donderdag 25 oktober 2018

Pelgrimeren van Haaren naar Vessem

Dinsdag 23 oktober 2018
Aankomst bij de Pelgrimshoeve Kafarnaüm in VessemPelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad 2 van ’s-Hertogenbosch naar Visé
Van Haaren naar Vessem
Dinsdag 23 oktober 2018 – 31 km.
Dag 10: 222,6 – 253,6 km

Pelgrimeren van Nederland naar Spanje
Op 20 februari 2013 zijn Durkje en ik aan een volgende lange pelgrimstocht begonnen, die loopt vanuit Noord-Holland naar Spanje.
In zes dagen wandelden we in de periode van 20 februari 2013 tot en met 24 oktober 2013 via de pelgrimsroute ‘Van Wad tot IJ’ vanuit het Noordhollandse Den Oever over een afstand van 135 kilometer naar Amsterdam.
In acht dagen wandelden we daarna in de periode van 14 oktober 2014 tot en met 6 mei 2015 via de pelgrimsroute deel 1 van het ‘Pelgrimspad’ vanuit het Noordhollandse Amsterdam over een afstand van 203 kilometer naar het Brabantse ‘s-Hertogenbosch.
Na de eerste 135 + 203 = 338 kilometers  liggen nu de volgende 250 kilometers van het tweede deel van de wandelgids ‘Pelgrimspad’ vóór ons, waarvan we vandaag de tweede dag van een eerste vierdaagse wandeling door Noord-Brabant zullen lopen, van Haaren naar Vessem, onze tiende etappe op het ‘Pelgrimspad’.

Na ’t Eind
Om 7.15 uur staan we op, en om 8:00 uur brengt onze gastvrouw van Bed & Breakfast 'D’n Deel' aan het Eind te Haaren ons ontbijt, waarmee we een stevige bodem kunnen leggen voor onze 31 kilometer lange etappe van vandaag. Om 8:45 uur nemen we afscheid van mevrouw Van Pinxteren en verlaten we onze overnachtingslocatie, om dan door Haaren eerst weer naar de plek te gaan aan de rand van het dorp, waar we gisteren onze etappe beëindigden.
Buiten Haaren lopen we over de lange oprijlaan naar Kasteel Nemerlaer. Net voorbij het kasteel steken we via een brug eerst het riviertje de Nemer over, en al vrij snel daarna ook de Essche Stroom.
Ter hoogte van het bosperceel De Posthoorn kruisen we een spoorlijn in zuidelijke richting.

Door Kampina naar Spoordonk
De Posthoornse Weg volgen we totdat we het bos van de Belversche Bergen in kunnen lopen. Daar steken we het riviertje de Rosep over, en verderop in het bosgebied lopen we om de Belversven heen. We komen nu in het prachtige natuurreservaat van Kampina, met veel heide en heidevennen, waaronder ook de Brandven.
Kampina gaat over in Achtersche Hoeven, en dan lopen we naar het riviertje de Beerze, dat we oversteken via een stuw en brug. Door het bos lopen we in zuidelijke richting naar het Dal van de Beerze, een uitgestrekt open landschap waar de Beerze sterk meanderend doorheen loopt. Enkele honderden luidruchtige ganzen fourageren hier in het Dal van de Beerze. We volgen de loop van de Beerze, en komen dan bij de Viermannekesbrug, waar we de Beerze moeten oversteken. Een auto met aanhanger met daarop een grote zaagtafel stopt naast ons, en de chauffeur vertelt ons even later dat hij met zijn echtgenote dit Pelgrimspad twintig jaar geleden ook heeft gelopen.
Daarna volgt aan de overzijde van de Beerze een mooi voetpad langs de rivier, waar we onderweg ook drie andere wandelaars ontmoeten. Dit pad brengt ons naar het dorp Spoordonk, dat we via een brug over een stuw binnenlopen bij de Spoordonkse Watermolen. Op de wandelkaart hadden we gezien dat hier ook een horecagelegenheid is, maar als we bij de Watermolen komen, blijkt die vandaag gesloten te zijn, ondanks het feit dat het bord op de deur aangeeft dat hij wel open zou moeten zijn. Hier en verderop in het dorp lukt het niet om een kop koffie te drinken, dus we wandelen verder door het dorp naar de rand van de bebouwde kom.

Over het landgoed Baest naar Middelbeers
Het is vandaag bewolkt, met af en toe een stevige wind, en nu en dan ook afgewisseld met aangenaam zonnige perioden.
Via de Beerse Veld gaan we eerst naar het viaduct Lubberstraat, waarmee we de tamelijk drukke A58 oversteken.
Dan lopen we naar de Kapel De Heilige Eik, waar we onze eerste rustpauze nemen voor enkele broodjes en wat drinken. Deze bijzondere open kapel wordt goed bezocht; gedurende ons bezoek aan de kapel door vier dames en een wielrenner. Langs de kruiswegstatie in het bos lopen we richting Groene Woud, waar we afbuigen in zuidelijke richting, om dan het brede Wilhelminakanaal over te steken.
Aan de overzijde van het kanaal gaan we verder langs het Kanaal van de Beerze, dat grotendeels droog ligt van de grote droogte van afgelopen zomer. Wel heel bijzonder om van zo’n kanaal alleen de droge bedding te zien als je langs dit kanaal loopt. Maar het zijn in dit gebied niet alleen de waterlopen; ook enkele vennen die we vandaag passeren, liggen geheel droog.
We lopen nu – ook ter hoogte van de Theresiakapel – door het uitgestrekte Landgoed Baest, dat meer dan 370 hectare omvat.
Voorbij dit landgoed arriveren we in Middelbeers. We komen in Middelbeers langs een tuin, waarin een grote richtingwijzer staat met kilometeraanduidingen tot aan Amsterdam, Maastricht en Santiago de Compostela. In het centrum van Middelbeers vinden we een horecagelegenheid waar we op het terras wèl een kop koffie kunnen drinken, dus het is ons ook vandaag toch wel weer gelukt om een kop koffie te scoren.

Bij Kapel De Heilige Eik
Over de Landschotse Heide naar Vessem
Ten zuiden van Middelbeers wandelen we het bos van de Burgerwal in, om iets verderop bij de Kuikeindsche Heide uit te komen. Het eerste wat we daar zien, is een geheel drooggevallen Wit Hollandven. Verderop ligt ook het Kromven geheel droog. We steken dit heideveld over en komen dan op de Landschotsche Heide. Via het zandpad van Landschot gaan we verder richting Vessem, onze bestemming voor vandaag.
Na 31 kilometer arriveren we in Vessem bij de Jacobushoeve, waar we naar binnen gaan. Een mevrouw komt al snel naar buiten om ons welkom te heten. Ze vertelt dat ze ooit in de bus naar Santiago de Compostela is gereisd, en net een boek heeft gekocht over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Binnen word ik aangesproken door een vrouw die ons Fries vlagje heeft gezien, en ze vertelt dat ze van origine uit het Friese Easterwierrum komt, en dat haar broer straks op tv komt in het programma ‘Mijn Pelgrimspad’ van Annemiek Schrijver. Ze reageert heel verrast als ze van ons hoort dat Durkje en ik op 4 december 2018 ook op de tv zullen komen met dit programma van Annemiek Schrijver op NPO2. Wel heel toevallig zo.

Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem
Omdat de Jacobushoeve al om 16.00 uur sluit, verlaten we deze hoeve, om dan door Vessem door te lopen naar de Pelgrimshoeve Kafarnaüm, waar we vannacht zullen overnachten.
Binnen worden we hartelijk verwelkomd door Jolanda en Adrie, die als hospitalera’s van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob onze gastvrouw en gastheer zullen zijn tijdens ons verblijf in deze pelgrimshoeve.
In de woonkamer drinken we samen koffie en maken we nader kennis met elkaar. Daarna wijzen ze onze slaapplek voor de komende nacht, en kunnen we even lekker douchen. Om 18.30 uur staat er een heerlijke driegangenmaaltijd voor ons klaar, waarvan we met zijn vieren genieten, onderwijl van alles aan elkaar vertellend over onder andere onze pelgrimservaringen.
Na de maaltijd schrijf ik dit verslag van de wandeldag, en daarna drinken we met zijn vieren beneden in de woonkamer nog gezellig een kop thee. Ook hier en nu blijkt maar weer hoeveel mooie zaken pelgrims elkaar hebben te vertellen over hun pelgrimages, op de fiets of wandelend.
We gaan de nacht in met een welverdiende nachtrust, na de 31 kilometers die we vandaag met volle bepakking, met goede moed en doorzettingsvermogen op deze prachtige pelgrimsdag hebben volbracht.

Geen opmerkingen: