zondag 5 juni 2022

Nederlands Kustpad deel 3: Van Stad naar Wad (2)

Vrijdagochtend 3 juni 2022
 
Vanaf het vasteland de strekdam op naar de veerboot van Ameland

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes lopen en eveneens de 21 dagwandelingen (waarvan vandaag 3)
  • De drie etappes die we vandaag lopen, zijn vanmorgen nu eerst de Dagwandeling 2 'Van Stad naar Wad', en vanmiddag zijn dat de Dagwandelingen 1 & 2 van 'De Marne', over een totale afstand van (respectievelijk) 7,0 + 8,2 + 8,1 = 24,3 kilometer.
Starten in Waaxens
Om 7:45 uur verlaten Durkje en ik vanmorgen Feinsum, om met beide auto's eerst naar de Amelander veerboot op de pier van Holwerd te rijden. Op de pier parkeren we een auto op de plek voor 'kort parkeren', want we kunnen deze eerste dagwandeling van 7 kilometer prima binnen de maximaal toegestane parkeerduur van twee uren afleggen. 
Vervolgens rijden we met de andere auto naar de oostkant van het Friese Waaxens, waar we de auto parkeren op de grens van dorp en veld. Pas aan het eind van de middag zullen we deze auto hier weer afhalen, als we op de terugweg naar huis zijn.
De temperatuur is vanmorgen 12 graden Celsius, en die loopt vandaag tijdens onze wandeletappes op tot 19 graden Celsius. Het blijft de hele dag aangenaam zonnig weer, met echter wel een heerlijk frisse wind. 

Het Labyrinth van Holwerd
Om 8:20 uur vertrekken we vanuit Waaxens. We gaan de Poelewei op in noordoostelijke richting. Over de Elba en de Elbasterwei gaat het dan tussen grote akkers verder richting Holwerd.
Op de Stasjonswei houden we halt bij de doopsgezinde kerk, de Fermanje van Holwerd. We willen hier namelijk graag even het grote labyrinth bezoeken achter deze kerk. In de kerktuin raken we in gesprek met de voormalige voorganger van deze doopsgezinde gemeente, Rob Workel, die vanaf zijn emeritaat is blijven wonen in de doopsgezinde pastorie naast de kerk. Na een aangenaam gesprek nemen we afscheid van hem en gaan Durkje en ik naar de achtertuin, om daar het labyrint van dzee Doopsgezinde gemeente te bezoeken. 
Aan de noordzijde van Holwerd wandelen we eerst tussen de rollings door van de Hegebuorren.
Dan gaat de route verder door de Tsjerkestrjitte, om de majestueuze Sint-Willibrorduskerk van Holwerd heen, die onder meer bekend staat als de kerk met de hoge spitse kerktoren.
Dan laten we Holwerd achter ons.

Naar het eind van de Holwerder pier
We steken de N358 over en wandelen dan over het fietspad parallel aan de provinciale weg van de N356 in noordelijke richting naar de Waddenzeedijk. Verderop zien we boven op de dijk het grote kunstwerk staan van de Drachtster kunstenaar Jan Ketelaar, getiteld 'Wachten op hoog water'.
Bij het markante 'Dykhûske' steken we de Waddenzeedijk over, om aan de andere zijde de twee kilometer lange strekdam op te gaan, die door de Kwelder Holwerd-Oost van Noard-Fryslân Bûtendyks naar de Holwerder pier voert, de pier die in heel Europa het verst in zee ligt. 
Juist op het moment dat we bij onze auto komen op de pier vertrekt de veerboot Sier vanaf hier naar het Friese Waddeneiland Ameland.
Op de pier drinken we een kop koffie alvorens we doorreizen naar Ulrum, waar onze tweede etappe van vandaag straks begint.

1 opmerking:

Korneel en Sikke Roosma zei

Het labyrint is een cadeau aan het dorp en omgeving bij het 450 jarig bestaan van de Doopsgezinde Gemeente in Holwerd. Het is in de nazomer van 2015 geopend. Een prachtige plek om tot rust te komen en gerealiseerd voor zoekers in geloof en inspiratie, voor gemeenteleden en bewoners van het dorp en omgeving, voor toevallige passanten, lopend of op de fiets. Het is vrij toegankelijk voor alle mensen die stilte zoeken. Met de hartelijke groten van Korneel en Sikke Roosma.