zondag 5 maart 2023

Pelgrimspad - Deel 2

Zaterdag 4 maart 2023
 
De cover van de routegids van LAW 7-2

Pelgrims onderweg
Zoals veel wegen naar Rome leiden, leiden ook veel wegen naar andere bedevaartsoorden, zoals bijvoorbeeld naar het Spaanse Santiago de Compostela. Al eeuwenlang verlaten mensen tijdelijk hun huis om via allerlei oude en nieuwe pelgrimswegen naar pelgrimsoorden als Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela te wandelen. Als wandelaar vertrekken ze; als pelgrim komen ze daar aan.
Waar aanvankelijk nog vaak de bestemming het doel is geweest, blijkt dat onderweg die bestemming bijzaak werd, en dat de weg daar naar toe het nieuwe doel bleek te worden en te zijn.

Pelgrimsroutes
Pelgrimeren is meer dan alleen wandelen. Pelgrimeren doet namelijk iets met je, meestal in positief opzicht. Pelgrims veranderen onderweg, veelal ten goede. Niet de bestemming, maar vooral de weg erheen zorgt daarvoor. Het is ook een ultieme vorm om tijd voor jezelf en voor elkaar te nemen. Eigenlijk maakt het daarbij niet uit welke Europese pelgrimsroute je neemt, of naar welke van bijvoorbeeld de drie bovenstaande pelgrimssteden je loopt.
  • Durkje en ik zijn onze eerste pelgrimage begonnen op het Jabikspaad in Sint-Jacobiparochie, om na 152 pelgrimsdagen wandelend door Nederland, België, Frankrijk - op de Via Lemovicensis - en Spanje in 2012 te arriveren bij het graf van Sint Jacobus, in de kathedraal van Santiago de Compostela. Onze eerste pelgrimsroute liep door de Franse pelgrimsstad Vézelay.
  • Onze tweede pelgrimage - op de Via Podiensis - begon in 2013 in de Franse pelgrimsstad Le-Puy-en-Velay, en loopt door Frankrijk naar de Baskische Golf, waar we in 2014 op de Camino del Norte onze weg vervolgden richting het Spaanse Oviedo. Vanuit Sebrayo - of eigenlijk vanuit het dorpje Grases - hebben we daarna twee verschillende route-varianten bewandeld naar Santiago de Compostela, namelijk eerst over de Camino Primitivo (de oudste pelgrimsroute, door het binnenland) en daarna ook nog over de Camino del Norte por la Costa (de kustroute).
  • Onze derde pelgrimage - de Via Tolosana - begon in 2018 in de derde Franse pelgrimsstad Arles, en loopt door Frankrijk via de Pas van Somport over de Pyreneeën naar Spanje, waar we de Camino Aragonés volgden naar Puente la Reina, alwaar we de aansluiting op de Camino Franchés vonden.
  • En inmiddels zijn we onze vierde pelgrimage begonnen in 2021 in de Franse pelgrimsstad Parijs, en daarop zijn we vorig jaar inmiddels gevorderd tot Buxerolles, vlak vóór de Franse stad Poitiers. Ook deze vierde klassieke pelgrimsroute - de Via Turonensis - hopen we nog eens te volbrengen.
Van het Wad tot in Den Bosch
Bovengenoemde derde pelgrimage begon eigenlijk al in 2013 in het Noord-Hollandse Den Oever. Eerst wandelden we het pad 'Van Wad tot IJ', in zes dagen van Den Oever naar Amsterdam.
Daarna stapten we over op het Pelgrimspad, dat van Amsterdam via Den Bosch naar Visé loopt. Dit Nederlandse Pelgrimspad wordt beschreven in een uit twee delen bestaande routegids.
Deel 1 van het Pelgrimspad beschrijft de route van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch. Deze wandelpelgrimage gaat door het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Dan volgt een gevarieerde route, die na verstedelijkt Amsterdam via Gorinchem tot in Den Bosch loopt. Dat betekent wandelen door de Alblasserwaard en door de uiterwaarden van de Bommelerwaard. In Den Bosch sluit dit pad naadloos aan op Pelgrimspad Deel 2 naar Visé in België.
Het Pelgrimspad (LAW 7-1 & 7-2) is geen historische pelgrimsroute, maar het is wel een route die veel van de oude en de hedendaagse bedevaartscultuur laat zien, vooral op het Brabantse en Limburgse deel, zoals beschreven in deel 2 van deze serie van twee wandelgidsen.

Langs kerken, kruisen en kapellen
Tussen het Brabantse Den Bosch en het Belgische Visé bevinden zich oude en nieuwe bedevaartsplaatsen. Het tweede deel van deze wandelpelgrimage start aan de Bossche Sint-Janskathedraal. De route gaat dan door de Meijerij, de Brabantse Kempen, de Limburgse Kempen, de Grensmaas, het Mergelland en door het Maasdal.
De subtitel van deel 2 van deze wandelgids luidt: 'Langs kerken, kruisen en kapellen', en dat is inderdaad wat je onderweg aan religieus erfgoed allemaal ziet, bezoekt en passeert.
Vanuit 's-Hertogenbosch wandel je volgens deze LAW-wandelgids onder andere door Vught, Vessem, Thorn, het Belgische Maaseik, door het Nederlandse Born en Sittard, met een uitstapje naar en van Maastricht, om dan tussen Mesch en Moelingen de Nederlands-Belgische grens over te steken, en dan tenslotte deze route af te ronden in het Belgische Visé aan de Maas.

Pelgrimeren van Brabants 's-Hertogenbosch naar Visé in België
Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW 7-2) van 's-Hertogenbosch tot Visé heeft volgens het routeboekje een lengte van 250 kilometer, maar als je alle routes geheel bewandelt, komen wij op een totale afstand van ruim 283 kilometer. Durkje en ik hebben dit pad bewandeld in de periode van oktober 2018 tot en met maart 2023. Deze route hebben we gelopen in de volgende twaalf etappes:

Geen opmerkingen: