woensdag 14 februari 2024

Stellingenpad van Vledder naar Havelte

Maandag 12 februari 2024
 
De Westerbeeksloot over in het Sterrebosch bij Frederiksoord

















Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

Van Hunebed tot de Maatschappij van Weldadigheid
Vandaag lopen we onze tweede etappe van het Stellingenpad, namelijk van het Drentse Vledder naar het Drentse Havelte, over een afstand van 17,6 kilometer. Dit zijn de laatste 2,5 kilometers van deeletappe 1b en de gehele etappe 2, met aansluitend de eerste 0,5 kilometers van deeletappe 3a. 
Het thema van Etappe 2 is: 'Van Hunebed tot de Maatschappij van Weldadigheid'.
Om 8:20 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar Havelte te rijden, waar we de auto bij de marechaussee-kazerne van Het Schier nabij Havelte parkeren. Daarna rijden we met de andere auto door naar Vledder, want bij Herberg De Wilde Hof begint onze tweede etappe van het Stellingenpad.
Het is graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts drie graden. Het is overwegend bewolkt, maar af en toe breekt de zon even door. Al met al hebben we aangenaam wandelweer vandaag tijdens onze etappe door westelijk Drenthe.

Door het bos met een boog om Vledder
Vanaf de Havelter Middenweg lopen we om 9:40 uur het Vledderveld op, tot aan de Reeweg. Over de Reeweg lopen we naar en daarna onder andere over een bosrandpad door het bosgebied dat ten westen van Vledder ligt. 
Vlakbij de ijsbaan van Vledder staat het bospad met de bosstrook links en rechts ervan over de volle breedte onder water in dit natte bosgebied, dus we nemen direct de afslag in het bos naar de Vledderweg. Langs die N855 lopen we over het parallelle fietspad naar Miramar Zeemuseum. 
Dit museum is nu nog gesloten, maar zal in de voorjaarsvakantie wel open zijn.
We gaan het museum voorbij, en dan verder langs de N855.
Een eindje verderop steken we de Vledderweg over, om het bosperceel in te gaan. Vlak voor de oude  schietbaan van Frederiksoord buigen we af in westelijke richting. 
Als we het bos uit komen, lopen we over de Koningin Wilhelminalaan naar het begin van de bebouwde kom van Frederiksoord.

Door het bos met een boog om Frederiksoord
Wederom gaan we het bos in, het Sterrebosch (1770). Hier steken we op een gegeven moment de diepliggende 17e eeuwse Westerbeeksloot over.
Daarna komen we langs Huis Westerbeek.
Aan het eind van de oprijlaan van Huis Westerbeek staat een houten picknickbank, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze, heel even heerlijk in de aangename zonneschijn.
Op de Majoor van Swietenlaan gaan we voorbij de betonnen grenspaal van de Kolonie van Weldadigheid.
Vlak vóór Nijensleek steken we de Hoofdweg over, om dan langs een bomenzoom in zuidoostelijke richting te lopen. Bij een klein broekbos zien we een ooievaar hoog op het ooievaarsnest op een nestpaal staan.
Als we even later over het fietspad langs de Van Helomaweg lopen, zien we links van de weg hoog in de bomen een reigerkolonie, waar overigens niet alleen reigers, maar ook ooievaars nestelen. 

Langs de Wapserveensche Aa naar Wapserveen
Bij de stuw in de Wapserveensche Aa steken we de N353 over.
Daarna volgen we een heel eind het brede zandpad met links van ons de Wapserveensche Aa, en rechts van ons Polder Ten Kate.
Verderop gaat het natte weidegebied over in het natuurreservaat, dat voornamelijk uit broekbos bestaat.
Bij nagenoeg alle dammen staan bordjes: Kwetsbaar gebied; geen toegang. 
Wij blijven het zandpad drie kilometer lang volgen, tot voorbij de volgende stuw in de Wapserveensche Aa.
Waar de Wapserveensche Aa en de Vledder Aa bij elkaar komen, blijven wij het brede zandpad langs de Wapserveensche Aa volgen.
Over de Wapserouwenweg gaat het vervolgens naar het lintdorp Wapserveen.

Over het Holtingerveld
Vanuit Wapserveen nemen we de Studentenkampweg in zuidelijke richting. Waar we bij een bosperceel komen, gaan we langs de bosrand links om het bosgebied heen. We betreden dan het Holtingerveld, waar her en der bruine en zwarte Schotse Hooglanders grazen. 
In het Holtingerveld gaan we het G.H. Voermanpad op, en dan passeren we al vrij spoedig het heide-/ bosmeertje van de Meeuwenkolonie.
We blijven het geasfalteerde pad volgen, en kruisen verderop twee brede zandwegen die het militair oefenterrein doorsnijden. Het haaks daarop staande zandpad is door het zware verkeer zo diep uitgesneden, dat het over de volle breedte onder water staat, dus we gaan voort over de smalle heideberm lang het zandpad.  
Langs een omvangrijke solitaire boom wandelen we in de richting van de Havelterberg, naar het Hunehuis, het natuurvriendenhuis van het Nivon. 

Hunehuis en Hunebeddenweg
Achter het Hunehuis vinden we een geschikte zitplaats om daar onze lunchpauze te houden.
Daarna gaan we de Hunebeddenweg op naar eerst hunebed D54. 
En vlak daarna komen we langs hunebed D53.
Bij dit hunebed gaan we tijdens onze volgende etappe de 19 meter hoge stuwwal van de Havelterberg op, maar nu verlaten we de doorgaande wandelroute, om over de Hunebeddenweg naar de marechausseekazerne aan de overzijde van de Van Helomaweg te lopen, waar onze auto geparkeerd staat.
Dan rijden we om 14:00 uur vanuit Het Schier terug naar Vledder, waar we de ander auto afhalen, om tenslotte terug te rijden naar huis.

Geen opmerkingen: