donderdag 25 oktober 2018

Pelgrimeren van ‘s-Hertogenbosch naar Haaren

Maandag 22 oktober 2018
Deel 2 van 't Pelgrimspad start in de Sint-Janskathedraal van Den Bosch

Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad 2 van ’s-Hertogenbosch naar Visé
Van ‘s-Hertogenbosch naar Haaren
Maandag 22 oktober 2018 – 20 km.
Dag 9: 202,6 – 222,6 km

Pelgrimeren van Nederland naar Spanje
Op 20 februari 2013 zijn Durkje en ik aan een volgende lange pelgrimstocht begonnen, die loopt vanuit Noord-Holland naar Spanje.
In zes dagen wandelden we in de periode van 20 februari 2013 tot en met 24 oktober 2013 via de pelgrimsroute ‘Van Wad tot IJ’ vanuit het Noordhollandse Den Oever over een afstand van 135 kilometer naar Amsterdam.
In acht dagen wandelden we daarna in de periode van 14 oktober 2014 tot en met 6 mei 2015 via de pelgrimsroute deel 1 van het ‘Pelgrimspad’ vanuit het Noordhollandse Amsterdam over een afstand van 203 kilometer naar het Brabantse ‘s-Hertogenbosch.
Na de eerste 135 + 203 = 338 kilometers  liggen nu de volgende 250 kilometers van het tweede deel van de wandelgids ‘Pelgrimspad’ vóór ons, waaraan we vandaag beginnen met een vierdaagse wandeling door Noord-Brabant, van ’s-Hertogenbosch naar Heeze, onze negende etappe op het ‘Pelgrimspad’.

Van Refugio Ultreia Feinsum naar de Sint-Janskathedraal van Den Bosch
Om 5.30 uur staan we op, zodat we tegen 6.30 uur ons huis kunnen verlaten, om lopend naar de bushalte te gaan aan de andere zijde van Feinsum. Het is nog donker als we door het dorp lopen; slechts hier en daar brandt licht, onder andere bij de familie De Groot, die vandaag afscheid zullen nemen van hun geliefde echtgenoot, (schoon)vader en grootvader, na een uitvaartdienst in de Feinsumer Sint-Vituskerk.
De bus van 6.43 uur is mooi op tijd, en we komen ook tijdig aan bij het NS-station te Leeuwarden, vanwaar we met de trein vertrekken, om met overstappen in Zwolle en in Utrecht tegen tien uur aan te komen in ’s-Hertogenbosch.
Vanaf het Bossche treinstation lopen we door het centrum van Den Bosch naar de grote Sint-Janskathedraal, dat het startpunt is van deel twee van de Pelgrimsroute.
Nadat we de kathedraal hebben bezocht, gaan we in een café tegenover de kathedraal eerst een kop koffie drinken, en daar hoort in Den Bosch dan natuurlijk een Bossche Bol bij. Vlak vóór 11:00 uur staan we weer buiten op de Parade vóór de kathedraal, klaar voor de start van deel twee van het Pelgrimspad.

Van ’s-Hertogenbosch naar Vught
Diagonaal over het kerkplein, de Parade, wandelen we naar de rivier de Dommel, aan de zuidkant van de stad. Langs de Dommel wandelen we naar Bastion Vught, waar we ook de oude kanonnen passeren. We steken de spoorlijn en de drukke verkeersweg over en wandelen dan over de Isabellalaan recht op het voormalige Fort Isabella af.
Vóór het poorthek buigen we af naar rechts, om dan eerst over de beboste bastionwal te lopen, om vervolgens het pad langs het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen te volgen.
Bij Kamp Vught buigen we af in de richting van de Fusilladeplaats en van het oorlogsmonument. Laverend over allerlei paden doorkruisen we zo de Vughtse Heide, om veel zuidelijker aan te komen bij de zandwinput van De IJzeren Man, waar we de plaats Vught binnenwandelen, op de plek waar de verbinding is tussen deel 1 en deel 2 van het 'Pelgrimspad'. Tot hier waren we op 6 mei 2015 gekomen op het eerste deel van het Pelgrimspad, en vanaf hier vervolgen we dus nu het Pelgrimspad volgens boekdeel 2 van deze twee wandelgidsen.
Door het villapark van Vught lopen we naar de N65, die we kruisen, waarbij we Vught achter ons laten.

Langs de Essche Stroom naar Belvert
Door een mooi herfstlandschap van bospercelen en akkers en graslanden lopen we door de Vughtse Hoeven en door Jagershagen.
Ten westen van Schorvert komen we langs een houten zitbank; voor ons op een mooi moment om na de eerste 14 kilometers een korte rustpauze te houden om ook iets te eten en te drinken. Als het even waait, vallen de herfstbladeren vóór ons dwarrelend neer, en twee libellen dansen vóór ons boven het voetpad.
Het is vandaag mooi herfstweer, half bewolkt met af en toe aangenaam zonnige perioden.
Vanaf het moment dat we de doorgaande weg van De Ruiting volgen, lopen we parallel aan de Essche Stroom in zuidwestelijke richting. Af en toe kunnen we links van ons tussen het hoog opgaande rietkraag door een glimp opvangen van de Essche Stroom, die hier door de hooilanden loopt in de richting van de Dommel bij ’s-Hertogenbosch.
Waar de weg op een gegeven moment afbuigt naar rechts, gaan wij rechtdoor verder over een kilometers lang zandpad, langs Setershekke in de richting van het plaatsje Belvert, en nog steeds parallel aan de Essche Stroom.

Over De Ruiting langs de Essche Stroom
’t Eind in Haaren
Aan het eind van dit lange zandpad slaan we rechtsaf de Belvertse Dijk op in de richting van de plaats Haaren. Waar de Belvertse Dijk aankomt in het buurtschap ’t Eind zijn we op de rotonde gekomen, vanwaar we morgen onze route zullen vervolgen.
We wandelen het buurtschap ’t Eind in, omdat we hier in Bed & Breakfast 'D'n Deel' van de familie Van Pinxteren hebben gereserveerd voor de komende nacht. We overnachten vannacht hier in het achtereind (D’n Deel) van een voormalige Brabantse hoeve. Door de familie worden we hartelijk welkom geheten en dan kunnen we ons installeren in onze kamer. Tijd voor een heerlijke douche, nog even nagenieten van de zon op het terras, het verslag van deze mooie wandeldag schrijven, nog een kop koffie, en rond het avonduur het dorp in, om een kilometer verderop vanavond te gaan dineren in eetcafé 'Het Gemak' te Haaren.
Zo’n 8,5 uur na ons vertrek van thuis arriveerden we na een treinreis van Fryslân naar Noord-Brabant en aansluitend 20 kilometers gaans door de Brabantse Meierij bij ons eerste overnachtingsadres, terugblikkend op een mooie wandeldag. De eerste 20 kilometers zitten erop, en morgen wacht ons de volgende etappe van 31 kilometer naar Vessem.

Geen opmerkingen: