zaterdag 9 maart 2024

Stellingenpad van Wolvega naar Oldeberkoop

Donderdag 7 maart 2024
 
Brug over de Steggerdasloot in de Lendevallei

















Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

Van schans tot schans - De Friese verdedigingslinie
Vandaag lopen we onze zevende dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van Wolvega naar Oldeberkoop, over een afstand van 23,8 kilometer. Dit is de complete etappe 8 van onze wandelgids. 
Het thema van Etappe 8 is: 'Van schans tot schans - De Friese verdedigingslinie'. We lopen vandaag namelijk van de Blessebrugschans naar (het kanon van) de Beckhofschans.
Om 7:45 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar het centrum van Oldeberkoop te rijden, waar we de auto parkeren. Daarna rijden we met de andere auto terug naar de brug over de Lende langs de Steenwijkerweg tussen Wolvega en De Blesse, want daar begint onze zevende dagtocht van het Stellingenpad.
Het is 2 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts enkele graden. Het is aanvankelijk af en toe aangenaam zonnig, maar daarna is het overwegend bewolkt, doch droog, met een fris windje, dus goed wandelweer vandaag tijdens onze etappe door de Stellingwerven.

Langs de Lende
Om 8:55 uur gaan we nabij de Blessebrugschans van start bij de oversteek over de Steenwijkerweg naar de Domeinenweg. 
Vanaf de Domeinenweg zien we over het water heen de plaats Wolvega liggen, waar de kerktoren van de katholieke Sint-Franciscuskerk boven uit torent.
Langs de Domeinenweg zien we op twee plekken aan beide zijden van de spoorlijn en de spoorbrug over de Lende partijen in de lengte opengesneden kunststofmantels liggen, wat erop zou kunnen duiden dat hier vlakbij langs het spoor of bij de spoorbrug sprake is geweest van koperdiefstal.
We volgen de Domeinenweg langs de Lende naar de noordelijke punt van de Catspoolder, waar een enorme zwerfkei ligt, die zo'n 150.000 jaar geleden hier door een gletsjer is meegevoerd vanuit het zuiden van Zweden, en die naar schatting 1.400 miljoen jaar oud is.
Verderop zien we aan de overzijde van de Lende de Amerikaanse windmolen staan, ofwel het Molentje van Teun Tolman.
Over het Hemweg gaan we het moerasgebied van de Lendevallei in. Daar steken we de brede Steggerdasloot over, die in 1604 is gegraven voor de afvoer van gewonnen turf in dit gebied van petgaten.
Aan het eind van een oude meander van de Lende, komen we weer uit op het fiets- en wandelpad langs de Lende. We volgen de Lende dan tot aan de Kontermansbrug.

De Hoeve en Rode Dorp
Vanaf de Kontermansweg gaan we een mooie singelpad op, dat ons naar De Hoeve voert. In dit dorp passeren we tegenover de dorpsschool het kerkje, met ernaast een klokkenstoel op het kerkhof.
Al snel daarna verlaten we het dorp over de Jokweg, en steken we de Noordwolder vaart over. Rechts van de weg hebben aanwonenden een mooi perceel siertuin aangelegd met mooie planten, waarmee de tuin het uiterlijk heeft gekregen van een stinsenplantentuin.
We passeren de Stellingenhoeve en de Jacobus hoeve.
Daarna gaan we het bosgebied van de Noordwolder meenthe in. Over een breed zandpad gaan we door het bos- en heidegebied van De Meenthe.
Haaks op het zandpad ligt de doorgaande straat van het buurtschap het Rode Dorp, dat werd gecreëerd door hier in 1922 22 huurwoningen aan weerszijden van de weg te bouwen.
Langs de Vrijheidsweg in het bos liggen aan beide zijden van het bospad grote stapels kaphout.

Van Zandhuizen naar de Beckhofschans
Via de IJkenweg en de Oldeberkoperweg lopen we naar Zandhuizen. 
Bij het begin van de bebouwde kom gaan we het plaatselijke voetbalveld op, waar we op een bankje in het toegangshokje in de luwte van onze koffiepauze kunnen genieten. 
Daarna verlaten we de N353 om in Zandhuizen de Zandhuizerweg op te gaan. We doorkruisen dit snoer-esdorp en volgen de Meulenveldweg, tot bijna aan de Beckhofweg toe. 
Daar gaan we een graspad op, om al snel daarna een mooi natuurgebiedje op te gaan van bos en open heideveld.
Aan de andere zijde van dit natuurterrein gaan we via de Zandhuizerweg wel de Beckhofweg op, om verderop in een bosperceel rond de Beckhofplas te lopen.
Teruggekeerd op de Beckhofweg lopen we door naar de brug over de Lende.
Hier hebben allerlei grondwerkzaamheden plaatsgevonden, onder andere het aanleggen van een vistrap bij de stuw in de Lende.
Aan de overzijde van de Lende gaan we de Beckhofschans (1623) op, die in de Tachtigjarige oorlog deel uitmaakte van de Friese Waterlinie, ter verdediging van de Friezen tegen de Spanjaarden.

Van de schans naar het kanon
Daarna gaan we terug over de Lende, en volgen we - het Lendebos doorkruisend - de Madenweg langs de Lende. 
Bij de volgende vistrap in de Lende zijn vier mannen van Visserij Nederland en van het waterschap bezig om zoveel mogelijk dieren te vangen, waarschijnlijk voor wetenschappelijk onderzoek. We zien dat ze met hun schepnetten enkele kleine visjes vangen, en die overhevelen in grote plastic tonnen.
We moeten daarna een klein eindje langs de N353, hier de Noordwolderweg, om verderop het Koepelbos binnen te lopen, waar onder andere enkele kunstwerken staan opgesteld in dit parkachtige bos in Engelse landschapsstijl.
Maar ook een oude boom vol zwammen steelt qua schoonheid de show hier in het bos.
Aan de overzijde van de N351 - de Stellingenweg - vervolgen we onze bosroute door het Koepelbosch.
Aan de noordzijde van het Koepelbosch steken we wederom de N353 over, om de bebouwde kom binnen te lopen, naar het kanon van Oldeberkoop, dat bij opgravingen in 1979 is gevonden in de Beckhofschans.
In het dorpscentrum passeren we de 12e eeuwse Bonifatiuskerk van Oldeberkoop, en naast het oudste huis (1720) van Oldeberkoop staat onze auto geparkeerd.
We rijden om 14:00 uur terug naar onze andere auto, en gaan vanuit Wolvega weer terug naar huis.

Geen opmerkingen: