dinsdag 5 maart 2024

Stellingenpad van Kalenberg naar Wolvega

Maandag 4 maart 2024
 
De Rietsnijder langs het Waterkeringpad van Kalenberg

















Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

Dwars door het hart van de Weerribben & Aan de oevers van de slingerende Lende
Vandaag lopen we onze zesde dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van het Overijsselse Kalenberg naar het Friese Wolvega, over een afstand van 18,2 kilometer. Dit zijn de laatste 4,7 kilometers van etappe 6 en alle 13,5 kilometers van etappe 7 van onze wandelgids. 
Het thema van Etappe 6 is: 'Dwars door het hart van de Weerribben'.
Het thema van Etappe 7 is: 'Aan de oevers van de slingerende Lende'.
Om 8:15 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar de brug over de rivier de Lende te rijden tussen Wolvega en De Blesse, waar we de auto parkeren. Daarna rijden we met de andere auto door naar het dorpscentrum van Kalenberg, want bij de brug over de dorpsvaart die door Kalenberg stroomt, begint onze zesde dagtocht van het Stellingenpad.
Het is 7 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts één graad. Het is overwegend bewolkt en droog, met nauwelijks wind, dus goed wandelweer vandaag tijdens onze etappe door de grensstreek van Overijssel en Fryslân.

Dwars door het hart van de Weerribben
Vanaf de brug over de dorpsvaart bij het beeld van De Rietsnijder van Kalenberg vertrekken we om 9:30 uur. 
Langs het water lopen we vanuit Kalenberg in de richting van Ossenzijl. 
We gaan hier inderdaad dwars door het hart van de Weerribben.
Eerst heet het pad nog het Waterkeringpad, en verderop - als we Ossenzijl binnenwandelen - heet het pad de Oudeweg.
Over de Motorkade bereiken we de Ossenzijler Brug.
Vanuit Ossenzijl gaat het dan door de polder Buitenbroek verder naar de rivier de Lende. Waar we de Lende oversteken, maken we de overgang vanuit de provincie Overijssel naar Fryslân.
Over de hoge Lindedijk gaat het dan voort met rechts onder aan de dijk de Lende. 
Links ligt het natuurgebied van de Rottige Meente. 
Een ooievaarspaar heeft al een nestruimte geconfisqueerd boven op een hoge nestpaal bij een boerderij-erf.
Wederom steken we de Lende over bij de Linthorst Homansluis.
Langs de jachthaven lopen we naar het Paviljoen van Driewegsluis. Dat is gesloten, maar we kunnen wel gaan zitten op één van de houten picknickbanken, waar we onze koffiepauze houden.

Aan de oevers van de slingerende Lende
Na deze koffiepauze steken we om 11:30 uur eerst de sluisbrug van de oude driewegsluis (1927) over. 
Direct daarna volgt de oversteek via de Gapenburgbrug over de Lende.
Dan blijven we het geasfalteerde fiets- en wandelpad van Gapenburg volgen, langs de slingerende rivier, met verderop Het Wijde, de langgerekte waterplas waar de Lende doorheen stroomt.
Bij de Sasweg aangekomen, zien we het groot aantal wegwijzers dat hier van de verschillende routes voor wandelaars en fietsers is aangebracht, onder andere van het Jabikspaad.
We stekende daar de oude Sasbrug (een oude keersluis) over, en gaan dan over het fiets- en wandelpad van de Sasweg langs de Lende naar het gemaal verderop.
Voorbij het gemaal gaat de Sasweg over in het Stroomkantpad, ook hier weer steeds langs de Lende, die verderop ook wel de Noordwolder Vaort wordt genoemd. 
Waar een brede meander van de Lende begint, passeren we molen De Gooijer in het natuurreservaat de Lendevallei, die aan de overzijde van de Lende staat.
Bij de Steenwijkerweg aangekomen, zien we links van ons de verhoging in het landschap, van de Blessebrugschans.
Op de Steenwijkerweg stappen we om 13:30 uur in de auto, om dan terug te rijden naar Kalenberg, waar we de andere auto afhalen, om vervolgens terug te rijden naar Feinsum.

Geen opmerkingen: