zaterdag 28 mei 2022

De eerste etappe als laatste etappe

Zaterdag 28 mei 2022
 
Twee Jabikspaad-wandelaars passeren Feinsum op de Hege Hearewei

















Stempelen bij de vlag
Twee wandelaars - beiden met een dagrugzak - komen over de Hege Hearewei bij de entree van ons dorp Feinsum. Op de T-splitsing van de Hege Hearewei en de Holdingawei zien ze de wapperende pelgrimsvlag hangen bij onze Refugio Ultreia Feinsum. Je ziet bijna aan hun stappen en stilstaan dat ze denken: "O, dan is hier dus de stempelpost van het Jabikspaad".
En ja hoor, het stempelblad wordt tevoorschijn gehaald, en ze wandelen naar ons huis, waar we ze binnenlaten. Ze willen inderdaad graag het stempel van onze refugio op hun stempelkaart. En dat is snel geregeld.

Samen wandelen op het Jabikspaad
In het gesprek dat daarop volgt, blijkt dat ze afkomstig zijn uit het Drentse Ruinen. Ze hadden zich voorgenomen om samen het Jabikspaad te bewandelen, en wel zonder hun echtgenoten. Die willen af en toe best een eindje lopen, maar het hele Jabikspaad is voor beide mannen teveel van het goede.
De beide dames wilden daarentegen wel het hele Jabikspaad bewandelen, en die daad voegden ze bij het woord.
Inmiddels hebben ze in willekeurige volgorde op één etappe na alle etappes van het Jabikspaad gewandeld, maar de eerste etappe - voor hen het verst van huis - bleef tot vandaag nog over.
Vanmorgen zijn ze die overgebleven etappe begonnen bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, waar de aanlooproute (het Jabikspaad) naar de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostela begint. Onderweg hebben ze koffie gedronken in Zwarte Haan, en inmiddels zijn ze over de Waddenzeedijk en via Nieuwebildtzijl en Oudebildtzijl nu al tot in Feinsum gekomen. Nog twee kilometer over het Jabikspaad, en dan zijn ze in Stiens, waar ze deze dagtocht beëindigen, om dan vanuit Stiens weer naar huis gaan.

De eerste kan de laatste zijn
De eerste etappe van het Fries-Overijsselse Jabikspaad is daarmee voor hen de laatste van alle etappes van het Jabikspaad geworden. 
Ze nemen afscheid van ons en gaan bij Feinsum het Jabikspaad weer op, om dan over de Hege Hearewei vanuit Feinsum door te lopen naar Stiens. Nog een half uur, en dan hebben ze alle etappes van het Jabikspaad gelopen.

Geen opmerkingen: