vrijdag 27 september 2019

Bildtse Jacobsschelp als souvenir

Vrijdag 27 september 2019
De Bildtse Jacobsschelp van Sint-Jacobiparochie



















Souvenir uit Het Bildt
Beeldend kunstenares Talea Jansma heeft een bijzonder souvenir ontworpen voor het Friese pelgrimsdorp Sint-Jacobiparochie, en bijvoorbeeld ook voor de pelgrims die het Fries-Overijsselse Jabikspaad bewandelen in de richting van het Spaanse Santiago de Compostela, of in omgekeerde richting naar Santiago aan het Wad (Sint-Jacobiparochie).
Dit mooie kunstwerk is uit een staalplaat gestanst en vervolgens bewerkt door Gjalt Vriesinga, die werkzaam is bij de Bildtse Meijer Metaalfabriek. Fabrieksdirecteur Hendrik Meijer sponsort de productie van dit souvenir, en de netto verkoopopbrengst van dit mooi vormgegeven collectors items is bestemd voor het goede doel van WarChild.
Het roestvrijstalen souvenir heeft de vorm van een Jacobsschelp, met de afmetingen van ongeveer 10 bij 15 centimeter, en is voor 15 euro op diverse plaatsen te koop langs de route van het Friese Jabikspaad, bij enkele winkels, horeca-gelegenheden en enkele officiƫle stempelposten van dit populaire pelgrimspad.

Pelgrimeren tussen wulk en jacobsschelp
Het Bildtse dorp Sint-Jacobiparochie, gelegen vlakbij de Waddenzeedijk, is al vele jaren het beginpunt en ook het eindpunt van de pelgrimsroute naar en vanuit het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

  • Nederlandse en Friese pelgrims pelgrimeren van Sint Jacob (Sint-Jacobiparochie) naar Sint Jacob (Santiago de Compostela). 
  • Maar je zou ook kunnen zeggen dat ze dan pelgrimeren van zee (de Waddenzee bij Zwarte Haan) naar zee (de Atlantische Oceaan bij Cap Finisterre).
  • En daarmee pelgrimeren ze ook van de wulk (de schelp van de Friese Waddenzee) naar de jacobsschelp (de schelp van de Atlantische Oceaan). 

Voor wie deze bijzondere pelgrimstocht al heeft gelopen, maar ook voor wie vanuit Sint-Jacobiparochie van start gaat met diens pelgrimage, is deze stalen standaard een prachtig souvenir, dat een mooie plek in huis verdient, ter herinnering of als stimulans.

Geen opmerkingen: