donderdag 19 mei 2022

Jaarlijkse fietstocht voor beginnende pelgrims op noordelijke Jacobswegen

Vrijdag 13 mei 2022
 
Fietsgroep bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie klaar voor vertrek

















Lustrum Jacobsronde
Vanmorgen om ongeveer 9:00 uur staan 26 enthousiaste fietsers klaar om de vijfde editie van de Jacobs-ronde te beginnen. Deze fietsronde is in 2015 voor het eerst gereden.. 
De route start vandaag bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en voert de fietsers naar het eindpunt van het Fries-Overijsselse Jabikspaad, namelijk tot in het Overijsselse Hasselt, bij Zwolle. 
Morgen wordt vanuit Hasselt naar het Groningse Uithuizen gefietst, tot aan het startpunt van het Groningse Jacobspad. 
En tot slot fietst deze groep overmorgen vanuit Uithuizen terug naar het startpunt bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en daarmee is dan de driedaagse fietsronde voltooid. 
Deze fietsronde is aanvankelijk opgezet om aspirant-fietspelgrims naar het Spaanse Santagio de Compostela in de gelegenheid te stellen om hun materiaal (fiets, fietstassen, overnachtingsspullen) te testen tijdens een meerdaagse fietstocht. 
Omdat ervaren fietspelgrims meefietsen, is er ook volop gelegenheid voor de beginnende fietspelgrims om zich door die ervaren fietspelgrims te laten informeren over waar ze - eenmaal onderweg richting naar Santiago - rekening mee zouden kunnen en/of moeten houden.

Fietsdriedaagse voor beginnende fietspelgrims
Wegens alle beperkende maatregelen in verband met de Corona-pandemie kon deze meerdaagse fietstocht voor beginnende pelgrims in 2020 en ook in 2021 niet worden georganiseerd, maar nu is het dan eindelijk weer zo ver dat het wel kan.
Eén van de deelnemers is de Zutphense fietspelgrim Renske, die afgelopen nacht in onze Refugio Ultreia Feinsum heeft overnacht om vandaag goed uitgerust te kunnen beginnen aan haar driedaagse oefentocht. Vanmorgen heb ik Renske naar Sint-Jacobiparochie begeleid, waar zij samen met de anderen de eerste fietsdag zal aanvangen.
Organisator Frans Hofstra heet alle deelnemers in de Groate Kerk rond 9:00 uur hartelijk welkom, en vertelt het een en ander over enkele essentiële zaken van organisatorische aard. Daarna gaat iedereen naar buiten om zich met de fiets gereed te maken voor de start.  
Vóór de Groate Kerk maak ik enkele groepsfoto's van de hele groep, en dan is het zover dat de hele groep van start gaat, achter de voor-fietsers aan, het dorp uit, waar ze direct al te maken krijgen met een stevige noordwesten wind. 
Ze hebben er zin in, en zullen elkaar waar dat nodig is zo goed mogelijk helpen, om overmorgen zo mogelijk met zijn allen deze driedaagse fietspelgrimage-oefentocht met succes af te ronden.

Geen opmerkingen: