dinsdag 6 september 2022

Sint-Vituskerk van Stiens in de zomer open op dinsdagmiddag

Dinsdag 6 september 2022
 
Terp-opgang naar de Sint-Vituskerk van Stiens

















Als Durkje en ik als pelgrims op weg zijn naar Santiago de Compostela bezoeken we nagenoeg alle kloosters, kapellen, kerken, basilieken en kathedralen die aan het pelgrimspad liggen. Vooral op de drukkere pelgrimsroutes waar veel pelgrims passeren, zijn de meeste godshuizen opengesteld voor bezichtiging, en voor een moment van stilte en bezinning onderweg.
Wij maken ook wekelijks wandelingen op de Nederlandse langeafstandswandelpaden, zoals bijvoorbeeld het Groot-Frieslandpad, het Drenthepad en het Bonifatius Kloosterpad. Daarbij is onze ervaring dat helaas de meeste kerken - om allerlei uiteenlopende redenen - gesloten zijn voor bezichtiging.
In Fryslân daarentegen is de waardevolle traditie ontstaan dat de Stichting Tsjerkepaad ervoor zorgt - met medewerking van heel veel kerken in Fryslân - dat kerken op de zaterdagen in de zomer zijn opengesteld ter bezichtiging. Onder andere de Stichting Alde Fryske Tsjerken werkt eraan mee om zoveel mogelijk kerken open te stellen op de zomerse zaterdagen.
In de afgelopen maanden is ons opgevallen dat in het noorden van de provincie Groningen betrekkelijk veel kerken zijn opengesteld voor het publiek. Vrijwilligers openen bijvoorbeeld elke dag rond 8:30 uur de kerk, en sluiten die weer aan het eind van de dag. 

Dinsdagmiddag kerk open in Stiens
De Protestantse Gemeente van Stiens heeft ervoor gekozen om in deze zomerperiode haar monumentale Sint-Vituskerk (van rond het jaar 1100) open te stellen voor wie belangstelling heeft om deze kerk te komen bekijken.
Elke dinsdagmiddag tot en met 1 november 2022 is de Sint-Vituskerk van Stiens open van 13:30-16:30 uur.
Een plaatselijke pastorale werkgroep van de Protestantse Gemeente van Stiens organiseert deze openstelling en zorgt voor het aanwezig zijn van gastheren en/gastvrouwen tijdens de openstelling.
Iedereen is welkom om deze eeuwenoude terpkerk te komen bekijken. Gemeenteleden komen even een kopje koffie drinken, dorpsgenoten tonen hun belangstelling om hun majestueuze dorpskerk te komen bekijken, en ook toeristen die de kerk passeren - bijvoorbeeld wandelend, met de auto, of fietsend - zijn benieuwd naar het interieur en het eeuwenoude verhaal van deze bijzondere dorpskerk.
Juist vanwege deze diversiteit aan bezoekers is het dus best wel gezellig om dinsdagsmiddags voor enige tijd een bezoekje te brengen aan deze kerk, te midden van de dubbele rij linden. Onlangs liep het aantal bezoekers op een middag op tot bijna veertig, dus het voorziet zeker in een behoefte.
Iedereen is van harte welkom!

Sint-Vituskerk aan het Jabikspaad
Maar er is ook nog een andere groep bezoekers die de Sint-Vituskerk bezoekt. Dat zijn de pelgrims die vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie op weg zijn naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Stiens en haar Sint-Vituskerk liggen aan het Jabikspaad, de Friese aanlooproute voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.
Passerende pelgrims bezoeken maar al te graag zulke bijzondere godshuizen, die al eeuwenlang het beeld bepalen van de dorpen en steden die pelgrims onderweg doorkruisen. Deze uitingen van vroomheid in hout en steen nodigen pelgrims uit tot een moment van stilte, van bezinning, en zo mogelijk ook van verbinding met de plaatselijke bevolking. 

Stempels voor pelgrims
Bovendien staan veel kerken aan het Jabikspaad - en ook verderop - erom bekend dat ze stempelplaats zijn, waar passerende pelgrims hun pelgrimspaspoort kunnen (laten) stempelen met een lokaal stempel, opdat zij bij aankomst in Santiago de Compostela hun zogenoemde 'credencial' met daarin de stempels kunnen tonen als bewijs van de door hen afgelegde pelgrimsroute. De bisschop van Santiago de Compostela verstrekt op vertoon van die pelgrims-stempelkaarten dan een certificaat van aankomst in de Spaanse kathedraal, waarin het graf van de heilige Jacobus wordt bezocht. 
Tegenwoordig kun je als pelgrim in het pelgrimskantoor van de bisschop ook een afstandscertificaat vragen bij je bisschoppelijk pelgrimscertificaat. 
Je neemt als pelgrim dus ook je stempel van de Protestantse Gemeente van Stiens vanuit de Stienser Sint-Vituskerk mee naar Spanje. 
Mede daarom is het voor een pelgrim op het Friese Jabikspaad van belang dat de kerk van Stiens open is op het moment dat hij of zij als pelgrim Stiens doorkruist. Eigenlijk zou dus ook de Sint-Vituskerk van Stiens elke dag open moeten zijn voor pelgrims, en/of er zou er tenminste een stempelkastje bij de kerkdeur moeten zijn, waar pelgrims hun pelgrimsstempel kunnen verkrijgen. Met dit stempel van Stiens ga je dan door naar Santiago de Compostela.
Ultreia!

Geen opmerkingen: