dinsdag 21 september 2021

Jabiksrûntsje Jorwert route B (2014-7)

Zondagmiddag 19 september 2021
   

Vanuit Léons gaat het Jabikspaad door de weilanden naar Jorwert

    

 













Rûntsjes op it Jabikspaad

Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 19 september 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km)- deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen in de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het dertiende en daarna ook het veertiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 31 kilometer.
Vanmorgen wandelden we al het dertiende Jabiksrûntsje vanuit het Friese Friens (2014-5).
Vanmiddag wandelen we route B van het (voor ons) veertiende Jabiksrûntsje van Jorwert.
Daartoe rijden we rond het middaguur van Friens naar Jorwert. Vlak vóór en in Jorwert komen ons de kerkgangers tegemoet, die vanochtend naar de zogenoemde 'Túnpreek'-kerkdienst in de openlucht in de Jorwerter notaristuin zijn geweest.  

We parkeren onze auto bij de Jorwerter herberg en bezoeken dan eerst de openstaande Sint-Radboudkerk, de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert. Voordat we ons tweede Jabiksrûntsje van vandaag gaan lopen, lunchen we in de Voorkerk van deze Redbadtsjerke van Nijkleaster in Jorwert.
Ondertussen worden de zojuist gebruikte collectezakken (ponkjes) weer teruggebracht in de kerkzaal, en komen een man en een vrouw de kerk bezichtigen.

Nijkleaster Pinkster Paad langs Westerhûs
Dan is het zover om van start te gaan met het tweede Jabiksrûntsje van vandaag. We verlaten de dorpskerk en passeren een atelier, dat participeert in de Kunstroute van vandaag. 
Over de Jaenbuorren wandelen we naar het buurtschap Fûns, waar we vorige week ook al waren. Daar passeren we wederom de nog steeds uitbundig in bloei staande dahlia-pluktuin van Fûns.    

We gaan voorbij Fûns niet door naar Bears, zoals de routebeschrijving van dit 'Nijkleaster Pinkster Paad 2014' aangeeft, want dat stukje hebben we vorige week al heen en weer gelopen. Daarvoor in de plaats maken we straks een uitstapje naar Westerhûs van Nijkleaster.
Buiten Fûns gaan we de weilanden in om van houten bruggetje naar houten bruggetje tussen de paarden door te lopen, met verderop voorbij enkele weilanden al het dorp Hilaard in zicht. Dit veldpad maakt niet alleen deel uit van dit Nijkleaster (Pinkster Paad)-Jabiksrûntsje, maar is ook een deel van het Friese Sint-Odulphuspad.  
Dit veldpad eindigt op It Westerhûs. We maken nu even het vervangende uitstapje naar de boerderij Westerhûs, waar over enkele weken van start zal worden gegaan met de restauratie en nieuwbouw van het nieuwe protestantse klooster van Nijkleaster. We spreken daar met de huidige bewoner van Westerhûs, en maken een rondje om de monumentale boerderij, die fraai zal worden gerestaureerd door Nijkleaster.

Gastvrijheid van de Koptisch Orthodoxe Kerk 
Over It Westerhûs wandelen we daarna door naar Hilaard. Vorige week hebben we wel een bezoek gebracht aan de protestantse dorpskerk, maar nog niet aan de Koptisch Orthodoxe kerk in het dorp. Dat gaan we vandaag wel doen.

Bij deze Heilige Maria en St. Paulus van Thebe-kerk van Hilaard ontmoeten we een jongeman, die gemeentelid is van deze Friese Koptische kerkgemeenschap. In ons gesprek horen we dat de zondagsviering zojuist is afgelopen en dat de ons bekende familie Ghattas nog aanwezig is. We worden hartelijk uitgenodigd om samen met de gemeenteleden in de achterzaal van deze Koptisch Orthodoxe kerk koffie te drinken, en dat doen we dan ook. Daar ontmoeten we ook de van origine Egyptische familie die we kennen van de periode dat zij nog bij ons in Stiens woonden, in de periode dat zij ook betrokken waren bij onze protestantse geloofsgemeenschap van Stiens. We beleven hier een aangenaam gezellige ontmoeting met de leden van deze Koptisch Orthodoxe geloofsgemeenschap van Fryslân.

Van Hilaard via Hoptille en Húns
We nemen afscheid van deze gastvrije kerkleden en wandelen even later Hilaard uit. 
Aan de overzijde van de N359 volgen we de Hoptilsterdyk tot in het buurtschap Hoptille.
In Hoptille steken we de Boalserter Feart over, en die volgen we dan in zuidwestelijke richting, tot aan de brug tussen Hûns (rechts van ons) en Léons (links van ons).
We volgen de weg naar Léons, en dan zijn we inmiddels weer terug op het Friese Jabikspaad richting Jorwert. In Léons maken we een rondje om de dorpskerk op de terp. Daar ontmoeten we ook een Fries echtpaar dat deelneemt aan de Keunstroute van vandaag.

Over het groene Jabikspaad van Léons naar Jorwert
Vanuit Léons gaat het Jabikspaad dan verder het veld in, richting Jorwert.   

We volgen de bewegwijzering van het Jabikspaad en wandelen zo eerst over een halfverhard karrenspoor door de weilanden, en verderop door het gras van de opeenvolgende weilanden. Af en toe moeten op een dam even door of om of over een hek heen, maar de route is heel goed begaanbaar door dit prachtige en stille Friese open weideland. 
Even later lopen we langs de inmiddels geheel geruïneerde voormalige boerderij, die hier vroeger midden in dit eeuwenoude cultuurlandschap stond.  
Het veldpad komt uit op de Jaenbuorren, en die hoeven we dan nog maar enkele honderden meters te volgen, om verderop de dorpskom van Jorwert binnen te lopen. 
Conform de weersverwachting is het inderdaad heel mooi weer geworden vanmiddag. De zon krijgt volop de gelegenheid om tussen de wolkenpartijen door over het mooie Friese land te schijnen, en de temperatuur is vanmiddag al opgelopen tot 21 graden Celsius. We beleven in veel opzichten vandaag dan ook weer een schitterende wandeldag op en om het Jabikspaad, het pelgrimspad richting Santiago de Compostela.

Geen opmerkingen: