dinsdag 7 april 2015

Pelgrimeren van Genemuiden naar Berkum

Dinsdag 7 april 2015 
De Compostela Frisica voor wie het Jabikspaad voltooit
























De eerste 31 pelgrimsdagen
De eerste pelgrimstocht van Durkje en mij - van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela - duurde 152 dagen, in de periode van 16 mei 2005 tot en met 21 oktober 2012. Daarna liepen we aansluitend nog vier dagen door naar het ultieme eindpunt van deze pelgrimage op Cabo Fisterra, op de West-Spaanse rotskust van de Atlantische Oceaan.
Van alle 156 pelgrimsdagen schreven we een verslag, dat in combinatie met de onderweg gemaakte foto's een bijzonder document is geworden van een al evenzo bijzondere pelgrimage. Vanaf dag 32 zijn alle dagverslagen in de loop van de jaren gepubliceerd op mijn (deze) weblog. De eerste 31 dagverslagen zijn hier nog niet gepubliceerd, omdat ik in die periode nog geen weblog bijhield.
Om toch het verslag van die hele pelgrimstocht op deze blog te kunnen lezen, ga ik met terugwerkende kracht nog de ontbrekende eerste 31 wandelverslagen op deze weblog plaatsen. Af en toe zal ik zo'n dagverslag hier publiceren. Vandaag ga ik daarmee verder, met het verslag van pelgrimsdag nummer 7, over het traject van Genemuiden naar Berkum.

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela
Jabikspaad van Genemuiden naar Hasselt
&
Hanzestedenpad van Hasselt naar Berkum
Zondag 9 oktober 2005 – 21,5 km
Dag 7: 134,1 - 155,6 km

Laatste etappe van het Jabikspaad
Vanmorgen breekt tijdens het Avondmaal in de kerkdienst de zon door de wolken. De zware bewolking van eerder op de ochtend maakt plaats voor korte zonnige perioden met een warme najaarszon. De weersvoorspelling voor vandaag is goed: aan het begin van de dag bewolking en later op de middag vanuit het westen zonnige perioden.
Na de kerkdienst verplaatsen we in overleg met Jan & Jeannette Veltman de voor vanmiddag afgesproken kraamvisite voor hun dochter Eline naar vanavond.
Daardoor komt voor ons de hele middag vrij voor een wandeling: het laatste deel van het Jabikspaad.

Genemuiden
Om 12.10 uur verlaten we Stiens in onze auto naar het eerstvolgende startpunt: de veerpont naar Genemuiden. Vanaf Zwartsluis rijden we naar de Veerweg en steken daar met de pont over het Zwarte Water over naar Genemuiden.
Bij de veerhaven parkeren we de auto en vertrekken daar om 13.30 uur.
Als we door Genemuiden lopen, is het buitengewoon stil op straat: de zondagsrust wordt hier nog in ere gehouden, zo lijkt het.
Als we in Genemuiden om de haven heen zijn gelopen, verlaten we over de Sasdijk - de rivierdijk - Genemuiden, de plaats die bekend is vanwege haar tapijtindustrie.
Al na 2,8 km arriveren we bij Hoeve De Hope, het eindpunt van de 19e etappe van het Jabikspaad.

Langs het Zwarte Water
En dan volgen we ongeveer 5 km voortdurend de rivierdijk die als Sasdijk na Cellemuiden over gaat in de Hasselterdijk. Bij de Groene Steeg rusten we even bij de daar geplaatste picknickbank met recreatiekaart.
Daarna blijven we over deze rivierdijk langs het Zwarte Water lopen, totdat we vlak voor Hasselt bij de brug over het Zwarte Water arriveren.
Aan de andere kant klinkt het carillon van de Hasselter Sint-Stephanuskerk, waarna de klokslag aangeeft dat het 15.00 uur is.

Hasselt
In Hasselt lopen we naar de Sint-Stephanuskerk, die naast het voormalige stadhuis van deze Hanzestad ligt.
 De kerk is helaas gesloten, maar aan de kant van het koor van de kerk is een café met terras. Daar rusten we weer even. In de zon vieren we met koffie en appelgebak dat we de 20e, de laatste, etappe van het Jabikspaad achter de rug hebben. Dit laatste stuk van Genemuiden tot in Hasselt was ongeveer 8,5 km.

Overgang van Jabikspaad naar Hanzestedenpad 
Het Jabikspaad hebben we nu geheel gelopen; ongeveer 143 km door Fryslân en Overijssel, in de periode van 15 mei t/m 9 oktober 2005 in zes niet-aaneensluitende dagen samen met Durkje genoeglijk gelopen.
Het Jabikspaad, beslist een aanrader voor wie van wandelen houdt.
Maar ja, een pelgrim loopt door totdat het einddoel is bereikt, dus wij verlaten de middeleeuwse bedevaartsplaats Hasselt om onze weg te vervolgen op het Hanzestedenpad.
Daarmee begint ons tweede traject van het pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela: het Hanzestedenpad van Hasselt naar Doesburg, ongeveer 109 km.

Over de rivierdijk
Bij de Hasselter molen 'De Zwaluw' verlaten we Hasselt over de Steenendijk in de richting van het gemaal van Streukelerzijl. Langs die Steenendijk loopt het Galgenrak, een aftakking van het Zwarte Water. We passeren daar ook een ooievaarsnest en een eindje verder een dijkhuisje met een grote tuin, die voor het overgrote deel bestaat uit hele grote volières, waarin mooie grote vogels rondwandelen. Die hele grote tuin is eigenlijk één grote volière; heel bijzonder zoals het daar ligt achter die oude rivierdijk.
Vanaf Streukelerzijl vervolgen we de rivierdijk, die overgaat in de Gennerdijk. Vanuit het westen wordt de lucht lichter. De voorspelde opklaringen komen inderdaad aan het eind van de middag vanuit het westen. Het waait bijna niet en hoewel het nog bewolkt is, is het prachtig windstil weer. Het valt ons op dat we zo weinig wandelaars en vooral zo weinig fietsers tegenkomen, want het is een wandel- en fietsdag bij uitstek. Kennelijk willen de mensen pas echt naar buiten als de zon schijnt.

Van Genne naar Den Doorn
Voorbij Genne lopen we over de Glintweg naar Den Doorn. Daar lopen we parallel aan de Overijsselsche Vecht, die hier in het Genneger Buitenland een aftakking is van het Zwarte Water.
Bij Den Doorn eindigt voor ons de eerste etappe van het Hanzestedenpad. De eerste 6,5 km hebben we nu van dit pad gelopen. Totaal vandaag staat de teller nu op 15 km.
Het is nu ongeveer 17.00 uur en we besluiten dat we nog ruim een uur willen lopen. Daarom bellen we hier onze zoon Jan Wijbe met het verzoek om ons bij de Catharinehoeve onder Berkum af te halen. Vanuit Stiens zal dat voor Jan Wijbe ook ruim een uur rijden zijn.

Haerst
Vanaf Den Doorn lopen we over de Doornweg naar Haerst. Bij Haerst gaan we niet in zuidelijke richting naar het veer over de Overijsselsche Vecht. Dit veer vaart namelijk maar tot en met september, dus daar kunnen wij geen gebruik meer van maken. Bij Haerst vragen we nog even voor de zekerheid aan twee fietsers die uit die richting komen of het veer inderdaad niet vaart. Men verzekert ons dat we daar inderdaad geen gebruik van kunnen maken, dus wij vervolgen onze weg over de Doornweg in zuidoostelijk richting.
Inmiddels is de bewolking - zoals verwacht - verdwenen en schijnt een heerlijk warme najaarszon. En die schijnt precies op het juiste moment, want hier langs de Doornweg staan bomen langs de weg, en tussen die bomen in de slootswal passeren we voortdurend delen van die slootswal waar prachtige vliegenzwammen staan: rood met witte stippen; vooral met dit zonlicht als pareltjes in de berm.
Storend is daarentegen dat over dit hele traject een groot aantal fastfood-verpakkingen van McDonalds in de berm en in de sloot ligt. Jammer dat men niet even de moeite neemt om dit thuis bij het afval te deponeren.

Over de Vechtdijk
Daarna lopen we over de Vechtdijk langs camping Vechterstrand en komen we uiteindelijk bij het viaduct dat ons onder de A28 (van Meppel naar Zwolle) voert.
Het is hier - al aan het eind van de zondagmiddag - een drukte van belang op de snelweg en op de op- en afritten.
We lopen voorbij de A28 dan in westelijke richting en komen zo – aldus het plaatsnaambord - in de bebouwde kom van Zwolle.
Maar eigenlijk zijn we nu bij Berkum, dat tegen Zwolle aan ligt.
Hier eindigt onze tweede etappe van het Hanzestedenpad. We hebben dan weer 4,5 km gelopen vanaf Den Doorn, en vandaag tot hier dan 19,5 kilometer gelopen.

Nieuwe Verlaat
We beginnen nu aan de derde etappe van ons Hanzestedenpad. Daartoe lopen we langs de Overijsselsche Vecht over de Maatgravendijk en de Maatgravenweg naar Nieuwe Verlaat, een sluis die de verbinding vormt van de Nieuwe Vecht, via de Berkumer Kolk naar de Overijsselsche Vecht.
Achter deze rivierdijk ligt een bijzondere woonwijk, waar een groot aantal verschillende soorten woningen staat die alle in dezelfde bouwstijl in rood steen zijn gebouwd. Een harmonisch geheel met mooie ruime woningen aan het water.

Berkum
En als we dan uiteindelijk bijna bij de Catharinehoeve arriveren, zien we Jan Wijbe in de rode Opel Astra verschijnen. Het is toeval dat we beiden gelijktijdig en exact op de afgesproken plaats arriveren.
Jan Wijbe brengt ons weer naar Genemuiden, waar we arriveren op het moment dat een groot aantal inwoners van Genemuiden ter kerke gaat. In tegenstelling tot het begin van de middag, is het nu druk op staat. Gezinnen, echtparen en ouderen, veelal in donker tenue; dames met zwarte hoedjes. Nog even en het wordt weer stil op straat als de kerkdienst is aangevangen.
Met beide auto’s gaan we met de pont weer over het Zwarte Water om via Zwartsluis en Meppel weer huiswaarts te keren.
Van de derde etappe van het Hanzestedenpad hebben we ongeveer de helft – ruim 2 km – gelopen.
Vandaag hebben we totaal ongeveer 21,5 km gewandeld. We zijn al bijna in Zwolle.

Geen opmerkingen: