maandag 22 september 2014

Het Jacobspad

Maandag 22 september 2014
Cover van de routegids van het Jacobspad

I. Jabikspaad door Fryslân en Overijssel
Wie vanuit Nederland de pelgrimsreis naar het Spaanse Santiago de Compostela wil ondernemen, en fietsend of lopend van het Friese Sint Jacob (Sint-Jacobiparochie) naar het Spaanse Sint Jacob (Santiago de Compostela) wil gaan, kan diens pelgrimage beginnen op het Fries-Overijsselse Jabikspaad, dat van Sint-Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt voert. In dat geval kun je ook nog van zee naar zee gaan, van de Waddenzee (ten noorden van Sint-Jacobiparochie) naar de Atlantische Oceaan (ten westen van Santiago de Compostela).

II. Jacobspad door Groningen, Drenthe en Overijssel
Maar wie bijvoorbeeld in de provincie Groningen woont en wie niet zozeer hecht aan bovenstaande symbolische start- en routeplaatsen, kan ook heel goed vanuit het Groningse Uithuizen door de provincies Groningen en Drenthe naar het Overijsselse Hasselt lopen of fietsen.
Beide Jacobus-paden vormen dus een onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vanuit Hasselt fietsen en lopen de pelgrims van beide Sint-Jacobspaden zuidwaarts door Nederland, België, Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela, waar volgens een eeuwenoude legende zich het graf van Jezus' apostel Jacobus bevindt.

Van Uithuizen naar Hasselt
Nadat Durkje en ik onze pelgrimage naar Santiago de Compostela via het Friese Jabikspaad hebben volbracht, vonden we het een goed idee om ook de Groningse aanlooproute eens te gaan bewandelen.
Zo gezegd, zo gedaan. We kochten de routegids van het Jacobspad en zijn op 26 mei 2013 vanuit Uithuizen op stap gegaan richting Hasselt. Aan het eind van onze achtste wandeldag - op 20 mei 2014 - wandelden we 212,5 kilometer zuidelijker de Overijsselse bedevaartsplaats Hasselt binnen. Als bewijs van aankomst kregen we in het Toeristisch InformatiePunt van Hasselt het stadsstempel in onze routegids, en was daarmee deze mooie langeafstandswandeling volbracht.

Klei, zand en water
Het eerste deel van het traject van bijna 45 kilometer voert je langs wierden (terpen) en mooie middeleeuwse kerken en oude molens over de vette Groningse klei naar de stad Groningen.
Ten zuiden van Groningen ga je door het Noord-Drentse esdorpenlandschap en door het Drentse Aa-gebied naar Rolde. En daarna ga je via het uitgestrekte Dwingelderveld en het Zuid-Drentse hoevenlandschap naar de oude Noordwest-Overijsselse Hanzestad Hasselt, gelegen in waterrijk gebied.
In de routegids is de route in beide richtingen beschreven. Durkje en ik hebben de route langs historische handelswegen, kerkpaden en langs wegen over oude zandruggen in zuidelijke richting bewandeld.

Acht etappes
Hieronder staat een overzicht van onze acht etappes, waarbij de onderstaande acht weblinks doorverwijzen naar onze verslagen van deze acht mooie wandeldagen:

Geen opmerkingen: