vrijdag 8 april 2011

Heropening van De Groate Kerk met Pelgrimsinformatiecentrum

Vrijdag 8 april 2011

De eigenaar van De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie - de Stichting Alde Fryske Tsjerken - heeft vanmiddag haar recent gerestaureerde kerk vanmiddag heropend. Op verzoek van de huurder - de Stichting De Groate Kerk - hebben zowel het interieur als het exterieur van De Groate Kerk een grondige opknapbeurt gekregen. Samen met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob hebben we als Stichting Jabikspaad Fryslân in het grote voorportaal een drie etages tellend Pelgrimsinformatiecentrum gecreëerd. Dit nieuwe centrum voor fietsers, wandelaars en pelgrims in spe is vanmiddag gelijktijdig geopend.

Voorafgaand aan de officiële heropening is een gevarieerd programma met verschillende sprekers van de diverse organisaties die deze restauratie en vernieuwing van De Groate Kerk in eendrachtige samenwerking mogelijk hebben gemaakt. Journalist-schrijver Herman Vuijsje verzorgt een uitdagende inleiding over de toenemende populariteit van het pelgrimeren, en over de manier waarop daar ook in Nederland wordt ingespeeld. Het plaatselijke duo 'Accordéon Mélancolique' verzorgt een muzikaal intermezzo, waarin ze de genodigden als het ware meenemen op een muzikale reis naar Santiago de Compostela.

De opening wordt verricht door Cees van't Veen, directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Buiten komen zo'n 100 basisschoolkinderen uit alle vier windstreken verkleed als pelgrims naar het kerkplein vóór De Groate Kerk. Daar worden feestelijke ballonnen opgelaten. En daarna volgt voor het groot aantal genodigden een informeel samenzijn, waarbij iedereen volop de gelegenheid heeft om De Groate Kerk van buiten en van binnen te bezichtigen. Achter de kerk - in het Jabikshuus - is een mooie tentoonstelling van de basisscholen over De Groate Kerk en over pelgrims en pelgrimeren. Ook het Pelgrimsinformatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân kan worden bezichtigd.

De heropening geniet volop mediabelangstelling. Vanmorgen was Omrop Fryslân aanwezig voor een nieuwsreportage voor het televisieprogramma 'Hjoed'. Het Friesch Dagblad brengt met twee grote foto's en een redactioneel artikel op de voorpagina's van het hoofblad èn van het Regio-katern dit evenement in woord en beeld; en om 18.30 uur komt Piet Paulusma voor de opname van zijn weerbericht-reportage, vanavond vanuit Sint-Jacobiparochie bij De Groate Kerk en het prachtige Pelgrimsinformatiecentrum, dat voortaan tweewekelijks op zaterdagen is geopend voor belangstellende fietsers, wandelaars en pelgrims in spe.

2 opmerkingen:

Dodo zei

Wiep,

Na jouw verhalen was ik nieuwsgierig geworden en ben vanmiddag even wezen kijken.
Erg mooi geworden, zeker de ruimtes van het pelgrimsinformatiecentrum.
Leuke brochures megenomen om thuis nog even te lezen.
Jammer dat ik jou vanmiddag niet heb ontmoet.
Ik zie je volgende week vast wel weer maar voor eerst wens ik jullie een goede zondag.

Jehannes van Haskera

Wiep Koehoorn zei

Dag Jehannes,
Ja, inderdaad jammer dat we elkaar hier niet hebben ontmoet. Fijn dat je ook bent gekomen om dit mooie nieuwe Pelgrimsinformatiecentrum te bezichtigen in de zo mooi gerestaureerde Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Al met al hebben we in de afgelopen drie Noordelijke Jacobsdagen zo'n 750 belangstellenden ontvangen en hen de gelegenheid gegeven kennis te nemen van dit mooie centrum voor fietsende en wandelende pelgrims van Sint Jacob.
Dank voor je bezoek en je positieve reactie.
Tot ziens.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
sjf17apr11