donderdag 25 oktober 2018

Pelgrimeren van Valkenswaard naar Heeze

Donderdag 25 oktober 2018
De Groote Heide in kleurrijke herfsttooi
Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad 2 van ’s-Hertogenbosch naar Visé
Van Valkenswaard naar Heeze
Donderdag 25 oktober 2018 – 12 km
Dag 12: 275,6 – 287,6 km

Pelgrimeren van Nederland naar Spanje
Op 20 februari 2013 zijn Durkje en ik aan een volgende lange pelgrimstocht begonnen, die loopt vanuit Noord-Holland naar Spanje.
In zes dagen wandelden we in de periode van 20 februari 2013 tot en met 24 oktober 2013 via de pelgrimsroute ‘Van Wad tot IJ’ vanuit het Noordhollandse Den Oever over een afstand van 135 kilometer naar Amsterdam.
In acht dagen wandelden we daarna in de periode van 14 oktober 2014 tot en met 6 mei 2015 via de pelgrimsroute deel 1 van het ‘Pelgrimspad’ vanuit het Noordhollandse Amsterdam over een afstand van 203 kilometer naar het Brabantse ‘s-Hertogenbosch.
Na de eerste 135 + 203 = 338 kilometers  liggen nu de volgende 250 kilometers van het tweede deel van de wandelgids ‘Pelgrimspad’ vóór ons, waarvan we vandaag de vierde en laatste dag van een eerste vierdaagse wandeling door Noord-Brabant zullen lopen, van Valkenswaard naar Heeze, onze twaalfde etappe op het ‘Pelgrimspad’.

Vessem
Om 8.00 uur staan we op, en om 8.30 uur zitten we aan het ontbijt in de eetzaal van Bosherberg 'Harba Lorifa' in Valkenswaard. Daarna nemen we bij de receptie afscheid van de medewerkers van dit hostel en dan wandelen we terug naar het kruispunt waar we gisteren onze etappe beëindigden. Om 9.30 uur begint hier onze etappe van vandaag, over een vrij korte afstand van 12 kilometer. Deze dagetappe is korter dan voor ons te doen gebruikelijk, omdat we vandaag weer met de trein terug willen naar huis, en vandaag passeren we op het Pelgrimspad het NS-station van Heeze. Pas bijna 100 kilometer verder dan Heeze zullen we op dit lange afstandspad weer een volgend NS-station passeren, dus we hebben er voor gekozen om dan vandaag maar een iets kortere route te lopen en vanuit Heeze weer naar Fryslân terug te keren.

Over de Groote Heide naar Heeze
Langs de Eindhovenseweg lopen we tot aan de Treeswijkhoeve, waar we het bos in wandelen. Vlak nadat we bij de bosrand het meanderende riviertje Tongelreep zijn overgestoken, lopen we het buurtschap Achtereind binnen, bestaande uit enkele bij elkaar in de buurt gebouwde boerderijen. Daarna gaan we het bos van de Groote Heide in en passeren we het grote Meeuwven. Langs de Hut van Mie Peels volgen we de doorgaande weg omhoog om dan de A2 over te steken.

Groote Heide
De route gaat dan verder door het bos van de Groote Heide, dat momenteel in pracht en praal staat met alle herfstkleuren, en met hier en daar mooie paddenstoelen langs het pad. We lopen door het bos, langs de bosrand op de grens van bos en weilanden en komen dan vijf kilometer voorbij Achtereind op de lange brede en onverharde Huisvenseweg, die we door het bos verder volgen.
In een aftakking van deze weg buigen we af naar Heeze. In Heeze wandelen we door de woonstraten naar het NS-station, vanwaar we de trein van 12:03 uur nemen, om dan via overstappen in Eindhoven en Utrecht weer terug te rijden naar Leeuwarden en tenslotte met de bus naar Feinsum.

Herfstwandelvierdaagse
In de afgelopen vier dagen van onze herfstvakantie hebben we het traject van 's-Hertogenbosch naar Heeze gelopen over het Pelgrimspad richting Maastricht en Visé.
In de eerste drie dagen hebben we af en toe enkele zonnige perioden gehad, maar vandaag zaten die er niet in. Het is vandaag niet koud, het waait nauwelijks, en slechts heel even merken we dat de zon het probeert om door het lokaal iets dunnere wolkendek te komen, wat uiteindelijk niet lukt. Toch zijn we bijzonder tevreden over het mooie herfstweer dat we in de afgelopen vier dagen hebben gehad. We konden alle vier dagen zonder regenkleding lopen, en de temperatuur was zo hoog dat een jas niet nodig was. In deze vier wandeldagen hebben we totaal 85 kilometer gelopen, dus we hebben nog 250 -/- 85 = 165 kilometer te gaan tot aan het eindpunt van deze Nederlandse pelgrimsroute, tot in het Belgische Visé.

Geen opmerkingen: