zaterdag 4 maart 2023

Pelgrimeren van Scheulder via Maastricht naar Gronsveld

Woensdag 1 maart 2023
  
Bij de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek op het Vrijthof in Maastricht



















Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad 2 van ’s-Hertogenbosch naar Visé
Van Scheulder via Maastricht naar Gronsveld
Woensdag 1 maart 2023 – 27,3 km.
Dag 19: 436,5 – 463,8 km

Pelgrimeren van Nederland naar Spanje
Op 20 februari 2013 zijn Durkje en ik aan een volgende lange pelgrimstocht begonnen, die loopt vanuit de kop van Noord-Holland naar noordwest-Spanje. 
In zes dagen wandelden we in de periode van 20 februari 2013 tot en met 24 oktober 2013 via de pelgrimsroute van ‘Van Wad tot IJ’ vanuit het Noord-Hollandse Den Oever over een afstand van 135 kilometer naar Amsterdam.
In acht dagen wandelden we daarna in de periode van 14 oktober 2014 tot en met 6 mei 2015 via de pelgrimsroute deel 1 van het ‘Pelgrimspad’ vanuit het Noordhollandse Amsterdam over een afstand van 203 kilometer naar het Brabantse ‘s-Hertogenbosch.
Na de eerste 135 + 203 = 338 kilometers liggen nu de volgende 250 kilometers van het tweede deel van de wandelgids ‘Pelgrimspad’ vóór ons, waarvan we vandaag de derde dag van een derde vierdaagse wandeling door Noord-Brabant, België en Limburg zullen lopen, van Scheulder – via Maastricht – naar Gronsveld, onze negentiende etappe op het ‘Pelgrimspad’.

Al weer mooi wandelweer
De wekker wekt ons om 6:30 uur in Hotel-Restaurant De Geulvallei in het Limburgse Houthem Sint Gerlach. Vanaf 7:00 uur kunnen we beneden in het restaurant terecht voor een stevig ontbijt, dat ons vandaag weer een eind op weg moet helpen tijdens onze 27,3 wandelkilometers die we hebben te gaan op deze geheel zonnige woensdag. Om 7:50 uur vertrekken we met onze auto’s naar Gronsveld, waar we onze ene auto parkeren in een woonwijk aan de rand van het dorp.
Om 8:30 uur arriveren we met onze auto in Scheulder, waar we onze andere auto parkeren bij de in 1850 van mergel gebouwde Sint-Barbarakerk, om vanaf hier te gaan wandelen, daar waar we gisteren onze voorgaande etappe vanuit Voerendaal beëindigden.
De temperatuur is op dit moment -4 graden Celsius, en met het prachtig zonnige weer van vandaag loopt die temperatuur langzaam op tot enkele graden boven het vriespunt. Vandaag hebben we een aangename wandeldag met nauwelijks wind vanuit het noorden, en gedurende de hele wandeldag volop zonneschijn. Wederom een hele mooie winterwandeldag.

Van Scheulder via IJzeren en Sibbe naar Groot Welsden
Vlak buiten Scheulder gaan we de Hoeveweg op; een onverhard karrenspoor tussen de velden en akkers door. Dit veldpad brengt ons naar IJzeren. 
We gaan het dorp IJzeren niet in, maar passeren het aan de zuidzijde.
Dan volgt het volgende veldpad, de Heerstraat ten zuiden van het dorpje Sibbe; ‘mei de groetnis oan Jannie & Ale’. Deze Heerstraat is een deel van een oude Romeinse weg.
Aan de overzijde van de Weg van Margraten naar Sibbe gaat het dan verder over de Sibberstraat, ook al weer zo’n onverhard veldpad, nu door het Akkerreservaat van Sibbe. Dit karrenspoor voert ons naar Groot Welsden, dat we bij een bomenkwekerij binnenwandelen.

Over de hellingpaden van de Schiepersberg
Voorbij Groot Welsden volgen enkele mooie veldpaden door een golvend heuvellandschap, op weg naar de Schiepersberg, bebost met hoog opgaande bomen, begroeid met klimop-planten.
We volgen het hellingpad van de Verlengde Achterbergweg. Daar halen we een groepje van zes wandelende mannen in. Een jonge hond rent met hen mee, onderwijl spelend met de takken die hem door de mannen onderweg worden toegeworpen. Langs het brede pad zijn hier en daar bomen gekapt. De boomstronken zijn al begroeid met een dikke laag mos, en op het mos zit de rijp van het winterse weer. 
Op dit pad passeren we ook enkele mergelgroeven, waarvan die van de open Julianagroeve wel een hele grote is, enkele tientallen meters hoog.
Dan moeten we in etages afdalen vanaf de Schiepersberg naar Cadier en Keer. We volgen daartoe het houtsnipperpad van het Boenderdels Voetpad, waarbij we eerst het hellingpad op de etage van de Zwarte Weg kruisen, en daarna over dit mooie pad afdalen richting Cadier en Keer.
We doorkruisen het dorp, totdat we bij de Limburgerstraat arriveren.

Vanuit Cadier en Keer de Maasvallei in
Vanuit Cadier en Keer gaat de doorgaande route van het Pelgrimspad in zuidelijke richting naar Gronsveld, maar ook een uitstapje van zo’n zes kilometer heen naar Maastricht en dan weer die zes kilometer terug maakt onderdeel uit van dit Pelgrimspad, en die ‘zijsprong’ maken Durkje en ik ook.
Aan de andere kant van de Rijksweg N278 gaan we derhalve over de Heerder Lijkweg de Maasvallei in. Vóór ons zien we in de verte diep in de Maasvallei direct al Maastricht liggen.
En links vóór ons zien we vanuit Cadier en Keer ook de Sint-Pietersberg boven het landschap uit torenen in de Maasvallei.
Vanaf de Mostersberg zetten we met de Holstraat een sterke afdaling in. Dit smalle pad heet niet voor niets Holstraat, want het is een diep uitgeholde holle weg, behoorlijk steil naar beneden. Onderweg passeren we een vleermuizengrot, die is gemaakt door een mergelgrot dicht te metselen en in de afsluitingsmuur gaten uit te sparen, waardoor de vleermuizen de grot binnen kunnen vliegen. Een afgesloten deur maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld onderzoekers wel de grot in kunnen voor vleermuizenonderzoek.

Maastricht
Enkele kilometers verderop wandelen we de bebouwde kom van Maastricht in. In een vrij rechte lijn blijft het afdalen naar de Maas. Onderweg passeren we een voormalig klooster, met achter het woongebouw nog een grote kloosterkapel van het klooster Opveld.
Direct nadat we de A2 zijn overgestoken, gaan we over de campus van de Maastricht Universiteit. 
Wandelend door Randwijck bereiken we even later de Maas. Langs de Maas gaan we in de richting van de oude Sint-Servaasbrug (1280), langs het Provinciehuis, onder de Kennedybrug door, langs het Bonnefantenmuseum en de Maaspunttoren.
Aan de overzijde van de Maas steken de torens uit van onder andere de Sint-Janskerk en de Sint Servaas-basiliek.
Dit uitstapje eindigt op het Vrijthof in het centrum van Maastricht.
Het is lunchtijd, zo rond het middaguur, dus we zoeken en vinden een horecagelegenheid waar we even een broodje kunnen eten en koffie kunnen drinken aan het Vrijthof.  
In dorpen en ook hier in Maastricht zien we nog de restanten van het gevierde carnaval van zo’n twee weken geleden. 
Na onze lunchpauze steken we de Maas weer over via de Sint-Servaasbrug, om dan langs de Maasoever terug te lopen naar Randwijck.

Klimmen naar Cadier en Keer
En dan volgt hetzelfde pad terug, de stad uit, de Maasvallei weer uit, het open veld dan in.
Na de Veldstraat volgt nu voor ons de stevige klim door de steile Holstraat, terug naar de Mostersberg. 
In Cadier en Keer volgen we eerst ook nog een stukje van de route die we eerder vandaag al liepen. In diverse woonstraten zijn werklui druk bezig om gleuven te graven, glasvezelkabels te leggen, en te straten. 
Bij het winkelcentrum van Cadier en Keer beleggen we een tweede pauze, op het dorpsplein tegenover het voormalige gemeentehuis. Daarna gaat de route door het dorp verder langs de oude boerenhoeve, die dateert van 1715, en de ernaast staande parochiekerk.

Langs de Riesenberg naar Gronsveld 
Aan de rand van Cadier en Keer steken we de N278 over, en dan volgt een schitterende route van veldpaden, te beginnen over de Vendelweg.
Ook het stuk van de Grubweg, een prachtig hellingpad, is een lust om te bewandelen, met mooie uitzichten over het dal links van ons.
We slaan de Dorrenweg in om langs de Riesenberg te lopen.
Als we het bosgebied al even uit zijn, en achterom kijken, zien we hoog tegen de Riesenberg de restanten van een mergelgroeve.
Vlak voordat we Gronsveld bereiken, passeren we een boomgaard waar twee mannen met een tractor tussen de bomen bezig zijn om het oude hout van de fruitbomen weg te halen. 
En dan arriveren we ter hoogte van Eckelraderweg de bebouwde kom van Gronsveld.
Iets verderop staat onze auto. Daar gaan we naar toe, om vervolgens met die auto onze andere auto op weg naar Houthem Sint Gerlach mee te nemen vanuit Scheulder.
Dit was voor ons de voorlaatste etappe van het Pelgrimspad. Morgen willen we tot slot de laatste etappe lopen, naar Visé, dus dan verlaten we Nederland en gaan we België binnen.

Geen opmerkingen: