zondag 29 december 2013

Groen monument bij het zwarte gat van Leeuwarden

Zaterdag 28 december 2013 
Groen monument bij het zwarte gat op de Korfmakerspijp


















Zwart gat
Op 19 oktober 2013 is door een zware brand een groot zwart gat geslagen in de Leeuwarder binnenstad.
Deze tragische brand betekende niet alleen de aantasting van de historische binnenstad van Leeuwarden. Veel erger nog is dat bij deze afschuwelijke brand de nog jonge Idsart Otte om het leven kwam, één van de bewoners van de door deze brand verwoeste panden.
Niemand kan iets doen om die brand en de verwoesting daarvan teniet te doen, en niemand kan het door deze brand ontstane leed bij zichzelf en/of bij een ander wegnemen. Het leed omtrent deze verwoestende brand en het gevoel van machteloosheid hierover heeft Leeuwarders evenwel aangezet tot een groene actie. 

Groen monument
We kunnen namelijk wèl vormen vinden om uiting te geven aan het (gedeelde) leed dat velen treft. Bij deze gedoofde brandhaard op de Korfmakerspijp in Leeuwarden wordt in de loop van de dagen, weken en maanden een groen monument opgebouwd, ter nagedachtenis aan onze Stenden Hogeschool-student Idsart Otte, en om óók stil te staan bij het andere leed van de bewoners van deze woonhuizen en bedrijfspanden, die in een aantal gevallen alles wat hierin aanwezig was verloren.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om hier op deze plek van leed & herdenken een vertikale tuin mee aan te leggen tegen de houten wandelgalerij, die hier tussen de verbrande binnenstadspanden en de oude stadsgracht is gebouwd.
Je kunt meebouwen aan dit levende, groene monument door een plantje in een transparante, opengesneden plastic fles te doen, en dan die fles horizontaal aan een touw op te hangen aan deze houten gedenkmuur. Zo groeit in de loop van de tijd een levend, groen monument. Iedereen kan meedoen.

Geen opmerkingen: