zaterdag 28 september 2019

Eerste Lustrum van Ma'laap in Stiens

Zaterdag 28 september 2019 
Workshop henna tekenen tijdens het eerste lustrum van Ma'laap in Stiens  

















Contact & Verbinding
Dit jaar is het al weer vijf jaar gelden dat Ma'laap werd opgericht in Stiens.
Ma’laap betekent 'verbinding' of 'contact' in het Urdu, één van de talen die in Pakistan worden gesproken. Contact en verbinding is ook waar het project 'Ma'laap' voor staat. Contact en verbinding met een Christelijke gemeenschap in Lahore, een grote stad in Pakistan. Het gaat om de christelijke, kerkelijk gemeente in Pakistan, waarvan ons gemeentelid Nasir en zijn familie voorheen gemeentelid waren. Vanuit dat contact en die verbinding ondersteunen we vanuit Stiens deze christelijke geloofsgemeenschap in het Pakistaanse Lahore. Centraal hierin staat de ondersteuning van kinderen. Het doel van Ma’laap is om de kinderen christelijk onderwijs te geven vanaf de leeftijd van 6 jaar tot ongeveer 16 jaar, waarna ze de schoolperiode met een examen afsluiten. Daarmee worden hun kansen op een betere toekomst aanmerkelijk vergroot. Een aantal kinderen woont door omstandigheden ook in de school.
Ma'laap is in Stiens opgericht door een groep Pakistaanse en Friese jongvolwassenen, en functioneert momenteel als initiatiefrijke werkgroep vanuit de Protestantse Gemeente van Stiens. De initiatieven en het dagelijkse bestuur - bestaande uit vrijwilligers - liggen bij de Stienser werkgroep Ma’laap.

Sponsor een kind van de christelijke basisschool van Lahore
Vanuit Stiens ondersteunt Ma'laap met haar sponsorprogramma het onderwijs van de christelijke basisschool van Lahore. De school heeft momenteel 80 leerlingen, en Ma'laap heeft als één van de doelen om het onderwijs van alle 80 kinderen te sponsoren. Voor bijna alle kinderen hebben de vrijwilligers van Ma'laap ondertussen sponsoren gevonden in Stiens en in de wijde regio rond Stiens, maar de wens is om ook voor de laatste kinderen nog sponsoren te vinden.
In de afgelopen jaren zijn de contacten met de sponsorkinderen in Lahore onder andere door briefwisseling verstevigd.
De school heeft zich goed kunnen handhaven, dankzij de maandelijkse sponsorbijdrage vanuit Nederland en mede door de extra ontvangen giften, waardoor voor de christelijke basisschool in Lahore de benodigde zaken zoals meubilair, computers, een generator en een watertank  aangeschaft konden worden. Een aantal leerlingen heeft inmiddels ook al dankzij een tegemoetkoming in de studiekosten voortgezet onderwijs kunnen volgen. Dat alles is mogelijk gemaakt dankzij de trouwe steun van alle sponsoren.


Workshops voor sponsoren
Sponsoren, donateurs, gemeenteleden en alle overige belangstellenden zijn door Ma'laap uitgenodigd om vanmiddag en vanavond aanwezig te zijn bij de viering van het vijfjarig bestaan van Ma'laap. Dit lustrum vieren we vandaag van 15.30-19.30 uur op het kaatsveld en in de bijbehorende kantine in Stiens.
De bedoeling van dit lustrumprogramma is elkaar ontmoeten, meedoen aan workshops met ook sport en spel, en een gezamenlijke Pakistaanse maaltijd. Enkele tientallen genodigden - jong en oud - zijn naar de kantine van het Stienser kaatsterrein gekomen om met elkaar het vijfjarig bestaan van Ma'laap dankbaar en vrolijk te vieren.

Nadat de gasten hartelijk welkom zijn geheten, met ook een korte terugblik op de vijf afgelopen succesvolle jaren, wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan de uiteenlopende workshops.
Zo gaat een grote groep workshopdeelnemers aan de slag om een groot laken te decoreren met een prachtige voorstelling van Fryslân en haar karakteristieken, zoals de Friese vlag, fierljeppen, eilanden, skûtsjesilen, boerderijen, schaatsen, kerken en Friese paarden.
Anderen krijgen binnen de gelegenheid om te dansen of aan de slag te gaan met henna tekenen. 
En buiten op het kaatsveld wordt een kaatsclinic georganiseerd om de aanwezigen nader kennis te laten maken met de populaire Friese kaatssport.

Kaatsclinic op het kaatsveld van Stiens

Pakistaans diner van 'Lahore Catering' Stiens
Twee van onze Pakistaanse gemeenteleden, Nasir & Shabana, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het initiatief en het succes van dit Stienser sponsorprogramma, zijn vandaag aanwezig met hun mooie nieuwe foodtruck van 'Lahore Catering', waarin zij verschillende maaltijdcomponenten klaarmaken, waarvan wij tijdens de avondmaaltijd met zijn allen genieten. 
Lekker Pakistaans eten uit de foodtruck van Lahore Catering van Shabana & Nasir

Tussen alle bedrijven door hangt er een fotopresentatie en loopt er een Powerpoint-presentatie op het projectiescherm over de 5 mooie beginjaren van Ma'laap Stiens-Lahore. En in de wandelgangen vermaakt de Stienser goochelaar David de aanwezigen met zijn verrassende goochelacts.

Nasir over het succes van Ma'laap, haar school en haar kinderen
Als iedereen heeft gegeten en gedronken, komen we met zijn allen weer bijeen in de kantine, om deel te nemen aan een groepsquiz, waarin we allen onze kennis van Pakistan en van het Ma'laap-programma kunnen testen.
Aansluitend verzorgt Nasir nog een presentatie over het succes van Ma'laap in de afgelopen vijf projectjaren. Het is mooi om daarin van hem te horen welke successen er al zijn geboekt met het onderwijs dat aan de kinderen van de christelijke basisschool in Lahore is aangeboden. De eersten hebben de basisschool al verlaten, en zijn met hun sponsoring in staat gesteld om deel te nemen aan voortgezet onderwijs, wat voor christelijke kinderen in het overwegen islamitische land geen voor de hand liggende route is. Eén van de gesponsorde meisjes heeft het in het voortgezet onderwijs nota bene zo goed gedaan dat de Pakistaanse overheid bereid is om haar vervolgopleiding in de verpleegkunde te bekostigen, hetgeen een unicum wordt genoemd.
Presentatie van Nasir
Heel bijzonder is om van Nasir te horen dat de gesponsorde kinderen die de christelijke basisschool al hebben verlaten, zich nu al positief inzetten bij de ondersteuning van hun vroegere basisschool. Door de ontvangen sponsoring voelen zij zich mede verantwoordelijk voor het voortgaande succes van hun vroegere basisschool. Als dat op de langere termijn zo blijft en doorgroeit, zou het wel eens kunnen zijn dat deze basisschool op langere termijn zelfvoorzienend kan worden. Onze sponsoring van vandaag zou daarmee ook een lange termijn-effect krijgen.
Na deze presentatie is het moment aangebroken dat de Ma'laap werkgroep haar dankwoorden richt tot alle sponsoren en tot de workshopleiders en alle andere medewerkers van dit mooie lustrumprogramma vol inspiratie en gezelligheid.

Meer sponsoren dragen bij aan het succes van Ma'laap
We hopen en bidden dat Ma'laap in de komende jaren mag voortgaan op deze succesvolle weg van het sponsoren van de kinderen en van hun christelijke basisschool in het Pakistaanse Lahore. Tussen de bedrijven door hoor ik de stille hoop dat Ma'laap zelfs zo sterk mag doorontwikkelen dat in de toekomst meer dan 80 kinderen kunnen worden gesponsord, in misschien wel een iets groter schoolgebouw. Aan het enthousiasme en de inzet van de werkgroepsleden van Ma'laap zal het niet liggen, dus we hebben de hoop en wens dat het aantal sponsoren in de komende jaren verder zal groeien, zodat Ma'laap van nog grotere en blijvende betekenis kan worden voor deze schoolkinderen in Lahore.
Over enige tijd zal het grote doek dat vandaag tijdens de workshop is gemaakt, worden verzonden aan de christelijke basisschool in het Pakistaanse Lahore, en als dat in die school aan de wand zal hangen, zal dat een kleurrijk symbool zijn van de verbinding tussen de sponsoren van Ma'laap en de leerlingen in Lahore. Een mooi symbool van Verbinding (Ma'laap).
Handtekeningen van de sponsoren van Ma'laap voor de kinderen en hun school in Lahore

Geen opmerkingen: