zaterdag 2 november 2019

Najaarsbijeenkomst Fryslân van Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Akkrum

Vrijdag 1 november 2019 
Afscheid van vier Regiocontactpersoneen in de Najaarsvergadering 2019 

















Friese pelgrims bijeen
De Najaarsbijeenkomst voor de leden van de Regio Fryslân van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob vindt vanavond plaats in de bovenzaal van Café Kromme Knilles te Akkrum.
Henk Spijkerman en Pieter-Bas de Jong, die vanavond de leiding hebben, heten de ongeveer dertig regioleden van harte welkom, en vertellen over een aantal activiteiten van en in onze Friese regio.
Zo horen we een en ander over het Café Saint-Jacques, over pelgrimeren voor de jeugd, en over het Pelgrimsinformatiecentrum in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, de Friese startplaats voor de bedevaart naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Afscheid regiocomitéleden
Na jaren trouwe dienst nemen een aantal leden van het Friese regiocomité afscheid van het organiserend comité. Met name comitélid Elly Koopman wordt welverdiend in het bijzonder in het zonnetje gezet, want Elly heeft al sinds het jaar 2007 een belangrijke bijdrage geleverd aan alle activiteiten van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in de provincie Fryslân. Elly en ook Diana, Joke en Hein worden daarna met zijn vieren bedankt namens de Friese regioleden, en ook uit naam van onze landelijke pelgrimsvereniging. Ze krijgen allen onder andere de Bildtse Jacobsschelp als souvenir.
Gelukkig zijn er ook weer enkele nieuwe Friese pelgrimsleden bereid gevonden om de organiserende taken van deze afscheidnemende regiocomitéleden over te nemen, dus het werk van en voor Friese pelgrims gaat ook na vanavond weer volop door.

Ervaringen en plannen
Daarna worden alle leden in de gelegenheid gesteld om kort iets te vertellen over hun nog recent pelgrimeren en over hun plannen om in de nabije toekomst het pelgrimspad per fiets of wandelend op te gaan. We luisteren naar mooie ervaringen en plannen, bijvoorbeeld over wandelen van Porto naar Santiago de Compostela, over de wandelpelgrimage van Vézelay via Le-Puy-en-Velay naar Saint-Jean-Pied-de-Port, over het begeleiden van kleine groepen pelgrims en van een ervaren pelgrim die al 16 pelgrimroutepaden heeft gelopen. Een ander heeft plannen om de Oekumenische Pilgerweg in voormalig Oost-Duitsland te lopen, en iemand heeft al heel lang als grootste wens om als pelgrim van start te gaan vanuit Le-Puy-en-Velay. Maar behalve wandelende pelgrims, zijn er vanavond ook fietsers die tochten fiets(t)en over de vele wegen die naar Santiago de Compostela leiden.

Pelgrimsparade
Aan het eind van het avondprogramma luisteren we aan de hand van een getoonde foto naar enkele ervaringen van fietsers en wandelaars, zoals bijvoorbeeld de fietstocht van het gezin van Pieter-Bas & Ellen met hun twee basisschoolkinderen, van het Groningse Lageland naar het Deense Legoland in Billund via onder andere de Jutlandroute. Verder luisteren we naar een impressie van Jitty en Margreet over hun wandelend pelgrimeren tussen het Franse Mont de Marsan en het Spaanse Logroño. En van Emke horen we over zijn vijftiende pelgrimsroute via de Camino Torres, van het Spaanse Salamanca naar het Portugese Ponte de Lima.
De avond wordt afgesloten met een Café Saint-Jacques, het informeel ontmoeten, waarin pelgrims elkaar heel veel hebben te vertellen en te vragen over ervaringen en plannen op de Europese pelgrimspaden.

Geen opmerkingen: