donderdag 24 oktober 2013

Van Spaarndam naar Amsterdam, tussen Wad & IJ

Donderdag 24 oktober 2013
Het veldpad van Spaarnwoude naar Haarlemmerliede


Een herfstzonnige derde wandeldag
Vandaag beëindigen Durkje en ik onze herfstwandeldriedaagse van Bergen naar Amsterdam, en daarmee ook onze zesdaagse voettocht van Den Oever naar Amsterdam, volgens de wandelgids 'Van Wad tot IJ', de Noordhollandse aanlooproute van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela. Na een welverzorgd ontbijt in Bead & Breakfast 'In de Poezenmand' nemen we afscheid van onze vriendelijke gastvrouw, mevrouw Ina Wilderom, en dan lopen we naar de brug over het Zijkanaal C in het centrum van Spaarndam, waar we vandaag onze wandeldag vervolgen, in het verlengde van waar we gisteren onze voettocht beëindigden. 
 
Van Spaarndam via Spaarnwoude naar Haarlemmerliede
Rond 9.00 uur halen we bij de plaatselijke supermarkt eerst onze mondvoorraad voor deze dag.
Vandaag zullen we van Spaarndam wandelen naar Amsterdam, over een afstand van ongeveer 23 kilometer. 
Het is vandaag buitengewoon mooi weer. De herfstzon schijnt de hele dag volop, het waait heel licht en de temperatuur loopt op tot ongeveer 17 à 18 graden Celsius.
Over de smalle Kerklaan lopen we door de polder naar Spaarnwoude. Vanuit Spaarnwoude gaan we eerst over de geasfalteerde Kerkweg, en daarna over een smal veldpaadje door de weilanden naar Haarlemmerliede. Daar willen we even een kort bezoek brengen aan de Jacobuskerk, maar tot onze verrassing - en dat hadden we als pelgrims misschien ook wel kunnen verwachten - gaat daar bij Sint Jacobus alles anders dan we vermoedden.
 
Op koffievisite bij Sint Jacobus de Meerdere
Als Durkje en ik bij de Jacobuskerk van Haarlemmerliede arriveren, ontmoeten we een zestal mannen, die op en rond het kerkhof naast de kerk met bladblazers, bezems en harken druk in de weer zijn om kruiwagens vol herfstbladeren te laden. We fotograferen het beeld van Sint Jacobus de Meerdere, die in een nis in de buitenmuur staat. Een mevrouw opent voor ons de kerkdeur, zodat we ook het kerkinterieur kunnen bekijken, waar ook nog een kleiner beeldje van Santiago staat.
Als we weer buiten komen, ontmoeten we de pastoor, die ons vriendelijk uitnodigt om mee naar binnen te komen om samen met hem en de kerkvrijwilligers koffie te drinken. Een stelregel is dat een pelgrim in gaat op dergelijke uitnodigingen, dus we nemen samen met meneer pastoor en de kerkwerkers plaats aan de lange tafel. Hier ontmoeten we ook parochiaan Theo Kors, die zeven jaar geleden als pelgrim vanuit Haarlemmerliede naar Santiago de Compostela liep. Hij hospitaleert nu jaarlijks in Saint-Jean-de-Port en staat in die hoedanigheid op de cover van het nieuwste nummer van het pelgrimsmagazine de 'Jacobsstaf' van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob. 
Ruim een uur later na een buitengewoon aangenaam verpozen te midden van deze vrolijke parochianen van Sint Jacobus de Meerdere staan we weer buiten, om afscheid te nemen van deze gastvrije kerkwerkers.

Van Haarlemmerliede naar Badhoevedorp
Voorbij Haarlemmerliede lopen we over de Oude Notweg langs de A9. Ter hoogte van Vinkebrug komen van links voortdurend vliegtuigen over de Binnenpolder aanvliegen, in hun voorbereiding op de landing op Schiphol. 
Voorbij de batterijen van de verdedigingslinie langs de Batteryweg lopen we door naar Halfweg. Daar steken we de N200 over om iets verderop naar Zwanenburg te gaan.
Vanuit Zwanenburg volgt dan een kilometerslange rechte weg via Lijnden naar Badhoevedorp, in een lange tocht langs de zuidoever van de Ringvaart van de Haarlemmermeer. 
In Badhoevedorp nemen we een theepauze in een café tegenover de brug over de Ringvaart.
 
Van Badhoevedorp naar de Schinkel in Amsterdam
Ter hoogte van de molen van Oud Sloten, aan de overzijde van de Ringvaart, lopen we volgens het plaatsnaambord hier en nu de stad Amsterdam binnen. Maar dan zijn we nog lang niet op onze bestemming, want we moeten eerst nog parallel aan de Ringvaart verder, en daarna nog door De Oeverlanden langs de oever van de Nieuwe Meer en over de Riekerweg naar het Jaagpad. Via dit Jaagpad gaan we tenslotte onder de A10 door, om uiteindelijk om 14.30 uur bij de sluis in de Schinkel onze wandelroute 'Van Wad tot IJ' te beëindigen. Hier stopt dus onze 135 kilometer lange wandelroute van Den Oever naar Amsterdam.
Vanaf deze plek - bij de sluis in de Schinkel - kun je het 'Pelgrimspad' van Amsterdam via 's-Hertogenbosch naar Maastricht volgen. De kans is groot dat we dat nog wel eens gaan doen.

Terug naar Stiens
Maar nu staan wij dus bij de Amsterdamse Schinkel. We lopen vanaf deze Schinkel-sluis langs het Olympisch Stadion naar NS Station Amsterdam Zuid WTC. Daar stappen we in de trein naar Schiphol, om daar eerst over te stappen in de trein naar Zaandam, om van daaruit na een overstap terug te reizen naar Alkmaar, waar we eergisteren onze auto parkeerden.
Vanuit Alkmaar rijden we dan weer in onze auto voldaan terug naar huis, terugblikkend op drie prachtige wandeldagen in deze Herfstvakantie van 2013.

Geen opmerkingen: