zondag 12 september 2021

Jabiksrûntsje Haskerdiken (2014-6)

Zaterdagochtend 11 september 2021
 

Bij het Dodo-monument op het Dodopaad in Haskerdijken 

   
  









Rûntsjes op it Jabikspaad

Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 3 september 2021;

2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);

2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
2014-5 vanuit Friens (16 km);
2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Buitenbuitjes
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het elfde en daarna ook het twaalfde Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 25,5 kilometer.
Vanmiddag wandelen we het (voor ons) twaalfde Jabiksrûntsje (2014-8) vanuit het Friese Jorwert.
Vanmorgen wandelen we het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Haskerdijken (2014-6).
Het is 8:00 uur als we vertrekken uit een dichtbewolkt Feinsum. Het blijft de hele dag bewolkt, en de voorspelling is dat we vandaag enkele buitjes en buien over ons heen zullen krijgen. Dat blijft echter beperkt tot aanhoudende motregen. Af en toe hebben we even iets meer regen, maar op de momenten dat we het nodig vinden om met de paraplu te gaan lopen, blijkt het meerdere keren al direct weer nagenoeg droog te zijn op het moment dat we de paraplu hebben uitgeklapt. Al met al valt het - gelet op het actuele weerbericht - dus nogal mee met het weer vandaag. 

Dodo en Deet
Om 8:30 uur arriveren we bij de Dodo-kapel van Haskerdijken, aan het eind van de Kapellewei, ingeklemd tussen de A32, de Nije Pompfeart en het Mûntsjerak.
Langs twee woonhuizen en twee melkveebedrijven (met de feestvlag van 150 jaar Friesland Campina in top) lopen we naar de A32. Daar steken we de Hooivaartsbrug over, om dan langs de Rijksstraatweg over het Jabikspaad naar het Dodo-park te lopen. De ondergrond van het Dodo-paad is buitengewoon drassig en als we na enkele meters het bosperceel in zijn gelopen, worden we overvallen door een aanhoudende zwerm van steekmuggen. Ontspannen wandelen is hier geen optie, want je bent voortdurend bezig om te voorkomen dat je gestoken wordt. Slechts één keer blijven we enkele seconden staan, om die ene foto te maken bij het Dodo-monument bij het straat-mozaïek van de Jacobsschelp en de wegwijzer voor pelgrims naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Resultaat aan het eind van het Dodo-pad is dan wel dat we met zo'n tien jeukbulten het bosperceel verlaten, waar ik de hele dag nog hinder van ervaar. Maar goed, die 'vuurdoop' hebben we aan het begin van de dag gehad. Buiten het bosgebied direct maar insmeren met Deet, want straks gaan we ook nog door en langs De Deelen; ook al zo'n gebied waar steekmuggen in grote getale leven.

Luinjeberd en Tjalleberd
Voorbij de Spitsendyk onder de A32 door komen we op de H.B. Jonkerweg, die we tot het eind in oostelijke richting volgen.
Over de Bornego wandelen we naar het dorp Luinjeberd. Vanaf het plaatselijke eetcafé volgen we de Aengwirderweg naar Tjalleberd. Tussen de protestantse en de doopsgezinde dorpskerken verlaten we het dorp over Albert Mol's Menninge in noordelijke richting.
Nadat we de Bûtendykster Haedfeart zijn overgestoken, komt dit (voorbij de vaart inmiddels) wandel- en fietspad uit op de P.G. Otterweg. Langs de Nokfeart lopen we naar het buurtschap Gersloot-Polder.
Vervolgens komen we op de Deelenweg in de richting van De Deelen, tot aan de Heafeart. Daar moeten we enkele minuten voor de brug wachten, omdat een kleine kruiser door de openstaande brug vaart. 

De Deelen
Vanaf hier gaat het in één rechte lijn over het geasfalteerde wandel- en fietspad verder over de Hooivaartsweg langs de Heafeart, door en langs het waterrijke natuurreservaat van De Deelen.
Bij een informatiepunt pauzeren we om hier een broodje te eten en om de meegenomen koffie te drinken. Dan blijkt dat we nu wèl tijdig maatregelen hebben genomen tegen de steekmuggen, want de aangebrachte Deet beschermt onze huid afdoende tegen muggensteken. Ze zwermen wel om ons heen en gaan op onze kleding zitten, maar een muggensteek krijgen we niet.
   
Zojuist zijn we al onder een oude en buiten gebruik gestelde veen-transportband doorgelopen, en na onze pauze passeren we eerst de zelfbedieningspont in de Heafeart, en ook de locatie waar een museale baggelmachine in een petgat ligt, dus we worden er door het petgaten-landschap met legakkers en de oude veengravers-apparatuur wel op gewezen dat dit een afgegraven veengebied is. Sinds de Middeleeuwen is hier al turf gewonnen, en nu resteert van die oude turf-industrie een waardevol natuurgebied. Vorig jaar in december doorkruisten we ook dit gebied op etappe 11 van het Bonifatius Kloosterpad.

Terug naar de heilige Dodo  

Aangekomen op de Rijksstraatweg gaan we weer onder de A32 door, om dan over de Kapellewei terug te lopen naar onze auto bij de Dodo-kapel van Haskerdiken.
De kerk is open, dus we kunnen het interieur bezichtigen. Binnen en buiten de kerk (1818) tref je allerlei verwijzingen aan naar enerzijds het Friese Jabikspaad, en anderszins naar de zalige monnik Dodo (Doede) van Haska, die in dit gebied van moerassen en onontgonnen gebied van 1226-1231 als kluizenaar leefde in een oude kapel. Na zijn dood werd hier een klooster gesticht, het zogenoemde Hasker Convent, handelend naar de leefregels van kerkvader Augustinus.
Voordat we de kapel verlaten, lunchen we op een bankje in de luwte van de kerk, en daarna rijden we om 12:20 uur met de auto naar Jorwert, want daar begint ons tweede wandelrondje van vandaag.

Geen opmerkingen: