woensdag 21 februari 2024

Stellingenpad van Havelte naar Giethoorn

Dinsdag 20 februari 2024
 
Over het Binnenpad langs de dorpsgracht door Giethoorn

















Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

Langs de Steenwijker Aa naar Flagelanten in Giethoorn
Vandaag lopen we onze derde dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van het Drentse Havelte naar het Overijsselse Giethoorn, over een afstand van 20,1 kilometer. Dit zijn de laatste 7 kilometers van deeletappe 3a en de gehele deeletappe 3b van onze wandelgids. 
Het thema van Etappe 3 is: 'Langs de Steenwijker Aa naar Flagelanten in Giethoorn'.
Om 8:00 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar Giethoorn te rijden, waar we de auto nabij het dorpscentrum parkeren. Daarna rijden we met de andere auto door naar Het Schier bij Havelte, want bij de marechaussee-kazerne van Het Schier begint onze derde dagtocht van het Stellingenpad.
Het is graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts drie graden. Het is overwegend bewolkt, maar droog, en naarmate de wandeltijd voortschrijdt, begint het iets harder te waaien. Al met al hebben we goed, fris wandelweer vandaag tijdens onze etappe door westelijk Drenthe en noordelijk Overijssel.

Havelterberg en Het Schier
Vanaf de Van Helomaweg lopen we van de Hunebeddenweg ter hoogte van hunebed D53 om 9:40 uur de Havelterberg op.
Van bovenaf krijgen we een mooi overzicht over de beide hunebedden aan de voet van de Havelterberg, met in de verte in het noordoosten het Holtingerveld.
Bovenop de Havelterberg verwijst een informatiepaneel naar de prehistorische grafheuvel op deze hoogte.
Iets verderop komen we langs één van de vele bomkraters, die hier nog het restant zijn van bombardementen door de Geallieerden op het destijds door de Duitse bezetters hier aangelegde vliegveld. Sommige van deze bomkraters zijn met regenwater gevuld, en zijn daarmee nu een mooie biotoop voor plant en dier.

Kamperzand en Johannes Postkazerne 
Over hier en daar drassige paden lopen we door naar de Van Helomaweg, die we oversteken, om aan de overzijde het bos- en heidegebied te doorkruisen.
Een mooi kleurenpalet van plantengroei bedekt het glooiende heideveld van dit natuurgebied.
Vlak vóór de grote stuifzandvlakte van het Kamperzand worden we met een groot informatiebord gewaarschuwd voor het militair oefenterrein dat daar vóór ons ligt.
Met een boog gaan we door het bos om het Kamperzand heen, op weg naar de Johannes Postkazerne.
We lopen langs legertrucks, die achter het hoge hekwerk staan opgesteld op het kazerneterrein.
Bij de achteringang van de kazerne is de intercom-paal beplakt met een groot aantal stickers van legergroeperingen die hier passeerden, zoals compagnieën, bataljons, brigades en regimenten.

Kallenkote en Steenwijk
Nadat we het bos achter ons hebben gelaten, wandelen we het lintdorp Kallenkote binnen. Daar komen we langs De Maargjes Hoeve, een melkveebedrijf, zorgboerderij, theeschenkerij, boerderijwinkel, kooklokaal, met achter op het terrein ook nog een heel klein (trouw)kerkje. Hier biedt men ook dagbesteding en logeeropvang aan diverse doelgroepen. We drinken hier koffie in de theeschenkerij. Binnen zit nog een wandelaar. Ze vertelt dat ze vannacht heeft overnacht in het Hunenhuis aan het Holtingerveld, en dat ze vandaag naar Steenwijk wandelt. Achter de theeschenkerij is een grote boerderijwinkel met een breed assortiment aan bijvoorbeeld food en kado-artikelen.
Buiten ontmoeten we een wandelend stel, dat vertelt zojuist in Steenwijk begonnen te zijn met het Maarten van Rossumpad, dat uiteindelijk eindigt in Den Bosch. Zij wandelen vandaag naar Havelte.
Direct na deze koffiepauze wandelen we vlak vóór het viaduct onder de A32 Kallenkote uit.
En aan de andere kant van deze autosnelweg wandelen we direct Steenwijk binnen.
Na de oversteek van de spoorlijn gaan we de Steenakkers op, om al vrij snel daarna door de brede laan van de Dennenallee tussen twee Steenwijker woonwijken van het Kornputkwartier naar de Meppelerweg te wandelen.
We zijn inmiddels overgestapt van het Drentse Wandelknooppuntennetwerk op het Overijsselse Keuzepuntennetwerk, dus krijgen we te maken met een andere vorm van bewegwijzering.

Langs de Stouwsloot en de Achtervenen naar De Klosse
Aan de overzijde van de Steenwijkerweg gaan we het Bedelaarspad op, het glooien open veld van het Steenwijkerkamp op. We komen langs het hoogspanningsstation midden in het veld, en lopen verderop het dorpje Onna binnen.
Aan de andere kant van het dorp lopen we over de Bootmansweg naar De Stouwe. 
Hier gaan we een grasdijk op langs de Stouwsloot, die hier de provinciegrens vormt tussen Overijssel - waarin wij lopen - en Drenthe, aan de overzijde van de brede sloot. Stouwsloot is overigens de benaming van een grenssloot.
Vóór ons loopt een wandelend stel met een hond. Als we ze inhalen, praten we een tijd met elkaar. Zij bewandelen het Stellingenpad ook. Ze zijn op vakantie in Donkerbroek, en lopen dagelijks zo'n 10-15 kilometer met de hond. Gisteren liepen ze tot Onna, en vandaag wandelen ze evenals wij naar Giethoorn. Het zijn fervente wandelaars, nog zonder pelgrimservaring, maar wel belangstelling om wellicht nog eens het pelgrimspad op te gaan.
Nadat we de Burgemeester Slompweg hebben gekruist, komen we langs de Zandput Onna, een uitgestrekte zandwinput in de polder Bovenakkers.
Na enkele kilometers grasdijk gaan we ter hoogte van de Achtervenen de Gasthuisdijk op, om dan langs de Achtervenen - rechts van ons - en via de Heulenbrug over de Nieuwe Vaart naar het buurtschap De Klosse te lopen.

Over de Stouwe naar Giethoorn
Buiten De Klosse gaan we De Bramen op, op weg naar Giethoorn. Daar vinden we bij een windmolentje een picknickbank, waarop we plaatsnemen voor onze lunchpauze. Rondom ons zien en horen we in het veenweidegebied heel veel watervogels.
Via de brug in De Bramen steken we de Stouwe over, die het meer van het Bovenwijde met de Nieuwe Vaart verbindt. In de verte zien we in het noorden nog de 85 meter hoge kerktoren van Steenwijk, die voor ons al vele kilometers lang een hoog baken in het landschap is.
Ten zuiden van de weg zien we verderop de Drostenkooi, een grote, nog functionerende eendenkooi.
Dan is het niet zover meer naar Giethoorn.

Door Giethoorn
In Giethoorn gaan we de Kerkweg op.
Daar passeren we ook de stomp van de Molen Bakker.
Alhoewel het zeker niet druk is op deze koele dag in de voorjaarsvakantie, zijn de toeristen uit binnen- en buitenland al opvallend aanwezig.
Wij volgen het Binnenpad langs de dorpsgracht, met aan beide kanten van de gracht de karakteristieke bebouwing van Giethoorn.
Ter hoogte van de Doopsgezinde kerk - die helaas gesloten is - zien we het standbeeld staan van Albert Mol, die eind vijftiger jaren een hoofdrol (als dirigent) speelde in de beroemd geworden film over de Fanfare (1958) van Giethoorn.
Hier eindigt onze etappe van vandaag om 14:30 uur.
Met de auto rijden we vervolgens terug naar Het Schier, waar we de andere auto afhalen, om tot slot terug te rijden naar huis.

Geen opmerkingen: