vrijdag 27 mei 2022

Nederlands Kustpad deel 3: Van Stad naar Wad (1)

Vrijdagmiddag 27 mei 2022
 
Oversteek nabij Tiltsjebuorren

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-routes lopen en eveneens de 21 dagwandelingen (waarvan vandaag 3)
  • De drie etappes die we vandaag lopen, waren vanmorgen de routes 1 & 2 van 'Rond de Terpen' en zal vanmiddag route 1 zijn van 'Van Stad naar Wad', over een totale afstand van (respectievelijk) 7,6 + 7,3 + 9,1 = 24 kilometer.
Van Dokkum naar Aalsum
Nadat we vanmorgen de eerste twee Dagwandelingen vanuit Ferwert hebben afgesloten met een koffiepauze in het dorpscafé van Ferwert, rijden we met beide auto's vanuit Ferwert eerst naar Waaxens. Daar laten we één van beide auto's achter, omdat dit het eindpunt is van onze derde Dagwandeling van vandaag.
Daarna rijden we met de andere auto vanuit Waaxens naar Dokkum, waar we onze auto parkeren nabij de Aalsumerpoort, waar deze eerste Dagwandeling 'Van Stad naar Wad' aanvangt.
Naast het Dokkumer busstation gaan we door een met trein-decoratie versierd fietsers- en voetgangerstunneltje onder de noordelijke rondweg door.
De muurschilderingen van deze tunnel verbeelden met name de herinneringen aan It Dockumer Lokaeltsje, het in Fryslân beroemde treintracé van weleer. 
Aan de overzijde van de rondweg wandelen we langs de locatie waar vroeger de Dokkumer kweekschool heeft gestaan. De Aalsumerweg voert ons Dokkum uit.
Even later wandelen we het buurtschap Aalsum binnen. 
Daar gaan we via de opgang de terp op, om naar de Sint-Catharinakerk te gaan, die op de terp staat, omgeven door een vol kerkhof, met grafstenen die dicht op elkaar staan om zoveel mogelijk plaats te bieden voor een maximaal haalbaar aantal graven op deze kerkterp. 
Een jongeman is beroepshalve bezig met het grafonderhoud van één van de grafstenen. Hij vertelt ons dat zijn ambitie is dat hij op niet al te lange termijn zijn brood kan verdienen met het onderhouden van een aantal kerkhoven en begraafplaatsen.

Door de weilanden naar Tiltsjebuorren
Voordat we verder gaan, hebben we hier een lunchpauze, zoveel mogelijk uit de wind, en daarbij gebruik makend van dat beetje warmte dat de zuinige zon vandaag ons biedt. 
Aan de overzijde van de terp gaan we bij een trapje naar beneden, om dan door een veel lager gelegen weiland naar het hoge bruggetje aan de dorpsrand te gaan, waarmee we de Ealsumer Feart kunnen oversteken.
Daarna gaan we met de nodige bochten zo goed mogelijk van wegwijzer naar wegwijzer, dwars door de weilanden in de richting van het buurtschap Tiltsjebuorren.
In een sloot zwemt een zwanenpaar met acht jongen.
Eén van de zwanen laat met beeld en geluid duidelijk merken het niet op prijs te stellen dat wij te dichtbij zouden komen. 
Ons valt ook vandaag weer op hoe eenzijdig de graslanden doorgaans zijn. Slechts hier en daar zien we enkele percelen grasland die kleurrijk zijn van een brede diversiteit aan flora.
We komen in het buurtschap Tiltsjebuorren, en wandelen tot aan een veldpad over de Dokkumerwei.

Via Hiaure en Foudgum naar Brantgum
Vlak buiten Tiltsjebuorren maken we weer een doorsteek door de weilanden, in westelijke richting. Daarbij moeten we bijna halverwege een brede sloot oversteken via een smal bruggetje, dat met enkele stalen buizen op zijn plaats wordt gehouden, om het kantelen in de drassige ondergrond te voorkomen.
Over de Wylgen lopen we even later naar het kerkdorpje Hiaure. 
We verlaten Hiaure al snel, ter hoogte van de mini-camping aan de westelijke rand van het dorpje. 
Daar gaan we nog eens weer de weilanden in. Dit veldpad brengt ons naar de verharde Kolkreed.
Op de T-splitsing gaan we verder over de Doekemawei richting Foudgum.
We gaan Foudgum echter niet binnen, maar lopen via de Mellemawei en de Heemstrawei er met een grote boog omheen.
Bij de kruising met de Fjildbuorsterwei staat een mooie houten handwijzer, waarop staat dat het vanaf hier 1 uur gaans is naar Holwert, en anderhalf uur gaans naar Dokkum.
Wij volgen deze handwijzer richting Holwert, en lopen - ook hier weer - met een grote boog om het dorpje Brantgum heen.

Half klinker half gras richting Waaxens
We lopen hier over een bol klinkerweggetje, dat al grotendeels door grassen is overwoekerd. Op gestelde plekken wordt met waarschuwingsborden duidelijk gemaakt dat dit geen openbare weg (meer) is. Voor zo'n wandelpad als het Nederlands Kustpad is dat een goede zaak, want dan mag je er van uit gaan dat we weinig verkeer op dit klinkerweggetje hoeven te verwachten. En dat wordt ook wel bewaarheid, want slechts eenmaal komt een oudere mevrouw ons langzaam tegemoet in een auto op dit smalle klinkerweggetje.
Dit weggetje slingert overigens parallel aan de N356 in de richting van Waaxens. Als we de Poelewei bereiken, wandelen we Waaxens binnen. 
We eten en drinken nog wat bij de informatietafel aan de rand van Waaxens, en daarna lopen we door naar onze auto.
Met deze auto rijden we terug naar Dokkum, waar we de andere auto afhalen, alvorens we weer terug rijden naar Feinsum.
In Dokkum zien we een deel van de stoet van de Elfstedenwandelaars langs de Dokkumer Ee de Elfstedenstad Dokkum binnenwandelen. Dat zijn de echte bikkels, want zij hebben vanuit Franeker met hun 42 kilometer toch bijna tweemaal zoveel kilometers gewandeld dan wij met onze 24 kilometer.

Geen opmerkingen: