maandag 11 juli 2022

Friese Jabikspaad ná de Spaanse Camino Primitivo

Zondag 11 juli 2022
 
Met pelgrim Roelof op de foto voor het afscheid bij Refugio Ultreia Feinsum
















Iedere pelgrim kiest een eigen startplaats
Iedere pelgrim in spe vraagt zich op enig moment af waar zijn en/of haar pelgrimstocht van start zal gaan. 
Waar de één ervoor kiest om bij de eigen voordeur te beginnen, om vanuit de eigen woning de aansluiting op het doorgaande pelgrimspad te maken, kiest de ander ervoor om diens pelgrimage te beginnen op één van de officiële startplaatsen die Nederland rijk is. 
  • Sommige (veel Noord-Hollandse) wandelaars beginnen bijvoorbeeld in Den Oever, en voor sommige fietsers is Haarlem een populaire startlocatie. 
  • Daarnaast is (voor veel Groningers) ook Uithuizen een mooie plek om de pelgrimage te beginnen met het Jacobspad naar het Overijsselse Hasselt. 
  • En het populaire Jabikspaad begint in het Friese Sint-Jacobiparochie, vanwaar je van Sint Jacob naar Sint Jacob loopt, ofwel van zee naar zee loopt, en ook van de Wulk naar de Jacobsschelp; kortom met heel veel mooie symboliek.
Maar er zijn ook mogelijkheden om verder weg, in het buitenland, met je pelgrimstocht te beginnen, waarbij de vier Franse pelgrimssteden Vézelay, Le Puy-en-Velay, Arles en Parijs in aanmerking komen. Maar ook plaatsen zoals het zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, het noord-Spaanse Roncesvalles, het Portugese Porto en het noordwest-Spaanse Sarria zijn populaire startplaatsen. 
En zo zijn er nog veel andere geliefde startplaatsen te noemen. 
Iedere pelgrim begint zo zijn of haar eigen pelgrimstocht, op eigen wijze.

Eerst de Camino Primitivo en dan het Jabikspaad
Voor de meeste pelgrims eindigt het niet met een eerste pelgrimage richting Santiago de Compostela. Velen - thuisgekomen van hun eerste pelgrimstocht - zoeken en vinden een tweede pelgrimsroute, om die te bewandelen (of te fietsen).
Eén van die wandelende pelgrims is pelgrim Roelof uit Nijmegen. Hij heeft enkele jaren geleden al de Spaanse Camino Primitivo gelopen, van Oviedo naar Santiago de Compostela. Dat is een hele mooie, en betrekkelijk rustige pelgrimsroute door het noordwesten van Spanje.
Daarna komt vaak als vanzelfsprekend de vraag hoe je een vervolg kunt geven aan zo'n pelgrimage.
Roelof heeft nu voor een vorm gekozen, die voor veel pelgrims vanaf het begin van de Corona-pandemie een heel voor de hand liggend traject is geworden, namelijk het Friese Jabikspaad, naar het Overijsselse Hasselt. Vanuit Hasselt kun je dan doorstarten door het midden en het zuiden van Nederland, via België en Frankrijk naar het beroemde Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Gistermiddag arriveerde deze pelgrim bij onze Refugio Ultreia Feinsum, om samen met ons de pelgrimsmaaltijd te eten, bij ons te overnachten, en daarna weer verder te trekken. 
Na het ontbijt vanmorgen nemen we derhalve bij onze Refugio Ultreia Feinsum afscheid van pelgrim Roelof, die vandaag eerst over de Hege Hearewei naar Stiens, en daarna door Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden wandelt, om in de nu volgende dagen deze week uiteindelijk door te lopen naar het Overijsselse Hasselt.
 

Geen opmerkingen: