zondag 29 mei 2022

Variatie op het Jabiksrûntsje Friens en op het Rondje via Idaerd

Zondag 29 mei 2022

Via de brug over It Swin wandelen we Reduzum binnen
 
















'Om Jezus wil' in Grou
Op deze zondag na Hemelvaartsdag gaan we samen met Pieter & Esther een wandeling van ongeveer 15 kilometer maken vanuit Grou. Maar voordat we dat doen, beginnen we met hen deze zondag in de ochtendkerkdienst in de Sint-Piterkerk van Grou. Voorganger in deze dienst is drs. Teus Dorrepaal uit Makkinga.
Op deze Weeszondag - de zondag tussen Hemelvaart & Pinksteren - stelt onze voorganger vanmorgen 'de wil van ...' centraal. Die 'wil' komen we in de praktijk van alledag heel vaak tegen, onder andere in de sfeer van gezagsrelaties tussen bijvoorbeeld ouder & kind, tussen werkgever & werknemer, en tussen overheid & burger. 
Maar ook in de Bijbel en in de Kerk komen we de 'wil' tegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zinsnede '... laat Uw wil gedaan worden ...' in het gebed van 'Het Onze Vader', en bijvoorbeeld ook in de veelgebruikte afsluiting van de gebeden die vaak eindigen met '... om Jezus' wil, Amen.'
Veel mensen worstelen vaak met de gedachte dat ze wellicht niet voldoen aan wat God van hen wil en aan wat Jezus van hen vraagt bij handelen en nalaten. Die schuldgedachte neemt de voorganger van vanmorgen zo mogelijk van ons weg, door Jezus als de bij God pleitende Hogepriester te beschrijven die alle zonden van de wereld al op Zich heeft genomen, om ons allen in de Hemel dicht bij zich te krijgen en te houden.
Na deze bemoediging mogen en kunnen we dan ook met een gerust hart zingen: "Daar zal ik mijn Heer ontmoeten; luist'ren naar Zijn liefdesstem. Daar geen rouw meer en geen tranen; in het Nieuw Jeruzalem".

Van Grou naar Idaerd
Na de koffiepauze trekken we de wandelschoenen aan, en gaan Durkje en ik samen met Esther & Pieter enkele uren op stap. Vanuit Grou start een 14,1 kilometer lange wandelroute 'Rondje via Idaerd', en datzelfde rondje vertoont gelijkenis met het 'Jabiksrûntsje Friens (2014-5)'.  
Door een woonwijk en over een bedrijventerrein lopen we eerst naar de J.W. de Visserwei, waar we de Kromme Grou oversteken. Even later verlaten we Grou in noordelijke richting. 
Eerst over het Hoflân en daarna over de Hoflânswei lopen we naar Idaerd. Daar maken we een rondje om de 18e eeuwse dorpskerk, die een 15e eeuwse kerktoren heeft, gebouwd met kloostermoppen.

Via Reduzum naar Friens
Over de Friesmawei wandelen we naar de onderdoorgang onder de A32 en de spoorlijn door, en daarna volgen we de Ayttawei tot aan de Sint-Vincentiuskerk in de dorpskom van Reduzum. Op een bankje op het kerkplein nemen we plaats voor de door ons meegenomen lunch.
Buiten Reduzum volgen we het Ald Swin in zuidelijke richting. Het schelpenpad dat tussen de weilanden door loopt, voert ons naar de Overijsselseweg, ter hoogte van de Blauwe Tent links en het heipalen-fundament van de nieuw te bouwen Reduzumer dorpsmolen rechts van de weg.
Bij Tsienzerbuorren blijven we voorbij de tunnel de Overijsselseweg volgen, tot aan de afslag van de Beslingerdyk, die we dan volgen tot aan de terpkerk van Friens. 

Van Friens via Jirnsum terug naar Grou
Voorbij de oude kerk van Friens dalen we af van de terp, om tussen twee boerderijen door onze route op het Jabikspaad te vervolgen.
We hebben zojuist tussen Grou en Idaerd wat motregen gehad, maar nu is het al geruime tijd droog, en dat blijft zo tijdens deze wandeling. Het is bewolkt en vanaf Reduzum hebben we de wind in de rug. Het waait overigens niet erg hard, en de temperatuur schommelt rond de 14 graden Celsius.
Over het fiets- en wandelpad van de Beslingadyk wandelen we naar de Kromme Grou, om dan langs het brede deel van deze waterloop naar het gemaal in De Mûzel te lopen. Over Op 'e Syl komen we vervolgens op de Reinierswei, vlakbij de plek waar de bebouwde kom van Jirnsum begint.
We gaan Jirnsum echter niet in, maar wandelen linksaf, over het fietspad langs de Reiniersweg terug naar Grou. Vlak vóór Grou kruisen we eerst de spoorlijn en dan de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen; en voorbij de Grouster sporthal De Twine lopen we vervolgens over de Tjallinga weer terug naar het huis van Pieter & Esther.

Geen opmerkingen: