donderdag 19 mei 2022

Nederlands Kustpad deel 3: Aantakroute Afsluitdijk en Pingjumer Gulden Halsband 1 & 2

Zaterdag 14 mei 2022
 
Tussen weelderige flora op de Schuttedijk

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave, die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik nagenoeg al geheel gelopen op 25 augustus 2007; alleen de aantak-route rest ons nog.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de aantakroute lopen (vandaag), en eveneens de 5 variant-routes en ook de 21 dagwandelingen (waarvan vandaag 2).
Proloog Afsluitdijk
Op 25 augustus 2007 wandelden Durkje en ik mee met de 'Wandeltocht Afsluitdijk 2007', georganiseerd door het Noordhollands Dagblad en de Leeuwarder Courant, ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan van de Afsluitdijk op 28 mei 2007. 
Deze 30 kilometer lange wandeling begon in Wieringen, in het Noordhollandse Den Oever.
Aan Noordhollandse zijde verzamelden alle wandelaars zich op de westelijke kop van de Afsluitdijk.
Al snel passeerde de stoet het grote sluizencomplex aan Noordhollandse zijde.
Daarna ging het verder in de richting van het Monument op de Afsluitdijk.
Daar passeerden we het standbeeld van ingenieur Lely.
Over het fietspad ging de route verder in oostelijke richting.
Aan onze rechterhand raasden voortdurend de auto's voorbij op de snelweg, in beide richtingen.
We verlieten de provincie Noord-Holland en wandelden de provincie Fryslân binnen.
Op gestelde plaatsen stonden onderweg catering-faciliteiten.
Lange rijen houten banken waren daar opgesteld om daarop de vele wandelaars een rustpauze te gunnen.
En je kon natuurlijk ook gewoon gaan zitten op of tegen de dijk, om te rusten, en om al die wandelaars voorbij te zien trekken.
En dan komt het sluizencomplex aan Friese zijde in zicht.
Als je het Restaurant Zurich zag, was het einde in zicht.
Op het eindpunt in Wûnseradiel (in het Friese Zurich).stond een straatfotograaf foto's te maken van wie finishte.
In Zurich voltooiden wij de tocht over de Afsluitdijk, zoals die ook staat aangegeven in de wandelgids van het Nederlands Kustpad.

Aantakroute Afsluitdijk - Strand(weg)
De doorgaande route van Stavoren naar Lauwersoog passeert ten westen van het Friese dorp Pingjum het buurtschap Strand. 
De nieuwe wandelgids van het Nederlands Kustpad beschrijft een zogenoemde aantak-route om vanaf de Afsluitdijk bij Zurich aansluiting te maken op de doorgaande route van het Nederlands Kustpad, bij de boerderij Vishorne aan de Strandweg.
Vanmorgen gaan Durkje en ik eerst die aantak-route vanuit Zurich naar Strand lopen, waarna de eerste twee Dagwandelingen van het Nederlands Kustpad zullen volgen.
Daartoe rijden we vanmorgen vanuit Feinsum naar Zurich, waar we vlak vóór 9:00 uur beginnen aan de aantak-route.
Vanuit Zurich gaan we de Waddenzeedijk op.
Het is vloed op de Waddenzee. Grote groepen scholeksters fourageren tussen de basaltblokken van de zeedijk. Hier en daar staat een aalschover roerloos, of te wapperen met zijn vleugels.
Ter hoogte van de Strandweg steken we eerst de Caspar de Roblesdijk over, en daarna gaan we via de hoge stalen boogbrug over de autoweg van de N31 heen.  
Dan vervolgen we de Strandweg, totdat we aankomen bij de boerderij Vishorne. Hier eindigt de aantak-route van de Afsluitdijk aan de doorgaande route van het Nederlands Kustpad, ter hoogte van het buurtschap Strand.

Dagwandelingen Pingumer Gulden Halsband 1 & 2
  • De wandelgids van het Nederlands Kustpad laat de Dagwandeling 1 van de Pingjumer Gulden Halsband aanvangen in de Friese plaats Witmarsum. Via het dorp Pingjum en het buurtschap Strand gaat deze Dagwandeling naar het buurtschap De Blokken, waar Dagwandeling 2 van de Pingjumer Gulden Halsband begint.
  • Die tweede Dagwandeling gaat dan vanuit De Blokken naar Witmarsum, waar de cirkel dan rond is.
Durkje en ik beginnen een Dagwandeling niet in Witmarsum of in De Blokken, maar gebruiken de aantak-route van de Afsluitdijk om in het buurtschap Strand op die aansluit-plek te beginnen met het rondje van de beide Dagwandelingen van de Pingjumer Gulden Halsband.
Zo lopen we eerst Dagwandeling A2 tot aan Witmarsum, om dan vanuit Witmarsum Dagwandeling A1 te gaan lopen.
Totaal gaan we daarmee zo'n 20,5 kilometer wandelen vandaag.

Dagwandeling Pingjumer Gulden Halsband (2)
Bij de boerderij Vishorne vervolgen we in het buurtschap Strand onze route op de Strandweg in noordoostelijke richting.
Aan beide zijden van de Zandweg staan tractoren stil, die worden ingezet bij het aardappelpoten. Achter één van de tractoren hangt een aardappelkist vol pootaardappelen met al kleine spruiten.
Over de Riegeweg en De Blokken lopen we naar het buurtschap De Blokken.
Nog voordat we bij de Bidlersfeart komen, slaan we net voorbij een huis al rechtsaf, om daar de oude zeedijk van de Pingjumer Gulden Halsband op te gaan.
Eerst gaan we door de hoog opgaande grassen van deze grasdijk. Onderweg ontmoeten we een stel wandelaars met honden, die een eindje verderop wonen.
Na enkele bochten lopen we naar de Hanzer Feart.
Vlak vóór de Hanzer Feart steken we een sloot over, waarna we plaatsnemen op een houten bank, om hier de meegenomen koffie te drinken, en er een broodje bij te eten.
Daarna lopen we door naar de Groene Dijk. Op dit dijkstuk - tot aan de Groene Dijk - grazen schapen, dus het gras van de grasdijk is hier heel erg kort.
Voorbij de Groene Dijk gaan we de Schuttedijk op. 
Die is ook weelderig begroeid met allerhande soorten planten, waaronder veel bloeiend fluitekruid.
De meeste paardenbloemen zijn echter al uitgebloeid. 
Over een smal paadje tussen hoog opgaande flora gaan we verder richting Witmarsum.
Een nog heel klein lammetje wordt in bescherming genomen door twee schapen, als we het drietal passeren. 
Aan het eind van dit dijkstuk staat een oude platte boerenwagen, waaronder een groepje schapen staat, schurend met de rug tegen de onderkant van de platte wagen.

Witmarsum
Voorbij alle bochten in de Schuttedijk, komen we aan op de Arumerweg. Over het parallelle fietspad gaan we naar Witmarsum, langs Bongastate, de boerderij met het decoratieve voorhuis.
Als we in Witmarsum de Doopsgezinde Vermaning (Fermanje) binnen willen gaat, ontmoeten we Durkje haar ex-collega Boukje Tol, die ons vertelt dat ze daar in besloten verband nu een familiedag hebben. We gaan derhalve niet naar binnen, maar lopen door het dorpscentrum naar de andere kerk, op de terp,
Van deze 17e eeuwse koepelkerk staat de kerkdeur open, dus we gaan naar binnen om deze kerk te bezichtigen.
Daarna maken we nog een rondje rond de kerk, alvorens we Witmarsum verlaten aan de overzijde van de Gysbert Japiksweg.

Dagwandeling Pingjumer Gulden Halsband (1)
Vanuit Witmarsum start Dagwandeling 1 van de Pingjumer Halsband. 
Over de Mulierlaan gaat het dan richting Pingjum. Daarbij steken we de Penjumerfeart over.
Bij het plaatselijke sportveld wandelen we Pingjum binnen.
Onze route gaat direct om het dorp heen, maar wij gaan eerst even het dorp in, om er op de terp een rondje langs de oude dorpskerk te maken, gebouwd van tufsteen en van kloostermoppen (Alde Friezen).
Tegenover de kerk hangt een gedicht over de 'Halsbân'.
Daarna lopen we terug naar het sportveld, waar we een bankje vinden, waarop we onze lunchpauze houden.
Zowel de zitbank als het er tegenover staande model van een zinkend schip zijn bekleed met kunstgrastapijt. Zo zit je aangenaam zacht op de bank, en het groene scheepsmodel is op dit moment in gebruik door een broertje en zusje die dit speelobject gebruiken om er op te klimmen en ervan af te glijden. Onderwijl zitten wij heerlijk in de zon te lunchen, af en toe een woordje wisselend met de twee spelende kinderen.
Daarna gaat onze route verder over de Burenlaan, en langs de Penjumerfeart langs het dorp.
In de berm van het voetpad langs de vaart staan mooie witte bloemen met een groot geel hart in volle bloei.
Nu volgt nog een lang stuk over het asfalt van de Molenlaan, de Waltingaleane en de Strandweg, totdat we bij boerderij Vishorne weer terug zijn gekomen op de plek waar onze aantak-route de doorgaande route van het Nederlands Kustpad bereikt. Op deze plek maken we het rondje van de beide Dagwandelingen van vandaag rond.

Terug naar Zurich
We hoeven nu alleen nog maar eerst terug te lopen over de Strandweg naar de boogbrug, om daarmee de N31 over te steken.
En tot slot rest ons dan nog een klein eindje te wandelen over de grasdijk van de Waddenzeedijk.
Zo komen we weer terug in Zurich.
Daar blijkt de kerk van Zurich vandaag opengesteld, dus voor ons mooi de gelegenheid bij uitstek om deze bijzondere kerk te bezoeken. De kerk is gebouwd in neorenaissancestijl, wat voor Fryslân tamelijk zeldzaam is.
Als we de kerk hebben bezocht, kopen we bij de plaatselijke hengelsportzaak nog een ijsje, die we buiten op de picknickbank heerlijk in de volle zon eten. Het is inmiddels 20 graden Celsius, dus de temperatuur is vandaag met drie graden Celsius gestegen vanaf vanmorgen negen uur. 
We hebben prachtig zonnig wandelweer gehad, met een lekker fris windje uit zee, en een etappe die ons door het schitterende gebied van de Pingjumer Gulden Halsband voerde.
 

Geen opmerkingen: