zondag 17 oktober 2021

Groot-Frieslandpad van Blauwhuis naar Jachthaven Sneekerhof Irnsum

Zaterdag 16 oktober 2021
  
Bij de Elfstedenfontein en Molen De Rat van IJlst

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Wachten op zonneschijn 
Vorige week zaterdag arriveerden we in Blauwhuis, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de tweede etappe lopen door Súdwest-Fryslân, over 27 kilometer van Blauwhuis naar de Jachthaven Sneekerhof, gelegen aan de noordzijde van het Sneekermeer, en iets ten noorden van het watersport- en Kameleondorp Terherne,
Nadat we thuis afscheid hebben genomen van onze nachtgasten Jan Wijbe en Pepijn, vertrekken we om 9:00 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is bewolkt en de temperatuur is 10 graden Celsius. De bewolking blijft vandaag lang hangen, want pas om 15:00 uur vanmiddag komen de opklaringen en wordt het voor de rest van de dag een tamelijk zonnige middag. Het blijft de hele dag droog, en de temperatuur loopt gedurende onze etappe op tot 13 graden Celsius. 

Van start in Blauwhuis
Nadat we eerst de ene auto hebben achtergelaten bij de Sneekerhof ten zuidwesten van Irnsum, rijden we door naar de Friese plaats Blauwhuis, waar onze tweede 'Fryske' etappe begint. De auto parkeren we bij het binnenhaventje in het dorp, en dan lopen we eerst naar de imposante Sint-Vituskerk van Blauwhuis, van 1868-1870 gebouw naar de bouwtekening van de beroemde architect Pierre J.H. Cuypers. Zo gemakkelijk als dat in de kleine Friese dorpen gaat, heb je snel contact met de dorpsbewoners. Een oudere man staat met zijn fiets bij twee meisjes, en vraagt ons waar de reis naar toe gaat. "Toe mar, dat is in ein, en dan oer de Himdyk en de Griene Dijk, tink?", reageert hij als wij hem onze dagbestemming melden.
Een jongeman die net met twee halve broden bij de dorpsbakker vandaan komt, loopt een eindje met ons mee, en vraag ons óók naar onze bestemming voor vandaag.
Bij de Sint-Vituskerk aangekomen, zien we dat de kerkdeur wijd open staat, dus wij maken gebruik van die stille uitnodiging, en gaan de kerk in, om die van achter een ijzeren hek in de kerk te kunnen bekijken.
Voorbij de kerk staan een kraanwagen en een bergingsvoertuig respectievelijk langs en haaks op de doorgaande weg. Mannen zijn druk in de weer om een auto op het bergingsvoertuig te trekken, want die beschadigde personenauto heeft met het vooreind in een sloot tussen twee woningen gelegen.

Eerst naar Westhem en Feytebuorren
We gaan een etappe tegemoet met veel variatie. We passeren buurtschappen, dorpen en twee van de Friese Elfsteden, met daar tussen een mooie variatie aan verharde wegen en onverharde paden.
Over de hooggelegen Vitusdyk en De Kat wandelen we van Blauwhuis naar Westhem. Over het drooggelegde Atzemeer zien we in de verte De Pôlle, waarop de Pollepleats aan de oever van het Reidmar is gebouwd, waar we het huwelijksfeest van Pieter & Esther binnenkort zullen gaan vieren, nu het anderhalf jaar na hun burgerlijk huwelijk vanwege de versoepelingen van de Corona-maatregelen ten lange leste mogelijk is om in grotere kring van familie en vrienden de kerkelijke huwelijksinzegening en het bruiloftsfeest te gaan vieren. 
In Westhem buigen we nu niet af naar de Pollepleats, maar lopen we in noordelijke richting naar het buurtschap Feytebuorren, waar we op de terp een rondje om de eeuwenoude Bartholomeüskerk lopen. De 14e eeuwse kerktoren is nog gebouwd van kloostermoppen, in Fryslân 'Alde Friezen' genoemd.
Vanuit Feytebuorren gaan we het veld in. 
    

Veldroute via Abbega en Pikesyl naar Oosthem
Over het éénsteens smalle Tsjerkepaed gaan we slingeren door de weilanden, langs twee boerderijen, en af en toe over een smal houten bruggetje de tussenliggende sloten overstekend. Dat pad voert ons naar de Gertrudiskerk van Abbega, waar we een rondje om heen maken, alvorens we door Abbega verder gaan.
Over de Twiska lopen we verder, naar Pikesyl.
Vanuit Pikesyl gaat het in noordelijke richting verder over een boerenpad. Al vrij snel verlaten we dat pad, want de route gaat hier het veld weer in. Tussen een brede sloot links en schrikdraad rechts resteert een smal oeverpaadje door het hoge gras. Verderop klimmen we over een hoog hek, en dan gaat de route verder door het weiland, langs de Bloedsloot.
Het laatste stukje lopen we langs de rivier de Wimerts, tot aan de brug die toegang geeft tot het dorp Oosthem. Daar moeten we even wachten, want een kruiser passeert deze brug. We raken dan in gesprek met een wandelende vrouw uit Leeuwarden, die wij zojuist ver vóór ons in het veld zagen lopen. Ze vertelt dat ze ook het Groot-Frieslandpad loopt, maar op een andere wijze dan dat wij dat doen. Zij loopt alle stukken heen en weer, en is vanmorgen in IJlst begonnen, om hier in Oosthem om te keren en via de kortere route weer terug te lopen naar IJlst.
Wij maken nog een rondje om de Johanneskerk; zij gaat over de Cingel rechtstreeks weer terug naar IJlst. 

Van IJlst naar Sneek
Onze route gaat vanuit Oosthem over een fiets- en wandelpad langs de oever van het Easthimmer Mar. Vlak vóór de spoorbrug maken we een omtrekkende beweging om verderop de spoorlijn te kruisen, voordat we Nijezijl binnen wandelen. De bebouwde kom van Nijezijl gaat voor ons ongemerkt over in de bebouwde kom van IJlst, dus even later staan we al vóór de brug op de driesprong van de waterwegen Wilddraai, De Geau en de Galamagracht. In de stadsherberg van IJlst drinken we een kop koffie, waar dan overigens ook de Leeuwarder wandelaar inmiddels zit te lunchen. 
Na onze koffiepauze gaan we verder, eerst naar de Elfstedenfontein bij Molen De Rat aan de rand van IJlst. Om 13:20 uur laten we de stadsmolen en IJlst achter ons. We volgen nu het fiets- en wandelpad van het Sneekerpad langs de rivier De Geau naar Sneek. Ondertussen zijn we verwijderd van de Geeuw, maar als we in Sneek komen, gaat de route terug naar De Geau. Parallel aan de Geeuw volgen we het pad naar de A7. Daar gaan we over heen, om vervolgens met een dubbele lus eerst langs de A7 door het aquaduct van de A7 te lopen, om aan de overzijde van het water onze route vanaf de Hemdijk door Sneek te vervolgen. 

Stadswandelen in Sneek
Het wandelpad gaat langs een langgerekte vijverpartij. Dat brengt overigens een teleurstelling, want dit lange schelpenpad blijkt aan het eind met hekken afgesloten te zijn achter het NS-station, omdat de Spoordokbrug - waar wij nu over moeten - wordt vervangen. Men heeft verzuimd om een eind terug wandelaars te attenderen op het feit dat dit lange pad nu tijdelijk doodloopt, dus er zit voor ons niets anders op dan een flink eind terug te lopen, tot een doorsteek naar de woonwijk Hemdijk. We lopen daarna in een zo recht mogelijke lijn door deze woonwijk naar de Bolswarderweg, vanwaar we de binnenstad van Sneek wel in kunnen gaan.
Tegenover het voormalige stationsgebouw gaan we over de Stationsweg richting binnenstadscentrum. Langs de Stadsgracht lopen we naar de Sneker Waterpoort. Voordat we het Grootzand op gaan, passeren we ook de Fontein van Fortuna, de Elfstedenfontein van Elfstedenstad Sneek. Over het Grootzand volgen we de route tot aan de Suupmarkt, en dan maken we een klein uitstapje naar het Schaapmarktplein, waar het een drukte van belang is en waar we bij de klanken van het draaiorgel plaatsnemen op een bankje achter het draaiorgel. Hier nemen we een lunchpauze, ons realiserend dat het wel een beetje een late lunch is, want het is inmiddels 14:45 uur.
Na deze lunchpauze gaan we over de Suupmarkt en het Kleinzand verder, naar de Jousterkade. 
Over de 2e Oosterkade en de Leeuwarderkade langs de Zwette gaat het dan verder. We moeten echter aan de overzijde van de Leeuwarderweg in oostelijke richting de stad uit, om aan de overzijde van de buitenringweg N354 in de richting van het Sneekermeer te lopen.

Langs het Sneekermeer naar de Sneekerhof
Zodra we de Sneker buitenring achter ons hebben gelaten, gaan we de Grienedyk op. Dit is een boven op een hoge polderdijk gelegen smalle weg, die vooral bedoeld is voor fietsers en wandelaars. Het pad loopt parallel aan de Houkesloot naar het Sneekermeer. Na de eerste drie kilometers passeren we het Vakantiepark & Recreatiegebied De Potten. 
Verderop kruisen we de Aldsylsroede, het gemaal in de Kipfeart, en de driesprong waar de Sibrandabuorster Feart, de Aldrijd en de Sylroede bij elkaar komen. 
Op deze driesprong verlaten we de Grienedyk, om dan over de Mardyk naar de Tersoalster Sylroede te lopen. Daar aangekomen, steken we die waterloop via een smal bruggetje over, en dan is het nog maar enkele meters tot aan de Jachthaven Sneekerhof, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Vanaf de Wjitteringswei rijden we om 17:15 uur via Irnsum, Offingawier, Sneek en Wolsum weer terug naar Blauwhuis, waar onze andere auto staat geparkeerd. Tot slot rijden we met beide auto's terug naar Feinsum, waar we om 18:30 uur arriveren.
Pas toen wij om 15:00 uur lunchten in Sneek brak de zon door, maar gedurende de rest van de middag hebben we toch nog kunnen genieten van heerlijke zonnige perioden op deze aangename herfstwandeldag.

Geen opmerkingen: