donderdag 13 oktober 2022

Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland-Groningen

Donderdag 13 oktober 2022

Cover van de wandelgids van LAW 5-3
Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Bad Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids, die de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Bad Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland-Groningen
  • In april 2022 hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door de Groningse regio's Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een totale afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een totale afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, hebben we in de afgelopen maanden naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes gelopen en inmiddels eveneens alle 21 dagwandelingen. 

De wandelgids van het Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland-Groningen in 79 etappes
De wandelgids van dit lange-afstand-wandelpad begint met de nodig informatie over het gebruik van de wandelroute en van de wandelgids. 
Daarna volgt een hoofdstuk met een sfeerimpressie over de Weidse Waddenkust, waarin onder andere wordt genoemd dat de Unesco de Waddenzee heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Van de afzonderlijke 79 etappes zijn de topografische wandelkaarten afgebeeld, met ernaast een korte beschrijving van de wandelroute. Daarbij zijn hier en daar korte teksten met foto's geplaatst, waarmee nadere informatie wordt gegeven over de omgeving waarin de etappe ligt. Af en toe is een hoofdstuk tussengeplaatst met iets meer uitgebreide informatie over de regio (bijvoorbeeld Het Bildt en Fivelingo) waar de etappes doorheen lopen.
Achterin de wandelgids zijn de opstapplaatsen van het openbaar vervoer opgesomd, en wordt in een tabel een etappe-suggestie gegeven (van 79 etappes in 29 dagwandeltochten) voor alle trajecten van deze wandelgids.

De 450 kilometers Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland-Groningen in 27 etappes
De totale lengte van alle 79 etappes van deze wandelgids is ruim 450 kilometer (Route 267 km + Variant Wadroute 34,6 km + Dagwandelingen 148,5 km = 450,7 km).
Die afstand hebben Durkje en ik in 27 dag-etappes gelopen, wat betekent dat voor ons de dag-etappes een gemiddelde lengte hadden van 16,7 kilometer per wandeldag.
Durkje en ik wandelden deze ruim 450 kilometers van alle 79 etappes van het Fries-Groningse Kustpad langs het Werelderfgoed Waddenzee in de jaren 2007, 2008, 2015 en 2022 als volgt:

Westergo (65,2 kilometer):
Het Bildt (30 kilometer):
Oostergo (38,7 kilometer):
Hunsingo (63,4 kilometer):
Fivelingo (38,3 kilometer):
Oldambt (32 kilometer): 
Variant W Wadroute (34,6 kilometer):
Dagwandelingen Waddenwandelen (148,5 kilometer):

Geen opmerkingen: