Cover van de wandelroutegids |
Op zoek naar oude pelgrimswegen
In heel West-Europa blaast men de oude pelgrimswegen weer nieuw leven in. Daarbij was Noord-Holland tot 2007 nog een witte vlek op de kaart. Dat is overigens niet zo verwonderlijk, want in de Middeleeuwen waren grote delen van deze provincie nog bedekt met immense watervlakten, waar het voor pelgrims moeilijk toegankelijk was. Noordhollandse pelgrims die de voeten droog wilden houden, liepen daarom langs de Noordzee-duinrand naar bijvoorbeeld de oude stad Haarlem.
Nieuwe pelgrim zoekt oude wegen
Sinds het jaar 2007 is in die leemte voorzien. In dat jaar verscheen namelijk de wandel- en fietsroutegids getiteld: 'Van Wad tot IJ, vanuit Wieringen op weg naar Santiago de Compostela'.
Deze nieuw uitgezette route 'Van Wad tot IJ' is geen historisch pad, maar wel een aantrekkelijke fiets- en wandelroute, die je voert langs plaatsen die een middeleeuwse pelgrim vast en zeker op zijn of haar pelgrimsreis aan deed of aan zou (kunnen) doen.
Sint Jacobus in Noord-Holland
In het afgelopen jaar hebben Durkje en ik deze betrekkelijk nieuwe route gelopen. 'Van Wad tot IJ' voert je onder andere langs de Michaëlskerk van Oosterland, de oudste Romaanse kerk in Noord-Holland. Daarna kom je langs de Jacobus-kerken met hun 'Jacobalia' te Tuitjenhorn, van Akersloot en in Haarlemmerliede. Je passeert oude geneeskrachtige bronnen, en bezoekt andere cultuurhistorische plekken. Daarbij ervaar je de verscheidenheid van het Noordhollandse landschap, waaronder de glooiende velden van Wieringen, de strakke polders van West-Friesland, het bos- en duinenlandschap rond Schoorl en Bergen, de waterrijke Zaanstreek en je wandelt door het waterrijke gebied tussen Amsterdam en Haarlem.
Pelgrimeren langs Jacobalia
Voor de moderne pelgrim is dit een mooie aanlooproute vanuit Holland naar het Spaanse Santiago de Compostela. De Jacobalia en de Jacobskerken brengen je op deze route alvast in die pelgrimssfeer. En als je dan vanuit Den Oever na enkele dagen wandelen in Amsterdam bent gearriveerd, en je hebt de smaak van het pelgrimeren te pakken, weet dan dat het 'Pelgrimspad' (LAW7) vanuit Amsterdam richting Visé (in België) mooi aansluit op deze Noordhollandse aanlooproute.
Pelgrimeren leeft in Noord-Holland
Durkje en ik liepen deze ongeveer 135 kilometer lange route in twee driedaagses in de Voorjaarsvakantie en in de Herfstvakantie van 2013. De route is beschreven vanuit Den Oever tot in Amsterdam, maar het pad kent geen eigen markering, zoals andere pelgrimsroutes die doorgaans wel hebben. De routekaarten in deze wandelgids zijn gedetailleerd getekend, dus met deze routekaarten, met hun bijbehorende beschrijving en wellicht nog een gedetailleerde stafkaart van Noord-Holland is het - zo bleek ons - geen enkele probleem om deze route volgens plan te bewandelen.
Verder viel het ons op dat we onderweg regelmatig bewoners langs de route ontmoetten, die ons met goede raad bijstonden om de route correct te volgen, of ons een hart onder de riem te steken, door ons een hartelijke groet en aanmoediging toe te roepen, waaruit bleek dat men aan onze meerdaagse bepakking inschatte dat wij onderweg waren naar Santiago de Compostela. Het pelgrimeren leeft dus daadwerkelijk wel in Noord-Holland.
Zesdaagse start van een eigentijdse pelgrimage
In de volgende dagen hebben Durkje en ik deze mooie Noordhollandse aanlooproute voor pelgrims bewandeld:
- 1e dag op 20 februari 2013 liepen we van Den Oever naar De Haukes over een afstand van 15 kilometer;
- 2e dag op 21 februari 2013 liepen we van De Haukes naar Schagen over een afstand van 22 kilometer;
- 3e dag op 22 februari 2013 liepen we van Schagen naar Bergen over een afstand van 23 kilometer;
- 4e dag op 22 oktober 2013 liepen we van Bergen naar Akersloot over een afstand van 22 kilometer;
- 5e dag op 23 oktober 2013 liepen we van Akersloot naar Spaarndam over een afstand van 30 kilometer;
- 6e dag op 24 oktober 2013 liepen we van Spaarndam naar Amsterdam over een afstand van 23 kilometer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten