zondag 5 maart 2023

Pelgrimspad

Zondag 5 maart 2023
 
Covers van de twee wandelgidsdelen van het Pelgrimspad





















Pelgrims onderweg
Zoals veel wegen naar Rome leiden, leiden ook veel wegen naar andere bedevaartsoorden, zoals bijvoorbeeld naar het Spaanse Santiago de Compostela. Al eeuwenlang verlaten mensen tijdelijk hun huis om via allerlei oude en nieuwe pelgrimswegen naar pelgrimsoorden zoals Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela te wandelen. 
Als wandelaar vertrekken ze; als pelgrim komen ze aan.
Waar aanvankelijk nog vaak de bestemming het doel is geweest, blijkt dat onderweg die bestemming bijzaak werd, en dat de weg daar naar toe het nieuwe doel bleek te worden en te zijn.

Vier klassieke Franse pelgrimsroutes
Pelgrimeren is meer dan alleen wandelen. Pelgrimeren doet namelijk iets met je, meestal in positief opzicht. 
Pelgrims veranderen onderweg, veelal ten goede. Niet de bestemming, maar vooral de weg erheen zorgt daarvoor. 
Het is ook een ultieme vorm om tijd voor jezelf en voor elkaar te nemen. Eigenlijk maakt het daarbij niet uit welke Europese pelgrimsroute je neemt, of naar welke van bijvoorbeeld de drie bovenstaande pelgrimssteden je loopt.
  • Durkje en ik zijn onze eerste pelgrimage begonnen op het Jabikspaad in Sint-Jacobiparochie, om na 152 pelgrimsdagen wandelend door Nederland, België, Frankrijk - op de Via Lemovicensis - en Spanje in 2012 te arriveren bij het graf van Sint Jacobus, in de kathedraal van Santiago de Compostela. Onze eerste pelgrimsroute liep door de Franse pelgrimsstad Vézelay.
  • Onze tweede pelgrimage - op de Via Podiensis - begon in 2013 in de Franse pelgrimsstad Le-Puy-en-Velay, en loopt door Frankrijk naar de Baskische Golf, waar we in 2014 op de Spaanse Camino del Norte onze weg vervolgden richting het Spaanse Oviedo. Vanuit Sebrayo - of eigenlijk vanuit het dorpje Grases - hebben we daarna twee verschillende route-varianten bewandeld naar Santiago de Compostela, namelijk eerst over de Camino Primitivo (de oudste pelgrimsroute, door het binnenland) en daarna ook nog over de Camino del Norte por la Costa (de kustroute).
  • Onze derde pelgrimage - de Via Tolosana - begon in 2018 in de derde Franse pelgrimsstad Arles, en loopt door Frankrijk via de Pas van Somport over de Pyreneeën naar Spanje, waar we de Camino Aragonés volgden naar Puente la Reina, alwaar we de aansluiting op de Camino Franchés vonden.
  • En inmiddels zijn we onze vierde pelgrimage begonnen in 2021 in de Franse pelgrimsstad Parijs, en daarop zijn we vorig jaar inmiddels gevorderd tot Buxerolles, vlak vóór de Franse stad Poitiers. Ook deze vierde klassieke pelgrimsroute - de Via Turonensis - hopen we nog eens geheel te volbrengen.
Pelgrimspad van Amsterdam via Den Bosch naar Visé
Het Pelgrimspad (LAW 7-1 & 7-2) is geen historische pelgrimsroute, maar het is wel een route die veel van de oude en de hedendaagse bedevaartscultuur laat zien, vooral op het Brabantse en Limburgse deel, zoals beschreven in deel 2 van deze serie van twee wandelgidsen.
Dit Nederlandse Pelgrimspad wordt beschreven in een uit twee delen bestaande routegids. Dat zijn de volgende twee:

Pelgrimspad - Deel 1 - Langs kansels, ketters en kaarsen
Deel 1 van het Pelgrimspad beschrijft de route van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch. 
Op 14 oktober 2014 stapten Durkje en ik in Amsterdam het Pelgrimspad op. 
Het eerste deel van de route gaat door Amstelland, Rijnland, de Krimpenerwaard, de Alblasserwaard, het Land van Altena, de Bommelerwaard, het land van Heusden en door de Meierij.
Deze wandelpelgrimage gaat door het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Dan volgt een gevarieerde route, die na verstedelijkt Amsterdam via Gorinchem tot in Den Bosch loopt. Dat betekent wandelen door de Alblasserwaard en door de uiterwaarden van de Bommelerwaard. 
In Den Bosch sluit dit pad naadloos aan op Pelgrimspad Deel 2 naar Visé in België.

Pelgrimspad - Deel 2 - Langs kerken, kruisen en kapellen
Deel 2 van het Pelgrimspad beschrijft de route van het Brabantse Den Bosch naar het Belgische Visé . Tussen beide steden bevinden zich oude en nieuwe bedevaartsplaatsen. 
Het tweede deel van deze wandelpelgrimage start in de Bossche Sint-Janskathedraal. De route gaat dan door de Meijerij, de Brabantse Kempen, de Limburgse Kempen, de Grensmaas, het Mergelland en door het Maasdal.
De subtitel van deel 2 van deze wandelgids luidt: 'Langs kerken, kruisen en kapellen', en dat is inderdaad wat je onderweg aan religieus erfgoed allemaal ziet, bezoekt en passeert.
Vanuit 's-Hertogenbosch wandel je volgens deze LAW-wandelgids onder andere door Vught, Vessem, Thorn, het Belgische Maaseik, door het Nederlandse Born en Sittard, met een uitstapje naar en van Maastricht, om dan tussen Mesch en Moelingen de Nederlands-Belgische grens over te steken, en dan tenslotte deze route af te ronden in het Belgische Visé aan de Maas.

Pelgrimeren van Amsterdam via 's-Hertogenbosch naar Visé in België
Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW 7) van Amsterdam via 's-Hertogenbosch tot Visé heeft volgens onze etappes een lengte van 486,8 kilometer. 
Durkje en ik hebben dit pad bewandeld in de periode van oktober 2014 tot en met maart 2023. Deze route hebben we gelopen in de volgende twintig etappes:
Bij een totale afstand van 486,8 kilometer over 20 wandeldagen betekent het dat onze gemiddelde dag-etappe een lengte had van 24,3 kilometer per dag.
De kortste etappe had een lengte van 12 kilometer en de langste etappe was voor ons 31 kilometer.

Aansluiting op andere pelgrimsroutes
Bovenin deze blog noemde ik al dat Durkje en ik momenteel bezig zijn met de vierde van de vier klassieke Franse pelgrimsroutes. Dit Pelgrimspad (LAW-7) is voor ons een onderdeel van die vierde pelgrimage. Dat zit zo:
  • Onze bovengenoemde derde pelgrimage begon eigenlijk al in 2013 in het Noord-Hollandse Den Oever. Eerst wandelden we namelijk het pelgrimspad 'Van Wad tot IJ', in zes dagen van Den Oever naar Amsterdam.
  • In Amsterdam stapten we in 2014 over op het Pelgrimspad deel 1, en gingen vervolgens door Den Bosch verder met het Pelgrimspad deel 2, dat ons achtereenvolgens via het Belgische Maaseik en het Nederlands-Limburgse Maastricht naar het Belgische Visé voerde.
  • In Maastricht hadden we het Pelgrimspad op zich wel kunnen beëindigen, als we Maastricht hadden gezien als louter aansluitingspunt op onze eerste pelgrimage die ook via Maastricht naar Visé ging.
  • We stopten echter niet in Maastricht, want we wilden ook het laatste traject tussen Maastricht en Visé volgens het Pelgrimspad ook nog bewandelen, dus liepen we nog een dag door, totdat we in Visé arriveerden. En daar in Visé vonden we al weer een aansluitingspunt op onze eerste pelgrimage, want tijdens die eerste pelgrimage van ons wandelden wij in 2007 al vanuit Visé naar Luik, en zo verder richting Vézelay in Frankrijk en Santiago de Compostela in Spanje. Nu wij op het Pelgrimspad op 2 maart 2023 Visé wederom hebben bereikt, sluiten wij op dat aansluitingpunt van 2007 die pelgrimsroute af, want die hebben we immers al een keer volbracht.
  • Wel hebben Durkje en ik het traject van Den Oever via Amsterdam en Den Bosch aangegrepen om in Maaseik de overstap te maken naar naar de klassieke Franse pelgrimsroute via Parijs, want die hebben we immers nog niet bewandeld. Op 17 februari 2019 waren we op het Pelgrimspad (deel 2) al in Maaseik gearriveerd. Daar vonden we die aansluiting ten behoeven van onze vierde pelgrimage, die ons naar Parijs zou moeten voeren. Zo stapten wij derhalve op 6 juli 2020 in Maaseik over op de Via Limburgica.
  • De Via Limburgica loopt van Thorn via Maaseik naar Dassoulx (Cognelée). Die Via Limburgica pelgrimeerden wij van 17 februari 2019 (Thorn) tot en met 12 juli 2020 (Dassoulx (Cognelée)).
  • In Dassoulx (Cognelée) stapten we over op het tweede deel van de Via Monastica, die naar het Franse Rocroi voert. Dat tweede deel van de Via Monastica pelgrimeerden wij van 12 juli 2020 tot en met 15 juli 2020. In Rocroi stopt de Via Monastica.
  • Toen zijn we terug gegaan vanuit het Franse Rocroi naar het Belgische Olloy-sur-Viroin, omdat we daar op onze vierde pelgrimage de aansluiting wilden maken op de Via Thiérache, die ons naar Saint Quentin zou voeren. De gehele Via Thiérache pelgrimeerden Durkje en ik tussen 17 juli 20220 en 22 juli 2020.
  • En toen ging het op naar Parijs. Daartoe maakten we gebruik van de pelgrimsroute van Le Chemin Estelle, die we geheel bewandelden van 13 juli 2021 tot en met 21 juli 2021.
  • Vanuit Parijs stapten we over op de Sint-Jacobsroute van de zogenoemde GR6551. Die begint weliswaar in Brussel, en ook die loopt door Saint-Quentin, maar wij stapten op deze GR6551-route in het centrum van Parijs, om via de oostelijke route in de periode van 21 juli 2021 tot en met 6 augustus 2022 naar het eindpunt in Saint-Avertin te lopen. 
  • In Saint-Avertin stapten we over op de pelgrimsroute van de GR6552, en daarvan hebben we in de periode van 7 augustus 2022 tot en met 13 augustus 2022 het traject tot aan Buxerolles gelopen, dus tot vlak vóór Poitiers. Van deze routegids resteert derhalve nog het hele traject van Buxerolles tot aan Mirambeau, nog steeds in Frankrijk. Te zijner tijd hopen we dus verder te gaan op deze Via Turonensis vanuit Buxerolles naar Mirambeau, en wat daar dan nog op volgt.

Geen opmerkingen: