maandag 11 mei 2015

Pelgrimspad - Deel 1

Maandag 11 mei 2015
De cover van de routegids van LAW 7-1

Pelgrims onderweg
Zoals veel wegen naar Rome leiden, leiden ook veel wegen naar andere bedevaartsoorden, zoals bijvoorbeeld naar het Spaanse Santiago de Compostela. Al eeuwenlang verlaten mensen tijdelijk hun huis om via allerlei oude en nieuwe pelgrimswegen naar pelgrimsoorden als Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela te wandelen. Als wandelaar vertrekken ze; als pelgrim komen ze daar aan.
Waar aanvankelijk nog vaak de bestemming het doel is geweest, blijkt dat onderweg die bestemming bijzaak werd, en dat de weg daar naar toe het nieuwe doel bleek te worden en te zijn.

Pelgrimsroutes
Pelgrimeren doet iets met je, meestal in positief opzicht. Pelgrims veranderen onderweg, veelal ten goede. Niet de bestemming, maar vooral de weg erheen zorgt daarvoor. Eigenlijk maakt het daarbij niet uit welke Europese pelgrimsroute je neemt, of naar welke van bijvoorbeeld de drie bovenstaande pelgrimssteden je loopt.
Durkje en ik zijn onze eerste pelgrimage begonnen op het Jabikspaad in Sint-Jacobiparochie, om na 152 pelgrimsdagen wandelend door Nederland, België, Frankrijk en Spanje in 2012 te arriveren bij het graf van Sint Jacobus, in de kathedraal van Santiago de Compostela. Onze eerste pelgrimsroute liep door de Franse pelgrimsstad Vézelay.
Onze tweede pelgrimage begon in 2013 in de Franse pelgrimsstad Le-Puy-en-Velay, en loopt door Frankrijk naar de Baskische Golf, waar we in 2014 op de Camino del Norte onze weg vervolgden tot aan het Spaanse Oviedo. We zijn van plan om vanuit Oviedo nog naar Santiago de Compostela te pelgrimeren over de Camino Primitivo.

Van het Wad tot in Den Bosch
Onze derde pelgrimage begon in 2013 in het Noord-Hollandse Den Oever. Eerst wandelden we het pad 'Van Wad tot IJ', in zes dagen van Den Oever naar Amsterdam.
Daarna stapten we over op het Pelgrimspad, dat van Amsterdam via Den Bosch naar Visé loopt. Dit Nederlandse Pelgrimspad wordt beschreven in een uit twee delen bestaande routegids.
Deel 1 van het Pelgrimspad beschrijft de route van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch. Deze wandelpelgrimage gaat door het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Dan volgt een gevarieerde route, die na verstedelijkt Amsterdam via Gorinchem tot in Den Bosch loopt. Dat betekent wandelen door de Alblasserwaard en door de uiterwaarden van de Bommelerwaard. In Den Bosch sluit dit pad naadloos aan op Pelgrimspad Deel 2 naar Visé in België.

Langs kansel, ketters en kaarsen
Tussen Amsterdam en Den Bosch bevinden zich oude en nieuwe bedevaartsplaatsen, met zowel paapse als ketterse kanten. Het eerste deel van deze wandelpelgrimage start aan het Amsterdamse IJ. De route gaat dan door het Groene Hart over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en boezemkaden; langs slanke kavels en lange sloten met vooral veel licht, lucht en ruimte. Onderweg passeer je ook veel kerken.
Na Gorinchem voert dit Pelgrimspad je langs en over de slingerdijken en door de uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden. En daarna ga je over de grote zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen, om dan via Vught uiteindelijk de Noord-Brabantse provinciehoofdstad Den Bosch te bereiken, waar je dan een bezoek kunt brengen aan de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch, in de gotische Sint-Janskathedraal.

Pelgrimeren van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch
Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW 7-1) van Amsterdam tot 's-Hertogenbosch heeft een lengte van 203 kilometer. Durkje en ik hebben dit pad bewandeld in de periode van oktober 2014 tot en met mei 2015. Deze route hebben we gelopen in de volgende acht etappes:



Geen opmerkingen: