woensdag 14 februari 2024

Verstoppertje bij Alliade in Stiens

Zondagmiddag 11 februari 2024
 
Dominee Jaap Overeem tijdens de kerkdienst bij Alliade in Stiens

















Young Christian Singers bij Alliade
Het is weer feest in Stiens, want bij Alliade aan de Ieleane te Stiens wordt vandaag de periodieke kerkdienst georganiseerd, in het samenwerkingsverband van Alliade Gehandicaptenzorg en de Protestantse Gemeente te Stiens.
Voorganger van deze bijzondere viering is de Stienser dominee Jaap Overeem, geestelijk verzorger van Alliade.
Aan deze feestelijke kerkdienst werkt vandaag een gospelgroep mee, en niet zomaar een gospelgroep, want: de Young Christian Singers uit Leeuwarden, een gospelband & gospelkoor met een populair repertoire en een prima performance. 
Deze kerkdienst voor bewoners en medewerkers van Alliade en voor alle familieleden, kerkelijke gemeenteleden en alle andere belangstellenden wordt gehouden in een vanmiddag nagenoeg volle sport- en spelzaal van Alliade.

Verstoppertje
Het thema van deze kerkdienst is 'Verstoppertje'.
Voordat en nadat de klankschaal - als symbool van een kerkklok - heeft geklonken, luisteren we naar 'You're the fire' en zingen we 'Tienduizend redenen tot dankbaarheid' samen met de Young Christian Singers.
Bij het aansteken van de Paaskaars zingen we samen met de gospelgroep 'Kom bij ons, o Heer, komt bij ons', en dan krijgen we 'de groeten van God'.
Na het aanvangsgebed zingt de gospelgroep 'I am so blessed', over dat je er mag zijn zoals je bent, en dat jij gezegend bent. 
Het thema van deze dienst wordt gepresenteerd. Dominee Jaap heeft zich verstopt achter de gospelgroep, en als de koorleden bukken, ontdekken we dat zich daar nóg iemand heeft verstopt, namelijk 'Buurman', een zekere Zacheüs, een bepaald niet populaire oppertollenaar met een slechte reputatie, die hoog vanuit een boom wel eens wil zien wie die Jezus is, die voorbijkomt. 
Voordat de vertelbijbel open gaat, zingen we met zijn allen 'Lees je Bijbel, bidt elke dag', waarbij één van de bewoners van Talant het door haar zo geliefde lied bij het gospelkoor mag, en met passie gáát dirigeren. Daarna luisteren we naar het bijbelverhaal, over de zichzelf verrijkende Zacheüs, die in Jericho - tot afkeuring van de Joodse religieuze leiders - liefdevol wordt benaderd door Jezus. Iedereen haat Zacheüs, maar Jezus wil wèl bij Zacheüs (thuis) zijn, zo blijkt.  
Aansluitend zingen de Young Christian Singers de song 'Confidence', waarin wordt gevraagd om geloof zoals van Daniël, om hoop zoals van Mozes, om een hart zoals van David, en ook om bekering zoals van - jawel, daar is hij: - Zacheüs. 

Gezien!
Nu we het thema Verstoppertje achter ons hebben gelaten, is Zacheüs 'Gezien!'. Daarover gaat de verwerking in de toelichting van dominee Overeem: Heb je wel eens een fout gemaakt? Ja, wij allemaal wel. We maken wel fouten, maar we zijn het niet. Zacheüs dacht eerst alleen maar aan zichzelf, maar door de ontmoeting met Jezus keert hij zich om, ten goede, bekeert hij zich.
Mooi dat de gospelgroep dan dat prachtige lied zingt van 'Toch houdt U van mij'.
Nadat we met zijn allen geld hebben geschonken dat naar het Steunfonds voor vakanties voor mensen met een beperking gaat, zingen we gezamenlijk 'Jezus overwinnaar'. 
Daarna zingt de gospelgroep 'Baba Yetu' en zingen we samen 'Ik wens jou'.
Aan het eind van deze vrolijke kerkdienst krijgen we de Zegen van God, want we mogen er geheel van overtuigd zijn dat God wil dat het goed met ons gaat.
En dan komt er tot slot nog een fantastische afronding van deze kerkdienst, als de Young Christians Singers zingen: 'As long as I get King Jesus'.

Met ambitie en passie kwaliteit leveren
Deze song heb ik al meerdere keren in de uitvoering van deze gepassioneerde gospelgroep mee-beleefd, en elke keer weer is het een feest om dit lied met die krachtige solo-partij her te beleven.
Hier is sprake van een glansrol van deze gospelgroep inclusief band, en datzelfde geldt ook vandaag wel weer voor de bijdrage die voorganger Jaap Overeem in deze kerkdienst op de kaart zet. Als je er eens kennis van had willen nemen met hoeveel ambitie een voorganger iets goeds op de kaart wil zetten in een kerkdienst, en dat ook doet, en er dan zichtbaar - met dansante bewegingen - van geniet, dan had je vanmiddag even bij deze bijzondere kerkdienst moeten zijn om dat zelf te zien.
Een aansprekende voorganger zijn in dergelijke kerkdiensten is iets waar je de tijd voor moet nemen, waar je in moet groeien, en waar je altijd in kunt doorgroeien, dat zagen we in de voorgaande jaren, en dat zien we vandaag, en daar zullen we vast nog meer van zien, ook in de kerkdiensten van Alliade die hier nog op zullen volgen, dus, komt dat zien!

Geen opmerkingen: