zondag 12 september 2021

Jabiksrûntsje Jorwert route C (2014-8)

Zaterdagmiddag 11 september 2021
   

Door de paardenwei over het veldpad van Fûns naar Hilaard











Rûntsjes op it Jabikspaad

Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 11 september 2021;
2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);

2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
2014-5 vanuit Friens (16 km);
2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen in de kloosterkerk van Nijkleaster
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het elfde en daarna ook het twaalfde Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 25,5 kilometer.
Vanmorgen wandelden we al het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Haskerdijken (2014-6).    

Vanmiddag wandelen we het (voor ons) twaalfde Jabiksrûntsje (2014-8) vanuit het Friese Jorwert.
Om 12:30 uur arriveren we bij de Sint-Radboudkerk van Jorwert, de eeuwenoude kloosterkerk van Nijkleaster.
Zojuist hebben we in Haskerdijken al geluncht, dus we kunnen nu direct van start.
We beginnen ons middag-Jabiksrûntsje in de Jorwerter Redbadtsjerke. De kerk is opengesteld, maar er is niemand binnen. Het is stil in deze kerk, die ons vanwege onze betrokkenheid bij Stifting Nijkleaster zo vertrouwd is. De grote gele zonnebloemen in de kerkzaal brengen bij ons de zonnige dagen van onze recente zomerpelgrimage in Frankrijk in herinnering, hier in deze lege, verstilde kerkzaal.

Dahlia's langs het Nijkleaster Pinkster Paad
Dit twaalfde Jabiksrûntsje is niet zomaar een wandelrondje. Dit is een wandeling met een verhaal. Elk jaar organiseert Nijkleaster het zogenoemde 'Nijkleaster Pinkster Paad' in het kader van het vreugdevolle Pinksterfeest. Dan kunnen de deelnemers van Nijkleaster kiezen voor een lange of voor een korte route. De korte route is ongeveer vijf kilometer lang. Dit twaalfde Jabiksrûntsje is zo'n korte route van het Nijkleaster Pinkster Paad. Tijdens deze wandelroute komen we er trouwens achter dat deze korte route overigens enkele kilometers langer is dan de aangegeven afstand, maar dat mag voor ons de pret niet drukken, want dan hebben we immers enkele kilometers meer wandelgenot. 
Over de Jaenbuorren-Hesenserreed wandelen we Jorwert uit. Eerst gaan we naar het buurtschap Fûns, bestaande uit enkele woonhuizen en boerderijen. Eén van die boerderijen heeft een fikse pluktuin, waarin je tegen geringe betaling hele grote Dahlia's kunt plukken in talrijke variaties aan grootte, vorm en kleur.


Heen en weer tussen Fûns en Bears
Vanuit Fûns gaat de route verder over het smalle wandel- en fietspad tussen de weilanden door, naar Bears. Bij binnenkomst van Bears lopen we langs de stalen replica en daarnaast het oude poortgebouw van de voormalige Uniastate. Rechts van het pad staat de Mariakerk van Bears. Daar hangen de vlaggen buiten en de kerkdeur staat open, dus we gaan er naar binnen. We worden vriendelijk ontvangen door de heer Blijstra, die vanmiddag onze hartelijke gids is, als hij ons rondleidt door de kerk en langs de huidige tentoonstelling van de schilderijen van Melda Wibawa.
Na ons bezoek aan Bears keren we via hetzelfde pad weer terug naar Fûns. In één van de sloten zwemt een groep volwassen en jonge zwanen.
Maar we gaan Fûns niet weer in, want vlak vóór Fûns gaan we het veldpad op in de richting van Hilaard. Door de weilanden wandelen we van houten bruggetje naar houten bruggetje, dwars door het open veld, tussen de kudde paarden en koeien door. 
Rechts van ons zien we 'Westerhûs', de boerderij en het omliggende land dat wij als Stifting Nijkleaster hebben gekocht om daarin en daarbij een nieuw protestants klooster te bouwen met woningen voor kloosterlingen en gastenverblijven voor de gasten die vanaf volgend jaar één of meerdere dagen wensen te verblijven in dit eigentijdse klooster in het stille midden van het Friese land.  

Van Hilaard via Hesens terug naar Jorwert
Op de Van Aylvaleane komen we Hilaard binnen. We lopen door naar de Johannes de Doper-kerk, in de hoop dat die is geopend. De kerk is helaas gesloten, dus die kunnen we niet bezichtigen. Door het dorp klinken feestelijke klanken, en we lopen door feestelijk versierde straten. Waarschijnlijk wordt verderop het dorpsfeest gevierd. Op het sportveld is inderdaad het dorpsfeest. De dorpelingen zitten en lopen op en langs het veld. Er zijn foodtrucks en kermisattracties. Een witte feesttent staat op het veld, en er heerst een gezellige sfeer van Hilaarders onder elkaar. We gaan het feestterrein op om er een ijsje te eten.
Daarna wandelen we Hilaard uit, om verderop vlak vóór de N359 op de Hoptilsterdyk af te buigen naar het boerderijen-buurtschap Hesens.
Vanuit Hesens lopen we over de betonweg van de Hesenserreed langs Fûns weer terug naar Jorwert. We zien van verre al de regenboogvlag hoog in top op de kerktoren van de Sint-Radboudkerk.
In de Jorwerter kloosterkerk ontmoeten we mijn voormalige hogeschoolcollega Klaas Speelman, met zijn echtgenote en dochter, die zich hier momenteel oriënteren op de inrichting van deze dorpskerk, omdat zij momenteel bezig zijn om de naburig gelegen dorpskerk van Jellum een nieuwe functie te geven. Na deze aangename ontmoeting verlaten we de Sint-Radboudkerk, om dan met onze auto weer terug te rijden naar Feinsum. 

Geen opmerkingen: