zondag 3 maart 2024

Orgelvesper in Stiens op Zondag Oculi

Zondagavond 3 maart 2024 
Orgelvesper in de Sint-Vituskerk van Stiens

Mijn ogen zijn altijd gericht op de Heer
Deze derde zondag in de Veertigdagentijd op weg naar het Paasfeest noemen we ook wel 'Zondag Oculi'. Oculi is Latijn voor 'ogen', en vandaag is derhalve het thema: 'Mijn ogen zijn altijd gericht op de Heer'.
Dat vieren we vanavond in de Sint-Vituskerk van Stiens met een Orgelvesper.
In deze vesper staat de muziek centraal. En die muziek wordt afgewisseld met lezingen, gebeden en samenzang. 
Vanavond zijn twee violistes te gast in deze avondviering, namelijk: Hiltje Corporaal en Francine Hoogslag. Samen met organist Auke de Boer zullen zij Kerksonates (ofwel Sonata da Chiesa) uitvoeren. 
Tevens luisteren we naar het fraaie Bader–van Dam-orgel, met orgelklanken van verschillende componisten.
De lezingen worden verzorgd door de lectoren Martha de Boer-van Slooten en Aukje Brouwer-Wiersma.
Vanwege de huidige Veertigdagentijd heeft deze orgelvesper vanavond een ingetogen karakter.

Ingetogen klanken van orgel, viool en zang
Voordat de kerkgangers welkom worden geheten, wordt op het orgel 'Ciaccona' gespeeld, van Johann Jacob de Neufville (1684-1712).
Tussen de Bemoediging met Drempelgebed en het Psalmgebed zingen we de psalm van Lied 25. Daarop volgt de bijbellezing uit Psalm 25, en zingen we de psalm van Lied 25a.
Dan luisteren we naar de eerste Sonata da Chiesa, Opus 1 van Arcangelo Corelli ((1753-1713), die wordt gevolgd door de twee schriftlezingen uit respectievelijk de bijbelboeken Exodus en Efeziërs, met samenzang van achtereenvolgens Lied 9 en 612 als antwoord op beide bijbellezingen.
Het stiltemoment met afsluitend de voorlezing van het gedicht 'Gods wet komt út de donkerheit' wordt voorafgegaan door het koraalspel over 'Gelobet seist du Jesus Christ', achtereenvolgens in de versies van Heinrich Scheidemann (1683-1729) en Johann Sebastian Bach (1685-1719).
De tweede Sonata da Chiesa is van Johann David Heinichen (1683-1719).
Het Magnificat 'De lofzang van Maria' en 'Magnificat fuga' van Johann Pachelbell (1653-1706) worden achtereen afgesloten met samenzang uit Liet 157.
Na het Koraalvoorspel op de Gebeden bidden we de 'jûnsbea': 'Bliuw by ús, Hear', afgesloten met het samen zingen van Lied 263.
De zegenbede aan het eind is van frater Erik Schaeffer.
Dan klinkt als naspel een kerksonate van Wolfgang Amadeus Mozart, en verlaten de kerkgangers de kerkzaal na een hartelijk en welverdiend applaus voor de uitvoerenden van deze orgelvesper.

Geen opmerkingen: