woensdag 12 augustus 2020

Via Limburgica & Via Monastica

Dinsdag 11 augustus 2020
Cover van de pelgrimsgids van Via Limburgica & Via Monastica

























Veel pelgrimswegen naar Santiago de Compostela
Zoals er 'vele wegen naar Rome' zijn, leiden er ook veel pelgrimswegen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Of je nu vanuit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië of nog veel noordelijker of oostelijker van het Europese continent komt, voor iedere pelgrim is er wel ergens in Frankrijk een passende aansluiting om in één van de vier belangrijkste pelgrimssteden Parijs, Vézelay, le-Puy-en-Velay en/of Arles een doorstart te maken voor je pelgrimage naar de Spaanse bedevaartsroutes die naar het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela leiden.
Durkje en ik hebben de pelgrimsroute vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie via het Franse Vézelay (de Via Lemovicensis) over de Spaanse Camino Franchès in de jaren 2005-2012 in zijn geheel volbracht, en we zijn daarna voor volgende pelgrimages al eens van start gegaan vanuit Le-Puy-en-Velay (de Via Podiensis) en vanuit Arles (de Via Tolosana); en ook vanuit het Portugese Lissabon (de Caminho Portugués).

Pelgrimeren via Parijs
Pelgrimeren op de Via Turonensis vanuit Parijs staat derhalve nog op onze pelgrimspassie-lijst, en daar hebben we al een begin mee gemaakt, door het achtereenvolgens bewandelen van de pelgrimsroutes 'Van Wad tot IJ', daarna het gehele Pelgrimspad deel 1, en toen op ruim honderd kilometer na ook het Pelgrimspad deel 2. Op het Nederlandse Pelgrimspad hebben we de Belgische stad Maaseik al gepasseerd, en zijn we inmiddels aangekomen in de Nederlands-Limburgse stad Sittard.
Omdat we het niet verantwoord vonden om in deze Corona-crisis-zomer van 2020 de Noordspaanse Camino Aragonès te gaan bewandelen, maar we toch wel voortgang wilden boeken op één van al die Europese pelgrimswegen, kozen we ervoor om dichter bij huis verder te pelgrimeren op de aanlooproute naar Parijs (en) naar de Via Turonensis. Dat kan heel goed, door in het verlengde van het al afgelegde traject van het Noordhollandse Den Oever tot aan het Belgische Maaseik naadloos over te stappen van het Pelgrimspad deel 2 op de zogenoemde Via Limburgica. Vervolgens zouden we het tweede deel van de Via Monastica kunnen lopen, en daarna ook nog de Via Thiérache, tot aan het Franse Saint-Quentin. Daarmee zouden we al een heel eind op weg zijn naar Parijs, en dat traject is heel goed te doen in onze zomerpelgrimage, dus dat hebben we deze zomer met succes gedaan.

Via Limburgica & Via Monastica
Daartoe hebben we gebruik gemaakt van twee wandelgidsen, namelijk de 'Via Limburgica & Via Monastica' en de 'Via Thiérache', waarover (de laatste) ik in één van mijn volgende blogs ga schrijven.
De wandelgids 'Via Limburgica & Via Monastica' is in tweede editie in het jaar 2014 uitgegeven door het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en bevat Nederlandse, Belgische en Franse kaarten. Naast de Nederlandstalige routebeschrijving zijn hier en daar tekstblokken ingevoegd met nadere informatie over bijvoorbeeld de natuur, cultuur en historie van wat je zoal passeert onderweg. Deze wandelgids is uitgegeven in de serie 'Pelgrimspaden in de Lage Landen', en kreeg als subtitel: 'Op weg naar Santiago de Compostela'.
Achterin de wandelgids wordt enige informatie gegeven over toerismediensten, abdijen & kloosters, jacobalia, stempels en logiesadressen langs deze pelgrimsroute.
In de titel van de wandelgids valt op dat de Via Monastica met een kleiner lettertype staat vermeld. Daarmee laat de publicist zien dat in deze wandelgids wel de hele Via Limburgica wordt beschreven, maar daarna alleen het laatste deel van de veel langere Via Monastica (vanaf Cognelée of Dassoulx tot aan Rocroi). De Via Monastica begint namelijk al bij de Pelgrimshoeve Kafarnaüm in het Nederlandse Vessem, en gaat dan via Cognelée naar Rocroi.

Via Limburgica van Thorn naar Cognelée (Dassoulx)
De Via Limburgica loopt van het Nederlands-Brabantse Thorn naar Namen in België, door de afwisselende landschappen en dorpen van het Maasland, de Kempen en Limburgs en Waals Haspengouw, grotendeels over trage wegen en via wandel- en fietsroutenetwerken. Samen met het Pelgrimspad uit Amsterdam en de Jacobsweg uit Millingen-Nijmegen (Jakobsweg Niemeghen) steekt de Via Limburgica in Kessenich de grens met België over. In Kessenich wandel je door een nieuw landschap met Maas- of grindplassen dat na de grindwinning ontstaan is. Langs de Maas en nog meer Maasplassen met onder meer de twee grootste binnenjachthavens van Europa (Ophoven), wandel je naar Aldeneik. Voor de prachtige romaanse Sint-Annakerk staan de beelden van Harlindis en Relindis, de abdissen van het klooster dat ze stichtten in de achtste eeuw. Tot in Maaseik, cultuurparel aan de Maas, lopen de Belgische en Nederlandse routes samen.

Pelgrimeren in België
De Nederlandse pelgrimswegen gaan bij Maaseik weer de Maas en de grens met Nederland over, maar de Via Limburgica zoekt verder zijn weg door België via Neeroeteren (Jacobusbeelden in de Sint-Lambertuskerk) naar het Nationaal Park Hoge Kempen. De toegangspoort naar het ‘park’, het voormalige ‘Station As’, speelde een belangrijke rol in de vroegere steenkoolontginning in de streek. Door de natuur stap je richting het levendige Demerstadje Bilzen en het waterkasteel en voormalige landcommanderij Alden Biesen. Je stapt door Droog Haspengouw, de graanschuur van die streek. Via De Kevie, een prachtig natuurgebied aan de oostelijke Jeker, bereik je Tongeren. De stad heeft een Romeins en middeleeuws verleden. Je wandelt er door de straatjes van het begijnhof naar de gotische Onze LieveVrouwebasiliek. De kerkschat in het Teseum bevat een belangrijk Jakobusreliekbeeldje. En Rutten, even verder op de route, viert jaarlijks op 1 mei het pelgrimsverleden van de Friese edelman-pelgrim Evermarus.

Naar Frankrijk
Vervolgens steekt de Via Limburgica de taal- en gewestgrens over naar Waals Haspengouw. Door de Jekervallei en een stuk van de eeuwenoude Romeinse heirbaan Tongeren-Bavay, en via dorpjes als Hollogne-sur-Geer en Lens-Saint-Remy, bereik je Cognelée (vlakbij Dassoulx), waar de Via Limburgica aansluit op het RAVeL-fietspad en op de doorgaande Via Monastica naar Namen en via Olloy-sur-Viroin verder naar Rocroi in Frankrijk. Daar in Rocroi hebben wij met enkele kilometers nog de aansluiting gemaakt op de pelgrimsroute van de GR654, die wij jaren geleden al eens liepen richting Reims en Vézelay.
Na aankomst in Rocroi en bij het bereiken daarna van die aansluiting op de GR654 zijn Durkje en ik weer terug gegaan naar de Belgische plaats Olloy-sur-Viroin, waar de Via Thiérache naar het Franse Saint-Quentin begint. Vervolgens hebben we de gehele Via Thiérache tot aan de basiliek in Saint-Quentin gelopen.

Alle etappes op een rij
De routes die in de wandelgids 'Via Limburgica & Via Monastica' staan beschreven, hebben we op de volgende dagen gepelgrimeerd:

Via Limburgica
Op 17 februari 2019 liepen we van Thorn naar Maaseik (10,2 km);
Op 6 juli 2020 liepen we van Maaseik naar As (25,2 km);
Op 7 juli 2020 liepen we van As naar Alden Biesen (24 km);
Op 8 juli 2020 liepen we van Alden Biesen naar Lauw (24 km);
Op 9 juli 2020 liepen we van Lauw naar Lens-Saint-Remy (25,6 km);
Op 11 juli 2020 liepen we van Lens-Saint-Remy naar Boneffe (19,5 km);
Op 12 juli 2020 liepen we van Boneffe naar Dassoulx (Cognelée) (17,5 km).

Via Monastica (2e deel)
Op 12 juli 2020 liepen we van Dassoulx (Cognelée) naar Namen (9,2 km);
Op 13 juli 2020 liepen we van Namen naar Dinant (28 km);
Op 14 juli 2020 liepen we van Dinant via Hermeton-sur-Meuse naar Givet (23,5 km);
Op 15 juli 2020 liepen we van Givet naar Hierges (8,1 km);
Op 6 juli 2008 liepen we van Hierges naar Treignes (13,5 km);
Op 8 juli 2008 liepen we van Treignes naar Oignies-en-Thiérache (16 km);
Op 9 juli 2008 liepen we van Oignies-en-Thiérache naar Moulin Manteau (9,5 km);
Op 11 juli 2008 liepen we van Moulin Manteau naar Hiraumont (5,5 km);
Op 15 juli 2020 liepen we van Hiraumont naar Rocroi (7,5 km).

Variant van de Via Monastica
Op 5 juli 2008 liepen we van Hermeton-sur-Meuse naar Vodelée (14,5 km);
Op 6 juli 2008 liepen we van Vodelée via Doische naar Hierges (11,5 km).

Geen opmerkingen: