woensdag 8 maart 2023

Financiële commissie voor Kloostergemeente Nijkleaster bijeen in Jorwert

Dinsdag 7 maart 2023
 
De gerestaureerde kloosterboerderij van Nijkleaster Westerhûs

















Honderd vrijwilligers actief
Om het Friese klooster Nijkleaster verder door te ontwikkelen, is het nodig om elkaar als betrokkenen regelmatig in wisselende samenstellingen te ontmoeten, bijvoorbeeld om te vieren, om de handen uit de mouwen te steken, om te vergaderen.
Daartoe kennen we behalve het bestuur van Stifting Nijkleaster en de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Westerwert ook allerlei groepen, die alle een eigen taakstelling kennen. Zo is er bijvoorbeeld een Kleasterburo, een Programmacommissie, en zijn er groepen gastvoorgangers, pianisten, kleasterlingen, gastdames & gastheren. 
Totaal kennen we al zo'n honderd vrijwilligers, die allen hun steentjes bijdragen ter opbouw en verdere doorontwikkeling van Nijkleaster.

Taakgroep met twee subcommissies
Ook bestuurlijk groeit de samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Westerwert en de Stifting Nijkleaster. Zo vergaderen de beide besturen af en toe deels of geheel al gezamenlijk, en inmiddels hebben we ook een gezamenlijke Taakgroep samengesteld, die onderzoek doet naar de beste wijze waarop we op termijn kunnen komen tot een zogenoemde kloostergemeenschap (ofwel kleastermienskip), ook wel kloostergemeente (ofwel kleastergemeente) genoemd.
Vanuit die gezamenlijke Taakgroep werken momenteel de twee subcommissie 'Inhoudelijk' en 'Financiën' afzonderlijk en in geregisseerd verband aan de planvorming voor de middellange termijn.

Commissiewerk voor Westerwert & Nijkleaster
De beide besturen - namelijk de kerkenraad en het stichtingsbestuur - hebben samen met de provinciale en landelijke gremia van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die Taakgroep met die twee commissies in het leven geroepen om de inhoudelijke en financieel-zakelijke aspecten van de volgende fase in onze samenwerking goed met elkaar door te spreken en voor te bereiden.
Vanavond komen we als Financiële Commissie daartoe weer bijeen in Jorwerter. Aan de bijeenkomsten van deze Financiële Commissie nemen vertegenwoordigers deel van de Protestantse Gemeente Westerwert te Jorwert, van het Fries Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) van de PKN, en van onze protestantse Stifting Nijkleaster, zulks onder voorzitterschap van een vertegenwoordiger namens de landelijke Protestantse Kerk in Nederland.

Zorgvuldig taakgericht werken als commissie
Op de agenda staan vanavond zaken als het positief advies van het Fries Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) van de PKN aan het Breed Moderamen van de Friese Classis, de beoogde correspondentie met de Belastingdienst over onze ANBI-status, de resultaten van het onlangs gehouden Gemeenteberaad van de Protestantse Gemeente Westerwert, en we bespreken alvast het eerste concept van de nieuwe Samenwerkingsovereenkomst (2024) van de protestantse gemeente en de kloosterstichting, die een update zal worden van de actuele Samenwerkingsovereenkomst (2019) tussen de Protestantse Gemeente Westerwert en Stifting Nijkleaster.
Zo wordt er op allerlei aandachtsgebieden momenteel hard gewerkt om over enkele maanden tijdens het Pinksterfeest 2023 het deels gerestaureerde en deels nieuwe kloostercomplex van Nijkleaster Westerhûs tussen Hilaard en Jorwert feestelijk te openen.

Geen opmerkingen: