Cover van deel 1 van de wandelgids |
Pelgrimeren via Parijs
Veel Europese pelgrimswegen leiden de pelgrim naar Santiago de Compostelle. Zo heeft ook Frankrijk veel pelgrimsroutes. Vier daarvan worden beschouwd als de van oorsprong belangrijkste Franse pelgrimspaden.
Veel Europese pelgrimswegen leiden de pelgrim naar Santiago de Compostelle. Zo heeft ook Frankrijk veel pelgrimsroutes. Vier daarvan worden beschouwd als de van oorsprong belangrijkste Franse pelgrimspaden.
Dat zijn de:
- 1. Via Lemovicensis, met de stad Vézelay als verzamel- en startpunt (van Durkje en mij onze 1e pelgrimage);
- 2. Via Podiensis, met de stad Le Puy-en-Velay als verzamel- en startpunt (onze 2e pelgrimage);
- 3. Via Tolosana, met de stad Arles als verzamel- en startpunt (onze 3e pelgrimage);
- 4. Via Turonensis, met de stad Parijs als verzamel- en startpunt (onze 4e pelgrimage).
Onze vierde pelgrimage zijn we begonnen in de kop van Noord-Holland.
- Het eerste traject volgden we de pelgrimsroute 'Van Wad tot IJ', van Den Oever naar Amsterdam.
- Vanuit Amsterdam vertrekt dan de pelgrimsroute 'Pelgrimspad', waarvan deel 1 van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch gaat, en deel 2 daarop volgt van 's-Hertogenbosch via het Belgische Maaseik, en het Nederlandse Sittard naar Visé in België. Maaseik hebben we gepasseerd. Tot in Sittard zijn we gekomen, en we gaan te zijner tijd nog eens door naar Visé.
- Vanuit het Belgische Maaseik hebben we aansluitend in 2020 eerst de Via Limburgica bewandeld tot het eindpunt in het Belgische Dassoulx (Cognelée).
- Daarop volgde in 2020 het tweede deel van de Via Monastica, van Dasoulx (Cognelée) via Olloy-sur-Viroin tot aan Rocroi in Frankrijk.
- In Noord-Frankrijk volgden we in 2020 tenslotte de gehele Via Thiérache, aansluitend van Olloy-sur-Viroin tot aan Saint-Quentin.
- Vanuit Saint-Quentin gaan dan onder andere de pelgrimsroute van de GR6551 en van 'Le Chemin Estelle' richting Parijs. De GR6551 loopt vanuit Brussel via Saint-Quentin en door Parijs in zuidelijke richting naar Tours. Le Chemin Estelle begint echter in Saint-Quentin en gaat dan via Compiègne naar de Tour Saint-Jacques in het stadscentrum van Parijs.
Eerste deel van de Chemin Estelle
En die 'Chemin Estelle' hebben we afgelopen zomer gelopen, tijdens onze jaarlijkse zomerpelgrimage van juli en augustus 2021.
De Chemin Estelle kan opgedeeld worden in twee delen. Eerst het stuk tussen Saint-Quentin en Compiègne en vervolgens van Compiègne naar Parijs.
Het eerste deel van Le Chemin Estelle loopt voor een groot deel langs verschillende binnenwateren Daardoor zijn er nauwelijks niveauverschillen en kun je dus flink doorstappen.
Zodra je het centrum van Saint-Quentin verlaat, volg je het 'Canal de Saint-Quentin'.
Later maak je kennis met de rivier de Somme, om daarna een behoorlijk traject door landbouwgebied te lopen.
In Noyon kom je vervolgens bij het 'Canal Latéral à l’Oise'.
Tweede deel van de Chemin Estelle
Het tweede deel van de 'Chemin Estelle' loopt van Compiègne naar Parijs.
Het tweede deel van de 'Chemin Estelle' loopt van Compiègne naar Parijs.
Tweemaal loopt de weg door een bos. Sommigen noemen het zelfs een woud. Eerst ga je door het bos van Compiègne en later door het bos van Chantilly. Die tochten door de bossen zijn prima te doen, als je maar voldoende eten en drinken voor onderweg bij je hebt.
De weg volgt dan de GR6651. De rood-witte bewegwijzering van die GR kwamen we overigens wel meer tegen op de Chemin Estelle.
Waar de bossen onderweg wel voor overvloedige schaduw zorgen, vind je nauwelijks of geen beschutting tussen Néry en Balagny. Dat sommigen dit traject ook wel de ‘meseta van Picardië’ noemen, zegt genoeg.
Bestemming Parijs
De intocht in Parijs loopt langs de kathedraal van Saint-Denis, de kerk waar eeuwenlang de Franse koningen een laatste rustplaats kregen. Die kerk is ook het eerste grote gotische bouwwerk. Le Chemin Estelle eindigt in Parijs uiteindelijk bij de Tour Saint-Jacques.
De intocht in Parijs loopt langs de kathedraal van Saint-Denis, de kerk waar eeuwenlang de Franse koningen een laatste rustplaats kregen. Die kerk is ook het eerste grote gotische bouwwerk. Le Chemin Estelle eindigt in Parijs uiteindelijk bij de Tour Saint-Jacques.
Na het beëindigen van de Chemin Estelle in Parijs zijn wij bij de Tour Saint-Jacques overgestapt op de GR6551, die we inmiddels tot net voorbij Blois hebben gelopen. In Frankrijk hebben we dus nog vele kilometers te gaan richting Pyreneeën.
Etappes van de Chemin Estelle
Durkje en ik hebben de 167,5 kilometers van Le Chemin Estelle in 8 etappes gelopen op de volgende dagen en trajecten:
- Op 13 juli 2021 pelgrimeerden we van Saint-Quentin naar Brouchy over een afstand van 24 kilometer;
- Op 14 juli 2021 pelgrimeerden we van Brouchy naar Pont l'Evêque over een afstand van 24 kilometer;
- Op 15 juli 2021 pelgrimeerden we van Pont l'Evêque naar Choisy au Bac over een afstand van 19,9 kilometer;
- Op 16 juli 2021 pelgrimeerden we van Choisy au Bac naar Bethisy Saint Martin over een afstand van 23,5 kilometer;
- Op 17 juli 2021 pelgrimeerden we van Bethisy Saint Martin naar Senlis over een afstand van 24,3 kilometer;
- Op 18 juli 2021 pelgrimeerden we van Senlis naar Le Mesnil Aubry over een afstand van 24 kilometer;
- Op 20 juli 2021 pelgrimeerden we van Le Mesnil Aubry naar Parijs over een afstand van 26 kilometer;
- Op 21 juli 2021 pelgrimeerden we door Parijs naar de Tour Saint-Jacques over een afstand van 1,8 kilometer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten