-Miam-Dodo van de GR653

Eten Drinken Slapen
'Miam-Miam-Dodo' is de titel van een Franse wandelgids waarin elk nieuw jaar opnieuw staat aangegeven welke eet- en slaapgelegenheden er zijn voor de pelgrim, die op weg is naar het Spaanse Santiago de Compostela. 
Aanvankelijk was er alleen een wandelgids voor de route van het Franse Le-Puy-en-Velay naar het eveneens Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, maar wegens het grote succes van deze praktische pelgrimsgids verscheen er ook één voor de 'Camino Franchés', de Spaanse pelgrimsroute vanuit de Pyreneeën naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. 
Het bestaan van dergelijke wandelgidsen geeft het grote belang aan dat bijna iedere Santiago-pelgrim hecht aan (informatie over) eten, drinken en onderdak. Die drie aspecten zijn voor de pelgrim van wezenlijk belang voor het welzijn onderweg.

Veel informatie voor de pelgrim
De wandelgidsen uit de reeks 'Miam-Miam-Dodo' danken hun bekendheid aan het feit dat ze tamelijk gedetailleerde informatie bundelen van de voorzieningen voor pelgrims onderweg. Bij elk gehucht, dorp of stad vind je binnen een straal van vijf kilometer namelijk alle nodige informatie over bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden (zoals herbergen, campings, kloosters; veelal ook met richtprijzen), levensmiddelenwinkels (bijvoorbeeld bakkers en supermarkten), café's, eetgelegenheden, banken, postkantoren, stations, apotheken, VVV's, taxi's, uitzichtpunten, reparatielocaties, watertappunten, wasserettes, internetlocaties. Achterin de gids staat een zestalige woordenlijst, en ook een plaatsnamenregister van de hele route.
Waar dat van toepassing is, krijg je historische en culturele informatie. Kortom, het is een leuke uitgave met ook algemene informatie rond pelgrimeren, en daarnaast vooral ook duidelijke kaartjes met de route en hier en daar eveneens alternatieve routes. Dus nagenoeg alles wat qua informatie onderweg van belang is - inclusief een hoogteprofiel van de route - vind je in deze praktische pelgrimsgidsen.

Franstalige wandelgids van Arles tot Puente la Reina
Voor onze pelgrimsroute tussen het Franse Arles en het Spaanse Puente la Reina hebben Durkje en ik naast andere beschikbare Duitstalige en Nederlandstalige wandelgidsen ook gebruik gemaakt van deze Franstalige pelgrimsgids. Al die gidsen vullen elkaar mooi aan, en geven samen een compleet beeld over routes, bezienswaardigheden, achtergrondinformatie en praktische handreikingen.
De wandelgids 'Miam-Miam-Dodo du Chemin d'Arles + Le Camino Aragonés'  is geschreven door Mireille Retail (met name het Franse deel, ook wel de 'Via Tolosana' genoemd), in samenwerking met Marie-Virginie Cambriels (voor wat betreft het Spaanse traject, de Camino Aragonés). Durkje en ik gebruikten de enigszins gedateerde versie van 2014-2015, maar deze gids wordt elk jaar geactualiseerd in een nieuwe jaar-editie.
Deze pelgrimsgids behandelt de Grand Randonnée (GR) nummer 653, door de Fransen de 'Chemin de Compostelle d'Arles au col du Somport' genoemd, met aansluitend de door de Spanjaarden 'Camino Aragonés' genoemde vervolgroute van de Puerto de Somport naar het Spaanse Puente la Reina (in Navarra). 

Etappe-indeling
De hele pelgrimsroute van het Franse Arles tot aan het Spaanse Puente la Reina is in deze Franse wandelgids onderverdeeld in 102 wandelkaarten. Tussen de rode vlaggetjes op de wandelkaarten staat in een rode stippellijn de (hoofd)route op de kaart ingetekend, met de afstand tussen twee rode vlaggetjes erbij.
Door op onderstaande weblink te klikken, verschijnt ons pelgrimeer-verslag (met één of meer foto('s)) van die etappe:

A. La Voie d'Arles - Chemin de Compostelle (GR653) d'Arles au Col du Somport - Via Tolosana:
B. Le Camino Aragonés du Col du Somport à Puente la Reina (Navarra):
  • 36e (b). Op 31 juli 2019 van Puerto de Somport naar Canfranc Estación (Wandelkaarten 81 t/m 83) [= 2e deel van deze dag];
  • 37e. Op 3 augustus 2019 van Canfranc Estación naar Jaca (Wandelkaarten 83 t/m 87);
  • 38e. Op 4 augustus 2019 van de Rio Gas naar Santa Cilia de Jaca (Wandelkaarten 87 t/m 89) [= de variant-route];
  • 39e. Op 6 augustus 2019 van Jaca naar Puente la Reina de Jaca (Wandelkaarten 87 t/m 90) [= de hoofdroute];
  • 40e. Op 28 juli 2022 van Puente la Reina de Jaca naar Ruesta (Kaarten 90 t/m 93);
  • 41e. Op 29 juli 2022 van Ruesta naar Sangüesa (Kaarten 93 t/m 95);
  • 42e. Op 30 juli 2022 van Sangüesa naar Monreal (Kaarten 95 t/m 99);
  • 43e. Op 31 juli 2022 van Monreal naar Puente la Reina (Wandelkaarten 99 t/m 102).

Geen opmerkingen: