Langs de Binnenhaven naar de Grote Kerk van Vollenhove |
Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd.
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.
Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema.
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.
Over de oude Zuiderzeedijk naar Vollenhove en Blokzijl
Vandaag lopen we onze vijfde dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van het Overijsselse Sint-Jansklooster - met een klein stukje door Flevoland - naar het Overijsselse Kalenberg, over een afstand van 18,9 kilometer. Dit zijn de laatste 12,1 kilometers van etappe 5 en de eerste 6,8 kilometers van etappe 6 van onze wandelgids.
Vandaag lopen we onze vijfde dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van het Overijsselse Sint-Jansklooster - met een klein stukje door Flevoland - naar het Overijsselse Kalenberg, over een afstand van 18,9 kilometer. Dit zijn de laatste 12,1 kilometers van etappe 5 en de eerste 6,8 kilometers van etappe 6 van onze wandelgids.
Het thema van Etappe 5 is: 'Over de oude Zuiderzeedijk naar Vollenhove en Blokzijl'.
Om 8:00 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar het centrum van Kalenberg te rijden, waar we de auto parkeren. Daarna rijden we met de andere auto door naar Sint-Jansklooster, want bij de Monnikenmolen van Sint-Jansklooster begint onze vijfde dagtocht van het Stellingenpad.
Het is 5 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts drie graden. Het is overwegend bewolkt. Tijdens de heenreis regent het af en toe licht, en als we vertrekken in Sint-Jansklooster, miezert het nog heel licht. Snel wordt en blijft het droog, met nauwelijks wind. Heel af en toe zien we een glimpje van de zon, maar de bewolking overheerst. Al met al hebben we goed wandelweer vandaag tijdens onze etappe door voornamelijk noordelijk Overijssel.
Landgoed De Oldenhof en Kadoelermeer
Vanaf de Monnikenmolen aan de Molenstraat vertrekken we om 9:30 uur vanuit Sint-Jansklooster, om over de Halleweg door De Bergkampen naar het Landgoed De Oldenhof te lopen, waar we langs de Havezate Oldenhof lopen.
Aan de overzijde van de Open Swolle (N331) gaan we in de richting van het Kadoelermeer. Waar de Kadoelerweg overgaat in de Noordwal gaan we de voormalige Zuiderzeedijk op, waar we in de Bentpolder het geasfalteerde pad boven op de dijk volgen, met links het Kadoelermeer en rechtsonder ons de Noordwal aan de voet van de oude zeedijk.
Verderop komen we langs het kunstwerk 'Krusende flerken', dat door de Friese kunstenaar Ids Willemsma is gemaakt. Dit is de stalen verbeelding van de twee gekruiste vleugels van een eend, die een duikvlucht onder water maakt.
Waar het water van het Vollenhoverkanaal - dat door het Kadoelermeer loopt - een bocht naar rechts maakt, lopen we vanaf het hoogspanningsstation van Vollenhove langs het Vollenhoverkanaal, richting Vollenhove.
Op de Voorst, die parallel aan het kanaal ligt, wandelen we de bebouwde kom van Vollenhove binnen.
Van Vollenhove door Flevoland naar Blokzijl
De schoorsteen van de Vollenhover Palingrokerij rookt als we bij de binnenhaven, de oude haven van Vollenhoven, arriveren. Daar zien we de Grote Kerk van Vollenhove prominent vóór ons staan.
Alhoewel de kerkdeur open is, mogen we niet verder dan in de hal, want binnen zijn schilders bezig met de schilderbeurt van het interieur van de kerk.
Langs de voormalige Latijnse school - het Lemkerhuis - lopen we door naar de passantenhaven.
Op een bankje in de passantenhaven houden we - na de eerste zeven kilometers - onze koffiepauze om 10:45 uur.
Na deze pauze steken we het Vollenhoverkanaal over, en dan gaat de route een eindje verder door Flevoland, boven op de polderdijk langs het Vollenhovermeer.
Dit Vollenhovermeer heeft het karakter van een randmeer, maar dat stopt ongeveer halverwege Blokzijl, waar we ongemerkt de provinciegrens tussen Flevoland en Overijssel oversteken.
Vanaf hier is het water rechts van ons niet meer dan een kanaal, en we weten dat vanaf hier de Flevopolder (Noordoostpolder) zonder randmeer grenst aan Overijssel en aan Fryslân verderop, hetgeen een historische vergissing is geweest vroeger, aangezien dat een tamelijk nadelige invloed heeft gehad op de (veel te sterke) ontwatering vanuit Fryslân, waar bijvoorbeeld door het inklinken van de veenpakketten een nogal vervelende bodemdaling uit voort is gekomen, met alle gevolgen voor bijvoorbeeld woningen van dien.
Via Baarlo naar Nederland
Bij de toegangssluis van Blokzijl arriveren we in dit voormalig Zuiderzeestadje.
Bij de ingang van de oude sluis staat het kunstwerk van de Blokzijlse koopmansvrouw.
Langs de grote havenkolk lopen we over de Noorderkade naar mijn nicht Tjikkie, die hier woont, waar we een kop koffie drinken en ruim een uur gezellig met elkaar aan tafel vertoeven, familieverhalen uitwisselend.
Over de Kuinderdijk lopen we daarna Blokzijl uit, over de N333, bovenop de voormalige zeedijk naar Baarlo.
Langs de klokkenstoel bij de oude begraafplaats van Baarlo gaan we binnendijks verder.
Over de Baarlingerweg gaat het verder door het natte veenweidegebied van de Baarlingerpolder.
In de bocht van de Veldhuisweg passeren we de zuivelboerderij 'Weerribben Zuivel'. Bij de parkeerplaats van deze zuivelboerderij staat een partij gestapelde turven, waarschijnlijk uit de Weerribben.
Een eind verderop, links van ons in de Weerribben, zien we dikke rookwolken waar rietsnijders grote partijen riet verbranden. De streek ten oosten daarvan wordt gehuld in een dichte rookwolk, waar we straks nog duidelijk merkbaar doorheen gaan.
Om 14:00 uur komen we aan in het buurtschap Nederland.
Naar Kalenberg in de Weerribben
In Nederland steken we de Heer van Diezenvaart over, en dan volgen we die in noordelijke richting, over het Waterkeringpad, de Weerribben in.
Waar we het uitgestrekte natuurgebied van de Weerribben binnenlopen, wordt al melding gemaakt van de werkzaamheden die hier momenteel in de Weerribben worden uitgevoerd. Links en rechts van het Waterkeringpad zien we in de rietlanden machines en mensen werkzaam. Veel bomen en struiken langs het voet- en fietspad van het Waterkeringpad zijn inmiddels gerooid, dus het ziet er nogal kaal uit aan weerzijden van het asfaltpad. Her en der liggen stapels riet, boomstammen en houtsnippers, wellicht om binnenkort afgevoerd te worden vanuit de Weerribben.
Dit slingerpad voert ons naar Kalenberg-Zuid, waar we in de rook van het rietbranden het dorp Kalenberg binnenwandelen.
Met links de woningen en rechts de vaart en aan de overzijde ook woningen lopen we door Kalenberg.
In de tuin van één van de huizen kun je buiten een pelgrimsstempel van het Jabikspaad in bijvoorbeeld je wandelgids afdrukken. We doen het wel, maar het zogenoemde Zegel van Kalenberg is nagenoeg niet te onderscheiden, omdat het stempel veel te vochtig is en waterig op papier komt te staan. Maar goed, we hebben het stempel nu wel.
Bij de brug over de vaart midden in het dorp steken we de dorpsvaart over, waar onze auto staat geparkeerd.
Dan rijden we om 14:45 uur naar Sint-Jansklooster terug, waar we onze andere auto afhalen, om tenslotte terug te rijden naar Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten