dinsdag 21 september 2021

Jabiksrûntsje Friens (2014-5)

Zondagochtend 19 september 2021

Langs het Ald Swin voorbij Reduzum

 















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km) - deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021; ;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km).
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Via Jirnsum naar Grou
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het dertiende en daarna ook het veertiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 31 kilometer.
Vanmiddag wandelen we route B van het veertiende Jabiksrûntsje van Jorwert.
Vanmorgen wandelen we echter eerst het (voor ons) dertiende Jabiksrûntsje, vanuit het Friese Friens (2014-5).
Daartoe vertrekken we vanmorgen om 7:45 uur met de auto vanuit Feinsum richting Friens. In Friens parkeren we de auto bij de dorpskerk op de terp. 
Het is vanmorgen bewolkt en het waait nauwelijks. De temperatuur is bij vertrek 14 graden Celsius.
Over het fiets- en wandelpad van de Beslingadyk wandelen we naar de Kromme Grou, om dan langs het brede deel van deze waterloop naar het gemaal in De Mûzel te lopen. Over Op 'e Syl komen we vervolgens op de Reinierswei, waar de bebouwde kom van Jirnsum begint.
We gaan Jirnsum echter niet in, maar wandelen over het fietspad langs deze doorgaande weg naar Grou. 
Daarbij passeren we onder andere het herdenkingsmonument dat is opgericht nadat de veertienjarige Jildau hier in 2016 door zeer onvoorzichtig verkeersgedrag van de haar vergezellende 19-jarige autobestuurder bij een ernstig verkeersongeluk om het leven kwam. Het is al weer vijf jaar geleden, maar dit noodlottige ongeval staat nog in ons geheugen gegrift.
Voordat we Grou binnen lopen, kruisen we nog de spoorlijn en de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen.

Godsdienst is het hoogste goed in Idaerd
Door de oude dorpskern van Grou lopen we naar de Sint-Piterkerk. De kerkdeuren staan aan beide zijden open, maar we horen dat er momenteel een kerkdienst gaande is, dus we gaan deze oude dorpskerk niet in. 
Aan de Nieuwe Kade van Grou nemen we een pauze. Bij Hotel Oostergo aan de Kromme Grou drinken we een kop koffie. Het is hier om 10:00 uur nog stil in dit mooie watersportdorp. Twee zeilschepen worden door een motorbootje in de richting van de Geeuw en het Pikmar gesleept.
Na deze koffiepauze steken we bij de J.W. de Visserwei de Kromme Grou over, en dan verlaten we Grou in noordelijke richting.
Als we op de Hoflânswei richting Idaerd lopen, worden we gepasseerd door een vrouw op een rijtuigje met een ingespannen Fries paard ervóór. Het hondje dat bij de vrouw op de bok zit, bekijkt ons aandachtig in het voorbijrijden.
In Idaerd maken we een rondje om de 18e eeuwse dorpskerk, die een 15e eeuwse kerktoren heeft, gebouwd met kloostermoppen, die we in Fryslân ook wel 'âlde Friezen' noemen. Het smeedijzeren torenuurwerk is van zeer grote historisch waarde, omdat het één van de oudste nog bestaande uurwerken is in Fryslân. Boven de kerkdeur is een gevelsteen ingemetseld, met daarop onder andere de tekst 'Summa rerum Religio', hetgeen betekent: Godsdienst is het hoogste goed.

Via Reduzum terug naar Friens
Over de Friesmawei wandelen we naar de onderdoorgang onder de A32 en de spoorlijn door, en daarna volgen we de Ayttawei tot aan de Vincentiuskerk in de dorpskom van Reduzum. Met een wandelend echtpaar uit Reduzum lopen we door de nieuwbouwwijk over het schiereiland dat in het Ald Swin ligt, en buiten Reduzum volgen we het Ald Swin in zuidelijke richting.
Het schelpenpad dat tussen de weilanden door loopt, voert ons naar de Overijsselseweg, ter hoogte van de Blauwe Tent links en de Reduzumer dorpsmolen rechts van de weg.
Bij Tsienzerbuorren blijven we voorbij de tunnel de Overijsselseweg volgen, tot aan de afslag van de Beslingerdyk, die we dan volgen tot aan de kerk van Friens. 
Klokslag twaalf uur zijn we weer bij de kerk, waar onze auto geparkeerd staat. 
We stappen in en rijden naar Jorwert, waar we ons volgende Jabiksrûntsje vanmiddag gaan lopen.

Geen opmerkingen: