zaterdag 30 maart 2024

Passanten op het Jabikspaad langs Feinsum

Zaterdag 30 maart 2024
 
Pelgrimeren op het Jabikspaad bij Feinsum

Jabikspaad Noord > Zuid
Zomaar weer twee wandelaars op het Jabikspaad langs Feinsum vandaag.
Aan het begin van de middag arriveert de eerste pelgrim op het Jabikspaad bij onze Refugio Ultreia Feinsum. 
Ze is vanmorgen begonnen met het Jabikspaad bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en loopt vandaag over het Jabikspaad tot aan Jelsum. 
Voor haar is het Jabikspaad een mooie introductie in het pelgrimeren op de Spaanse Camino's, want over enkele maanden zal ze de Camino Franchés van Saint-Jean-Pied-de-Port lopen tot aan Léon, om dan door te steken naar het zuiden, naar Oviedo, waar ze dan verder gaat pelgrimeren op de Camino Primitivo naar Santiago de Compostela.
Na het verkrijgen van ons refugiostempel in haar pelgrimspaspoort gaat ze het Jabikspaad weer op, om zo via de Hege Hearewei richting Stiens te lopen.

Jabikspaad Zuid > Noord
Nog geen uur later meldt zich weer een wandelaar bij onze Refugio Ultreia Feinsum. 
Ook zij wil graag een refugiostempel, in haar routegids van het Jabikspaad, maar deze wandelaar uit het Friese Burgum vertelt dat ze het Jabikspaad niet systematisch, doch kris-kras gaat lopen. 
Af en toe een traject van zo'n 10-15 kilometer, waarbij het niet uitmaakt of het noord-zuid of zuid-noord gaat.
Ze heeft wel belangstelling voor het pelgrimeren op een camino, bijvoorbeeld op de Caminho Portugués, maar heeft daaromtrent nog geen vastomlijnde plannen. 
En juist daarvoor is het een goed idee om eerst alvast eens het Jabikspaad te gaan bewandelen, om zo alvast kennis te maken met het bewandelen van pelgrimspaden. 
Ze oriënteert zich in Feinsum nog even op de mogelijkheden van de terugreis met het openbaar vervoer, en besluit dan dat voor vandaag (vanuit Koarnjum) ons dorp Feinsum voor haar vandaag haar eindhalte is, dus na het verkrijgen van haar pelgrimsstempel wandelt ze door ons dorp naar de provinciale weg, om daar te bus terug te nemen naar Koarnjum, waar haar vanmorgen aldaar geparkeerde auto op haar wacht voor de terugreis naar huis.

Geen opmerkingen: