Door de Blauwe Steentjes naar het Blauwe Bos |
Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd.
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.
Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema.
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.
Essenlandschappen, houtwallen en klokkenstoelen & Over het liefdesbruggetje van het Grootdiep
Vandaag lopen we onze achtste dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van Prikkedam naar Haulerwijk, over een afstand van 26,2 kilometer. Dit zijn de etappes 13 en 14 van onze wandelgids. Het thema van Etappe 13 is: 'Essenlandschappen, houtwallen en klokkenstoelen'.
Het thema van Etappe 14 is: 'Over het liefdesbruggetje van het Grootdiep'.
In onze wandelgids worden deze twee opeenvolgende etappes de 'zuidlus' genoemd. De doorgaande hoofdroute loopt namelijk (westelijker en) noordelijker.
Om 7:45 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar de Tonckensweg ten zuiden van Haulerwijk te rijden, waar we de auto parkeren. Daarna rijden we met de andere auto terug en door naar de Prikkedaem-brug over de Tjonger, want daar begint onze achtste dagtocht van het Stellingenpad.
Het is 8 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag nota bene tot 17 graden Celsius, wat voor deze voorjaarsdag in maart uitzonderlijk warm is. De jas kan al uit, dus het is genieten van aangenaam zonnig wandelweer vandaag tijdens onze etappe door de Stellingwerven.
Van Prikkedam naar het Makkingasterbos
Om te beginnen, steken we om 9:10 uur via de Prikkedaem-brug de rivier de Tjonger (Tsjonger) over, die ook wel de Kuinder (Kuunder) wordt genoemd. Die oversteek vindt plaats bij het kunstwerk van de rechtopstaande kano, die hier symbool staat voor de vroege bewoners uit de nieuwe steentijd.
Op de Kuinderweg passeren we het Kuinerbosje, en als we op de Meulenbosweg lopen, zien we linksvóór ons Makkinga al liggen, met onder andere de korenmolen De Weyert en de dorpskerk.
Bij de Bercoperweg aangekomen, staan we aan het begint van de bebouwde kom van Makkinga.
Toch gaan we Makkinga niet in, want de routegids voert ons aan de andere zijde van de Bercoperweg naar een mooie singel, die we bewandelen naar het Makkingasterbos.
Laagduurswoude en Hoogeduurswoude
Na een mooi bospad door dat bosperceel steken we de N351 over, en iets oostelijker nog een keer, om dan over De Harken (eerst nog onverhard) naar het buurtschap Laagduurswoude te lopen.
Waar Laagduurswoude begint, gaan we direct een bosperceel in, met hier en daar open velden in het bos.
Als we om het Meertje van Laag Duurswoude heen lopen - een voormalig zandwinput (1971-1972) - ontmoeten we in het bos een 73-jarige man, die bij zijn tractor met aanhanger geniet van zijn koffiepauze. Hij vertelt dat hij van de particuliere boseigenaar toestemming heeft om tegen betaling de omgevallen bomen te rooien, om het hout te gebruiken als haardhout. Maar het is dit jaar voor hem wel de laatste keer dat hij dit doet, vertelt hij, want gezien zijn leeftijd wordt het voor hem te zwaar om alles te zagen en af te voeren. Hij is van plan voor de komende drie jaar nu hout te kappen, en dan is het voortaan afgelopen met zijn jaarlijkse bezigheid hier in dit bosperceel.
Even later verlaten we het bosperceel van Laagduurswoude, en gaan we naar het volgende buurtschap, namelijk Hoogeduurswoude.
Via Buttinga naar Oosterwolde
Dat gaat over in het buurtschap Buttinga, waar we een oude pingo-ruïne passeren.
Via het tunneltje van de Duistereweg gaan we onder de N381 door, om dan door het bos langs de rioolwaterzuiveringsinstallatie over de Duistereweg de bebouwde kom van Oosterwolde binnen te lopen.
Aan de overzijde van de Opsterlandse Compagnonsvaart vervolgen we onze route langs de vaart in de richting van het dorpscentrum van Oosterwolde.
Aangekomen bij de openbare bibliotheek gaan we daar naar binnen voor onze koffiepauze van vandaag.
Na deze pauze gaat het verder over het Domineespad en de Wemeweg naar de dorpskerk van Oosterwolde, met naast de kerk op het kerkhof de grote klokkenstoel.
Over de Ter Borghlaan lopen we langs een lang en smal bosperceel het dorp uit, om dan via het Jardingapad via de Jardinger Tille het Grootdiep over te steken.
Dit bruggetje wordt ook wel het liefdesbruggetje genoemd, omdat verliefde stellen hier door het aan deze brug hangen van een slot hun liefde bezegelen.
Ten westen van deze brug ligt een vispassage in het Grootdiep, in de vorm van een V, waardoor de trekkende vissen door het diepste punt van die V-stuwen tegen de stroom in stroomopwaarts kunnen zwemmen.
Door de Tjongervallei naar Haule
Aan de overzijde van het Grootdiep vervolgen we onze route over het Jardingapad naar het buurtschap Jardinga.
Van Jardinga lopen we door een oud essenlandschap naar en door het buurtschap Schrappinga, waarna we over de Weper naar de brug over de rivier de Tjonger wandelen. Bij deze brug staat een kunstwerk van Hein Mader
Als we daarna over de Veenpettenweg richting Haule lopen, kun je heel goed zien hoe laaggelegen en nat de graslanden van de Haulepolder zijn. De zwanen zwemmen in het ondergelopen grasland in deze polder. Verderop zien we Haule al liggen, met haar dorpskerk.
Aan het eind van de Veenpettenweg - waar we de Dorpsstraat op gaan - wandelen we aan de oostrand van de bebouwde kom het dorp Haule binnen.
Aan de Dorpsstraat staat een houten bank, waarop we onze lunchpauze hebben.
Door Haulerveld en Blauwe Bos naar Haulerwijk
Na deze korte pauze gaat de route verder over een fiets- en wandelpad naar het heide- en bosgebied van het Haulerveld. Over een brede boslaan lopen we door het Haulerveld in noordelijke richting.
Het bospad voert ons naar het heideveld Blauwe Steentjes.
Daar zien we voor het eerst een plaquette van het Stellingenpad, op een houten paal geschroefd langs de route.
Naar het oosten lopend, komen we terecht in het Blauwe Bos.
In dit bosperceel ontmoeten we twee dames, die een meegenomen gerbera over een donkere tak hebben gelegd, om vervolgens met een camera op een laaggeplaatste statief mooie foto's te maken van deze bloem op dood hout, met als achtergrond de schittering van het donkere water waar die dode tak in ligt.
Voorbij de parkeerplaats van het Blauwe Bos komen we aan op de Tonckensweg, waar onze auto staat.
Met deze auto halen we om 14:35 uur de andere auto op uit Prikkedam, waarna we naar huis terug rijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten