donderdag 28 maart 2024

Stellingenpad

Donderdag 28 maart 2024 
Cover van de wandelgids 'Stellingenpad'


Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'
De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. 
Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd.
De streekverhalen die ook in deze wandelgids staan, worden ingeleid door zogenoemde etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een Zuidlus en een Doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. 
De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, langs Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.
Bij het bewandelen van het Stellingenpad viel ons op dat de route veelal langs de dorpen gaat, en in slechts enkele gevallen er doorheen. Dit in tegenstelling tot pelgrimspaden, die doorgaans wel door steden, dorpen en buurtschappen lopen. Kortom, het Stellingenpad gaat overwegend door de buitengebieden. 

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. 
Het Stellingenpad heeft een lengte van 263,4 kilometer.
De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. 
Elke etappe heeft haar eigen thema.
Omdat Durkje en aanvankelijk probeerden om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hadden wij vooraf een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad. 
Na het afronden van de 9e etappe hebben we echter van de vier laatste etappes drie langere etappes gemaakt, van ongeveer 25 kilometer per etappe. 
Totaal kwamen we toen op 12 etappes voor het hele Stellingenpad, met een gemiddelde afstand van bijna 22 kilometer per dag.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk, dat trouwens per provincie voor wat betreft vormgeving van de aanduidingen op onder andere de routepalen verschilt, bijvoorbeeld:
  • Fryslân werkt met een rood-blauwe kleurstelling;
  • Drenthe werkt met een bruin-witte kleurstelling;
  • Overijssel werkt met wisselend gekleurde pijlen. 
De wandelgids geeft je helpende aanwijzingen voor onderweg daarbij, zodat je in het veld weet op welke wegwijzers je moet letten bij het navigeren.
 

Twaalf wandeldagen
Durkje en ik liepen het Stellingenpad in 12 dagen op de volgende wijze:

Geen opmerkingen: